Recept på egen gyros- gyros i bröd

Det finns inget som är så gott och egentligen så enkelt som en gyros i pitabröd. Varje gång jag kommer ner till Aten eller ut på en ö så letar jag upp ett gyrosställe och avnjuter den i mitt tycke den godaste snabbmaten som finns.

Att tillaga det själv gör att det kanske inte klassas som snabbmat längre men det blir minst lika gott. Ett recept på pitabröd som är mjukt och följbart hittar du längst ner på sidan. Gyroskryddan jag använder är en blandning som jag blandar till själv och det blir galet gott. Jag lovar! Se nedan för hur jag blandar min egen gyroskrydda.

Nyfiken på att läsa mer om grekisk mat? Här finns en artikel att botanisera i: Grekisk mat

Ingredienser

(4 portioner)

Tzatziki

5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Gyros

200- 300 gr fläskkarré i bit (delvis fryst)
2 msk gyroskrydda*
Olivolja
Vitvinsvinäger

2 tomater
0,5 rödlök
4-5 potatisar
Olivolja
Salt & peppar
Pitabröd

Egen gyroskrydda

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Tillagning

Börja med tzatzikin. Riv gurkan och krama ur överflödigt vatten. Blanda ner den i yoghurten, pressa ner vitlöken, tillsätt olivolja, vinäger, krydda och rör om. Ställ svalt.

Värm ugnen till 225 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg den på en oljad plåt. Stek klyftorna i ugnen i cirka 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då. Ta ut och salta.

Under tiden kan du skära den delvis frysta köttbiten i tunna skivor. Det går lättare att skära köttet när det är delvis fryst än att den är helt tinad. Värm en stekpanna med olivolja och stek köttbitarna tills de fått fin färg. Häll över en skvätt vinäger och rör om. Krydda med gyroskrydda och salt & peppar. Ställ åt sidan.

Skiva lök och tomater. När allt är klart är det bara att ladda brödet med den mängd av allt gott som du vill ha.

Rulla till toppen