Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganki

Det här är ett recept på en paj som går att variera med olika kryddor och grönsaker. I just den här varianten blev det aubergine och smaker av kanel, spiskummin och hettan av cayennepeppar. Och eftersom jag älskar grekisk ost blev det både fetaost och Saganakiost. Servera pajen med en fräsch sallad till.

Grekisk köttfärspaj med aubergine fetaost saganaki
Grekisk köttfärspaj med aubergine, fetaost och Saganaki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdeg

4 dl vetemjöl
150 gr smör (kylskåpskallt)
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
0,5 dl hackad färsk mynta
150 gr fetaost
3 ägg
175 gr Saganakiost
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Börja med att skära auberginen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor och lägg dem på ett fat. Strö över salt och låt dem vätska ur i cirka 30 minuter. Fortsätt med pajdegen. Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt salt och tärna ner det kalla smöret. Arbeta ihop ingredienserna till en smulig massa och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (cirka 28 centimeter), nagga och ställ in pajskalet i frysen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek den i drygt fem minuter. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor, hacka myntan och blanda ner. Låt köttfärsblandningen svalna.

Skölj av aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper. Stek dem i olivolja i cirka 45 sekunder på vardera sida.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut det gräddade pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lägg i hälften av aubergineskivorna i botten på pajskalet och smula över en tredjedel av fetaosten. Smula därefter ner resten av fetaosten i köttfärsblandningen och blanda ner tre stycken ägg. Bred ut blandningen i pajskalet, lägg på de sista aubergineskivorna. Riv Saganakiosten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills osten har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut pajen och garnera med lite mynta. Servera pajen med en krispig sallad till.

Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar

Enligt mig är Bifteki, grekiska pannbiffar, de absolut godaste pannbiffarna som finns, mjuka och runda i smaken. Som så ofta med recept så finns det en rad varianter på samma rätt och just det här receptet är det som jag brukar laga efter. Och förstås serveras de med den obligatoriska citronen till.

Bifteki
Bifteki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl persilja, hackad
1 tsk spiskummin
3 msk oregano, torkad
3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Olivolja
Citron

Tillagning

Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärsen tillsammans med pressad vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Skölj av en tallrik med vatten. Forma pannbiffar i önskad storlek och lägg på den våta tallriken. Stek pannbiffarna i olivolja tills de har fått fi färg och är färdiga inuti.
Servera med potatisklyftor och förstås en massa citron.

Pastitsio- grekisk makaronilåda

På nästan alla tavernors menyer finns den grekiska makaronilåda, Pastitsio, att beställa. Varje taverna har sitt eget husrecept men det är inte svårt att laga sin egna Pastitsio. Här kommer en variant som tar smaklökarna tillbaka till Grekland för en stund.

Pastitsio
Pastitsio. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Köttfärssås

500 gr nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 msk rosmarin (hackad)
1,5 dl vitt vin
Olivolja
Salt & peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl (ca) riven Saganaki
Salt & peppar

300 gr makaroner
1 dl riven Saganaki

Tillagning

Börja med ostsåsen. Vispa ihop mjöl och olivolja i en kastrull. Värm mjölken i micron och vispa sedan ner den i mjölblandningen. Koka upp såsen och låt den koka i några minuter så att den tjocknar. Vispa upp äggen och riv osten (150 gr Saganaki räcker till hela rätten). Tillsätt de uppvispade äggen under omrörning och rör sedan ner osten och smaka av med salt och peppar. Låt såsen svalna.

Fortsätt med köttfärssåsen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek löken tillsammans med köttfärsen i olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver, kanel, hackad rosmarin och vin. Låt köttfärssåsen koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175 grader när 15 minuter återstår av koktiden samt koka pastan lite al dente i saltat vatten. Smörj en ugnsfast form och varva pasta, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av Saganakin. Grädda pastitsion i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Gyrospaj med crème fraichefyllning

Idag provade jag att göra en ny variant av gyrospaj men den här gången med en crème fraichefyllning. Jag skulle nog vilja påstå att smaken inte var särskilt långt ifrån en riktig gyros pork in pita även om detta är en paj. Servera gärna pajen med gurka så har du nästan alla smaker där.

Gyrospaj med creme fraiche
Gyrospaj med crème fraichefyllning. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
En knivsudd salt
2 msk vatten

Pajinnehåll

300 gr gyros (här hittar du recept på gyros)
4 dl crème fraiche
1 ägg
150 gr fetaost
0,5 röd lök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pajskalet. Möt upp mjöl och salt i en skål och tärna ner det kylskåpkalla smöret. Smula sönder smöret ihop med mjölet och tillsätt sedan 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop en det. Tryck ut degen i en springform och nagga. Ställ formen i frysen i cirka 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tillaga gyros och låt den svalna lite. Skiva löken tunt och dela tomaterna i klyftor. Häll crème fraichen i en skål och vispa ner ägget. Smula ner fetaosten. Bland ner lök, pressad vitlök, gyros och smaksätt med salt och peppar. Ta fram pajskalet ur frysen och fördela smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Kyckling i rödvin- stifado med kyckling

Kyckling och rödvin kanske inte är den första kombinationen du tänker på men det är fin konstellation. Grytan blir mustig och ger en dovare smak. Servera stifadon med klyftpotatis eller ris.Kyckling i rödvin
Kyckling i rödvin. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Ca 1000 gr kyckling, t ex kycklinglår
75 gr smör
250 gr steklök
3 msk Metaxa
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2,5 dl rödvin
Olivolja
Salt & peppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala löken och stek den mjuk i smöret.
Bryn kycklingdelarna i olivolja tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg över kycklingdelarna i samma panna som löken. Häll över Metxan och flambera. Pressa över vitlöksklyftorna, häll på rödvinet, lägg i lagerbladen och salta och peppar. Låt det sjuda på svag värme i 45 minuter. Garnera med bladpersilja och servera med potatis, ris eller en sallad.

Smördegspizza med grekiska smaker

Smördegspizza är en superenkel pizzavariant som går snabbt att tillaga. Det är en god kontrast mot vanlig pizzadeg och vad du lägger på pizzan går att variera i det oändliga. Det här är en pizza med grekiska smaker som bland annat fetaost, oliver, oregano och mynta.

Smördegspizza med grekiska smaker
Smördegspizza med grekiska smaker. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (3-4 port)

Smördeg (en rulle som finns i kyldisken)
0,5 dl pinjenötter
0,5 gul lök
Cocktailtomater
Oliver
150 gr fetaost
Kryddblandning (t.ex oregano, timjan, mynta)
Olivolja
Babyspenat

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär en skåra runt om smördegen, cirka en centimeter ifrån kanten. Nagga resten av smördegen.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skär löken tunt och stek den mjuk i lite olivolja. Sprid ut löken över smördegsplattan. Skiva önskad mängd tomater och oliver och sprid ut över smördegen. Smula över fetaosten, strö över pinjenötterna och krydda med kryddblandningen.
Grädda smördegspizzan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått fin färg. Ringla över olivolja och garnera med babyspenat innan servering. Servera gärna med en sallad till

Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater

Nu är det inte långt kvar till julbordets överdåd och varför inte "dåda" till det med ytterligare en rätt? En vegetarisk grönkålspaj. Det här är en krämig paj med grönkål, soltorkade tomater och en massa fetost. Matig och samtidigt lättsam.

Grönkålspaj med fetaost
Grönkålspaj med fetaost och soltorkade tomater. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Pajdegen

3 dl vetemjöl
125 gr smör
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllningen

1 gul lök
200 gr grönkål
2 vitlöksklyftor
200 gr fetaost
8 soltorkade tomater
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt & vitpeppar
Olivolja

Pumpakärnor

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Mät upp mjölet i en skål. Tärna ner det kylskåpskalla smöret och arbeta ihop det med fingrarna tills du får en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut degen i en springform (25 cm i diameter). Tryck ut den ganska högt upp på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ den i frysen i 15 minuter.

Medan pajdegen står i frysen tillreder du fyllningen. Hacka löken, pressa vitlöken och skölj och strimla grönkålen. Stek allt i olivolja i några minuter tills löken blivit blank och börjar bli genomskinlig. Salta. Strimla de soltorkade tomaterna. Smula sönder fetaosten.

Vispa ägg, mjölk och crème fraiche. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Ta fram pajskalet och fyll det med grönkål och lök. Lägg i de soltorkade tomaterna och fetaosten. Häll över äggblandningen och toppa med önskad mängd pumpakärnor.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Macaroni and greek cheese

Idag provade jag att grekifiera en amerikansk favorit jag har. Macaroni and cheese blev helt enkelt macaroni and greek cheese. Rätten fungerar bra som en ensamrätt men passar även utmärkt som tillbehör till korv, bacon eller stekt fläsk.

Mac and cheese
Macaroni and greek cheese. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

300 gr makaroner
3 dl standardmjölk
2 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
1 tsk socker
65 gr babyspenat
150 gr saganakiost
150 gr fetaost
200 gr #snällost (anari)
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Riv saganakiosten och smula sönder feta- och #snällosten.
Koka pastan och rör under tiden ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken. Vispa hela tiden för att undvika att det bränns fast. När mjölken har kokat upp, tillsätt grädde, socker och smaka av med salt och peppar. Låt det koka upp igen och koka några minuter innan du drar av det från plattan. Skölj de färdigkokta makaronerna och blanda ner det i mjölkblandningen. Rör ner det mesta av osten men spara lite av saganakiosten som topping. Blanda ner babyspenaten. Häll allt i en ugnsfast form och toppa med resterande ost. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 min

Papoutsakia: fyllda fetaostgratinerade auberginer

Det här är ett förhållandevis enkelt recept som går att variera i oändlighet. Vad du vill smaksätta auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med köttfärs, tomat och oregano. Varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället?

Fyllda fetaostgratinerade auberginer
Fyllda auberginer. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 auberginer
500 gr nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk oregano
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hack lök och vitlök. Dela och gröp ur auberginerna. Stek köttfärsen tillsammans med löken och den urgröpta auberginen i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, oreganon och smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

500 gr fläskkarré
6 medelstora potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 gurka
Oliver
En knippe persilja
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär potatisen i tärningar och koka dem i saltat vatten i cirka fem minuter. Häll av vattnet.
Putsa fläskkarrén och skär den i tärningar. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppar.
Skär paprikorna i bitar, hacka rödlöken, pressa vitlöksklyftorna och stek det tillsammans med potatisen i rikligt med olivolja. Hacka tomaterna och skär gurkan i grova bitar. När grönsakerna i stekpannan börjar få en fin stekyta tillsätt köttet, tomaterna, gurkan och oliverna och stek ihop allt i ett par minuter. Salta och peppra. Ta av stekpannan från spisen och smula över fetaosten. Hacka persiljan och lägg ovanpå.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb