Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan

Någon gång under min ömsinta uppväxt på den västmanländska landsbygden serverade min mor potatisbullar gjorda på potatismos. Ett svagt matminne men som består än idag så här 35 år senare. Dessa fetaostbiffar påminner om dem men enbart till konsistensen och inte till smaken då både broccoli, timjan, soltorkade tomater men framför allt fetaost sätter helt andra smaker. Idag serverade jag mig ingenting till dessa biffar men jag kan tänka mig att en sötsyrlig tomatsallad skulle göra sitt till.

Fetaostbiffar
Fetaostbiffar med potatis, broccoli och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (8 biffar)

300 gr potatis
100 gr broccoli (färsk)
100 gr fetaost
3 soltorkade tomater (bitar)
1 knippe timjan (färsk)
1 ägg
4 msk ströbröd
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skala och koka potatisen. Skölj och skär av buketterna på broccolin. När det återstår cirka fem minuter av koktiden, lägg ner broccolin. När potatis och broccoli är mjuka, häll av vattnet och låt det svalna en stund. Mosa sedan potatis och broccoli med en gaffel, hacka timjan och soltorkade tomater och rör ned. Smula ner fetaosten, knäck ner ett ägg och tillsätt fyra matskedar ströbröd. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Forma biffar och stek dem i olivolja i några minuter på vardera sida så att de får fin gyllenbrun färg. Servera gärna med en tomatsallad.

Hallouminese- halloumigryta

En äkta Bolognese (= från Bologna) innehåller i regel högrev men istället för en Ragú Bolognese så blev det här en Hallouminese med grovriven Halloumi. Receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Hallouminese
Hallouminese- halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Min Hallouminese blev en perfekt söndagsgryta när tiden för att låta den puttra länge och väl fanns. Servera gärna grytan med en bit grekiskt lantbröd (länk).

Ingredienser (4 port)

Ca 400 gr Halloumi (2 paket)
120 gr bacon
200 gr rotselleri
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
1 oxbuljongtärning
5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 kruka färsk timjan
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär bacon i småbitar bryn det i en stekpanna. Ställ åt sidan. Skala och hacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Fräs grönsakerna med olivolja i en gryta i några minuter tills de mjuknar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt bacon, krossade tomater, vatten, rödvin, buljongtärning, lagerblad och vinäger. Hacka timjan och lägg i grytan. Låt grytan småkoka i två timmar. Rör om då och då. När grytan kokat klart smaksätt med salt och peppar. Riv halloumin på den grova sidan av rivjärnet, hacka basilikan grovt och tillsätt allt i grytan strax innan servering.

Fylld zucchini med fetaost och valnötter

Det här är en enkel och god vegetarisk rätt som går att variera med både nötter och kryddor. Fylld zucchini fungerar både som ensamrätt men även som tillbehör till andra livsmedel. Smakerna är enkla men skapar en god smakrik kombination. Om ni liksom jag älskar dill så kan du ta mer än vad som står i receptet. Det är bara att testa sig fram.

Fylld zucchini
Fylld zucchini med fetaost och valnötter. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 zucchinier
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
75 gr fetaost
25 gr valnötter
3 msk ströbröd
1 ägg
1 msk färsk dill
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner zucchinin. Låt vattnet koka upp igen och koka zucchinin i tre minuter. Häll av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten och låt zucchinin svalna i vattnet.

Värm ugnen till 180 grader.

Skär bort skalet på ena sidan av zucchinin. Gröp ur köttet med en sked och hacka det i småbitar. Hacka lök och vitlök. Värm olivolja i en panna och stek löken mjuk. Tillsätt zucchiniköttet och stek i cirka fem minuter. Salta & peppra. Ta av zucchiniröran från spisen och låt den svalna av. Hacka nötter, dill och smula fetaosten. Blanda ner nötter, dill, fetaost och ströbröd i zucchiniröran. Vispa upp ett ägg och rör ner.

Lägg zucchinin på ett folieark och fyll zucchinin med röran. Vik ihop foliearket och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Öppna foliepaketet, flytta upp zucchinin i ugnen och grädda i cirka 15 minuter tills den har fått en fin färg. Servera zucchinin varm.

Boureki- grekisk zucchini- och potatisgratäng

Boureki, en slags zucchinigratäng, är en vanlig rätt framför allt på Kreta. Det är en vegetarisk gratäng med fetaost och lite grädde. Jag äter den som en huvudrätt men den kan även ätas som tillbehör till kött eller fisk. I originalreceptet innehåller inte Bourekin lök men jag tycker att löken ger gratängen lite mer karaktär.

Boureki
Boureki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr potatis
500 gr zucchini
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 kruka färsk mynta
0,5 kruka färsk oregano
2–3 tomater
300 gr fetaost
0,75 dl grädde
0,75 dl olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Börja med att skiva potatis och zucchini i tunna skivor. Lägg skivorna i en stor skål och strö över vetemjöloch vänd runt skivorna ordentligt. Skiva löken. Olja en ugnssäker form och lägg i hälften av grönsaksskivorna och löken. Hacka kryddorna och smula sönder fetaosten. Lägg hälften av kryddorna och osten på grönsakerna. Lägg därefter på resten av löken, potatisarna och zucchinin och avsluta med resten av kryddorna och fetaosten. Skiva tomaterna och lägg dem överst i formen. Salta och peppra efter smak och häll sedan över grädde och olivolja. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en potatissticka så att potatisen har mjuknat, låt annars gratängen stå inne en stund till.

Grekisk lammfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver

Paj är för mig en rätt som liksom alltid går hem, dels som en enkel lunch dels som bjudmat. Att det går att variera en paj in i det oändliga gör ju också sitt till. Det här är en lammfärspaj med soltorkade tomater, fetaost och oliver. Vad du vill ha i din paj är det du själv som avgör. Jag älskar färska kryddor och hade nog kunnat mata på med lite mer än vad som står i receptet.

Servera pajen med en fräsch och krispig sallad.

Grekisk lammfärspaj
Grekisk lammfärspaj. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100-150 gr fetaost
2 msk tomatpuré
5-6 soltorkade tomater
1 msk rosmarin (färsk, hackad)
1 msk timjan (färsk, Hackad)
Svarta oliver
Olivolja
Salt & peppar

3 ägg
1,5 dl mjölk

Tillagning

Slå på ugnen, 225 grader.

Starta med pajdegen. Mät upp vetemjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Tillsätt en nya salt. Arbeta ihop en fin smuldeg med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Överarbeta inte. Tryck ut degen i en springform, nagga och ställ i frysen.

Fortsätt med fyllningen. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt lammfärsen och bryn den tills den är helt finfördelad. Hacka de färska kryddorna och skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Tillsätt tomatpuré, kryddor och soltorkade tomater och låt det puttra i cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pajskalet* och fyll det med lammfärsfyllningen. Vispa äggen tillsammans med mjölken och häll det över lammfärsen. Dela fetaosten i småbitar och tryck ner dem i fyllningen tillsammans med önskad mängd svarta oliver.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggstanningen har fått en fin gyllenbrunfärg.

*Om du vill ha en krispigare botten på pajen kan du förgrädda det i cirka 8 minuter och därefter lägga i fyllningen.

Giouvarlakia- grekiska frikadeller i citronsås

Giouvarlakia, eller grekiska frikadeller i citronsås, har jag faktiskt aldrig provat på i Grekland och därför hade jag inga referenser att luta mig mot när jag här om dagen för första gången gav mig på att laga rätten. Jag började med att googla efter recept på Giouvarlakia och jag hittade ganska få variationer men i en del recept utesluter man de färska kryddorna. Personligen föredrar jag att smaksätta köttfärs med färska kryddor och i detta fall ger de frikadellerna mer karaktär.

Citronsåsen som frikadellerna kokas ner i kallas för Avgolemono och är en sås som används till allehanda rätter så som kycklingsoppa, kåldolmar och frikassé. Såsen är enkel på sås sätt att den egentligen bara innehåller ägg och citron men ska röras ner i en buljong som smaksatts av grönsaker eller kött för att få mer djup i smakerna.

Om jag ska vara helt ärlig så var jag lite skeptisk till denna maträtt men jag kan lova att den är riktigt god. Giouvarlakia är en rätt som har rena, klara smaker och ger verkligen mersmak.

Giouvarlakia Grekiska frikadeller i citronsås
Giouvarlakia. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
0,5 dl grötris
1,5 dl färsk persilja
1 dl färsk dill
1 gul lök
1 ägg
2 msk olivolja
Salt & peppar
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Avgolemono

2 ägg
2 citroner (saften av)
1 msk vetemjöl

Tillagning

Börja med frikadellerna. Hacka lök och de färska kryddorna fint. Blanda det väl med köttfärsen, riset (okokt) ägget, olivoljan samt smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till cirka 20 stycken bollar. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 15 minuter.

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta. Sänk värmen och lägg försiktigt i frikadellerna. Buljongen ska precis täcka dem. Fyll på med mer vatten om det behövs. Låt det koka upp försiktigt och låt det sjuda i cirka 25 minuter. Ta av grytan från plattan och plocka upp frikadellerna. Sila av buljongen och häll tillbaka den i grytan.

Börja med citronsåsen, Avgolemono. Vispa upp äggen i en skål. Pressa ner citronsaften och lägg i mjölet och vispa ordentligt. Tillsätt lite av buljongen i taget samtidigt som du vispar så minskar du risken att det skär sig eller att äggen koagulerar av värmen. Blanda sedan samman äggsmeten och resten av buljongen i grytan och låt det koka upp under omrörning. Om såsen blir för lös, blanda ut lite mer vetemjöl i vatten och tillsätt under omrörning tills du får den konsistensen du vill ha. Lägg ner frikadellerna och låt det koka i cirka 10 minuter. Servera med färsk persilja.

Tips! Om du vill balansera upp syran lite grann kan du tillsätta en matsked vit sirap eller strösocker i citronsåsen.

Recept på Souvlaki

Souvlaki är en rätt som de flesta av oss förknippar med en njutningsfull måltid med grekiska smaker. Souvlakispetten är ofta gjorda på fläskkött men kan även vara av både lamm, nöt eller till och med kykling. Själv föredrar jag att göra dem med fläskkött och då helst med karré.

För att få köttet så mört som möjligt bör du låta köttet ligga i marinad över natten men ett par timmar i kylskåpet ger också goda smaker.

Souvlakikryddan är i all enkelhet torkad oregano samt syra i form av vinäger eller citron.

Souvlaki
Souvlaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

600- 700 gr fläskkarré
Grillspett

Souvlaki krydda (marinad)

1 citron (saften)
3 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Salt & peppar

Tillagning

Blötlägg grillspetten i minst tio minuter.

Putsa köttet och skär det i bitar (cirka 2 x 2 centimeter). Blanda i ordning marinaden och låt köttet stå i marinaden i minst två timmar, gärna över natten, i kylskåpet.

Trä köttet på grillspetten, strö över lite oregano och grilla dem i cirka åtta minuter på grill eller i ugnen. Vänd dem kontinuerligt. 

Servera gärna souvlakin med en grekisk sallad, potatisklyftor och tzatziki.

Läs mer: Recept på tzatziki (länk)

Gyros Pulled Pork in Pita

Det här är en variant av en klassisk Gyros Pork in Pita. Det kanske är som att svära i kyrkan men variation förnöjer sägs det. Köttet kräver ganska mycket krydda och det är viktigt att fördela köttet i formen när det är klart så att allt kött verkligen tar smak av gyroskryddan.

Pulled Pork Gyros
Gyros Pulled Pork in Pita. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pulled Pork (4-5 port)

500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk gyroskrydda (länk)
1krm vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Gnid in köttet med olivoljan och kryddorna. Hacka löken och pressa vitlöken. Strö över löken och täck formen med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Ingredienser

Tzatziki (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Övriga ingredienser (2 port)

2 pitabröd
1 tomat
2 potatisar
0,25 röd lök
Olivolja

Tillagning

Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg dem på en plåt som du ringlat olivolja över. Baka potatisklyftorna i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Dela tomaterna i klyftor. Skiva rödlöken tunt. Öppna pitabrödet och fyll det med pulled pork, potatis, tomater, röd lök och tzatziki.

Kleftiko- lammgryta

Grytor av alla dess slag ligger mig varmt om hjärtat, gärna riktiga långkok. Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn. Som i detta recept. Köttet blir alldeles mört och grönsakerna tar god smak av att koka tillsammans. Servera gärna kleftiko med smulad fetaost.

Kleftiko
Kleftiko. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Ca 800 gr lammstek (utan ben)
3 potatisar
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl färska örter (timjan, persilja, mynta eller rosmarin)
2 msk tomatpuré
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skär lammköttet i mindre bitar, ungefär 4 x 2 centimeter, och bryn köttet i en stor gryta tills att köttet har fått en fin stekyta. Skär potatis, aubergine, zucchini, paprikorna och löken i grova bitar och lägg ner i grytan. Pressa ner de två vitlöksklyftorna och stek allt tills grönsakerna börjar mjukna. Hacka örterna. Tillsätt vinet, tomatpurén och de färska, hackade örterna och låt det puttra i drygt fem minuter. Salta och peppra.

Gör i ordning fyra dubbla ark aluminiumfolie och fördela grytan jämnt på de fyra arken. Salta och peppra lite till och förslut varje ark till ett paket. Lägga paketen på en plåt och baka dem i ugnen i en timme.

Servera gärna smulad fetaost til kleftikon.

Halloumi med fattoush- en fusion av det grekiska och libanesiska

Den här maträtten är en slags fusion mellan libanesisk och grekisk mat; den syrliga libanesiska fattoushen med den vita, mjuka halloumin. Medelhavsmat från två olika håll helt enkelt.

Halloumi med fattoush
Halloumi med fattoush. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

2 pitabröd
1 gurka
3 tomater
1 gul paprika
1 röd lök
1 dl bladpersilja (hackad)
0,5 dl mynta (hackad)
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
Olivolja
Salt & peppar

Halloumi

Tillagning

Dela och kärna ur gurkan och tomaterna. Rens aur paprikan och skala löken. Hacka gurkan, tomaterna, paprikan och löken i små bitar.

Blanda alla grönsaker i en skål, pressa ner vitlöken och blanda ner citronsaften, olivoljan och de hackade kryddorna. Salta och peppra. Låt fattoushen vila i kylskåpet en stund. Under tiden värmer du rikligt med olivolja i en tjockbottnad stekpanna. Skär pitabrödet i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i olivoljan. Bland ner pitabrödet i fattoushen vid servering.

Värm lite olivolja i en stekpanna. Skiva önskad mängd halloumi och stek dem några minuter på vardera sida. Servera den varma halloumin med den syrliga fattoushen.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb