Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Papoutsakia: fyllda fetaostgratinerade auberginer

Det här är ett förhållandevis enkelt recept som går att variera i oändlighet. Vad du vill smaksätta auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med köttfärs, tomat och oregano. Varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället?

Fyllda fetaostgratinerade auberginer
Fyllda auberginer. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 auberginer
500 gr nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk oregano
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Hack lök och vitlök. Dela och gröp ur auberginerna. Stek köttfärsen tillsammans med löken och den urgröpta auberginen i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, oreganon och smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Gratinera auberginerna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Pytt med grekisk touch toppad med fetaost

Pytt med grekisk touch
Pytt med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4-6 port)

500 gr fläskkarré
6 medelstora potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 gurka
Oliver
En knippe persilja
150 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär potatisen i tärningar och koka dem i saltat vatten i cirka fem minuter. Häll av vattnet.
Putsa fläskkarrén och skär den i tärningar. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppar.
Skär paprikorna i bitar, hacka rödlöken, pressa vitlöksklyftorna och stek det tillsammans med potatisen i rikligt med olivolja. Hacka tomaterna och skär gurkan i grova bitar. När grönsakerna i stekpannan börjar få en fin stekyta tillsätt köttet, tomaterna, gurkan och oliverna och stek ihop allt i ett par minuter. Salta och peppra. Ta av stekpannan från spisen och smula över fetaosten. Hacka persiljan och lägg ovanpå.

Recept på citronkött med vegetti på gul zucchini

Ofta brukar man parta om att med hösten kommer mustiga grytor och långkok men ett långkok behöver inte alltid vara mustigt tänker jag. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.

Citronkött med gul zucchini
Citronkött med vegetti på gul zucchini. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Citronkött

Cirka 1 kg rostbiff (bit)
1-1,5 citron
Vatten
1 msk vit sirap eller strösocker
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Vegetti på gul zucchini (2 port)

1 gul zucchini
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Tillagning

Putsa köttet och skär det i bitar. Bryn köttet i några matskedar olivolja tills det har fått fin färg. Salta och peppra. Pressa 1- 1,5 citroner och häll saften över köttet. Späd med vatten så att det knappt täcker köttbitarna. Låt köttet koka i cirka 1,5- 2 timmar tills det faller isär när du delar det med en gaffel. Tycker du att köttet blir för syrligt kan du tillsätta 1 msk vit sirap eller socker och låta det koka ihop i någon minut. Hacka en knippe bladpersilja, strö över och ställ åt sidan.

Svarva zucchini med en grönsakssvarv eller hyvla den med en osthyvel. Hacka löken fint. Värm några matskedar olivolja i en stekpanna och fräs zucchini, lök och en pressad vitlöksklyfta i några minuter. Hacka en knippe bladpersilja och låt det steka med i någon minut. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Köttfärsfocaccia med örter och fetaost

I det här receptet kan du blanda ner de färska örter du har hemma och variera det utifrån din egen smak. Mina egenodlade örter börjar nu bli lite trötta så här på sensommaren så jag klippte av nästan all oregano, rosmarin och basilika som jag har. Hur mycket örter du vill ha i rätterna bestämmer du själv men jag tog två rejäla nävar och blandade ner två tredjedelar i köttfärsen och strödde sedan resten över tomaterna.

Köttfärsfocaccia med örter och  fetaost
Köttfärsfocaccia med örter och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Köttfärsfocaccia (4 port)

500 gr blandfärs
1 gul lök
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Färska örter (oregano, rosmarin, basilika, timjan)
150 gr fetaost

Ugnsgrillade tomater (4 port)

1 kilo tomater
Flingsalt
Vitpeppar
Strösocker
Färska örter (oregano, basilika)
20 oliver
Balsamicovinäger

1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i tio minuter. Hacka löken och örterna. Blanda köttfärs, ströbrödsblandning, ägg, örter, salt och peppar. Tryck ut köttfärsblandningen i en ugnsfastform så att den är cirka två centimeter tjock. Tryck små förbjudningar i färsen och fyll dem med fetaostbitar.

Köttfärsfocaccia med örter och  fetaost ogräddad
Köttfärsblandningen med fetaost, rosmarin och vitlöksolja. (Foto: Markus Olsson)

Pressa ner en vitlöksklyfta i olivolja och ringla hälften över köttfärsen. Strö över rosmarin.

Dela tomaterna i två delar och lägg ut dem på en bakplåtsklädd plåt. Strö över en aning flingsalt, vitpeppar och socker samt rikligt med örter. Ringa över resten av olivoljan med vitlök.

Ugnsgrilllade tomater oklara

Delade tomater med kryddor, färska örter och vitlöksolja. (Foto: Markus Olsson)

Grädda båda rätterna samtidigt i ugnen i cirka 20 minuter. Köttfärsfocaccian högt upp i ugnen och tomaterna i nedre delen av ugnen. När köttfärsfocaccian är klar kan du vid behov sätta upp tomaterna högst upp i några minuter. Lägg på oliver och ringla över balsamicovinäger över tomaterna strax innan servering.

Ugnsgrilllade tomater klara
Ugnsgrillade tomater med oliver och balsamicovinäger. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi är alltid halloumi och jag kan inte leva utan den. Grillad eller stekt spelar ingen roll, ensam, med tillbehör eller som ingrediens. Spelar ingen roll. Halloumi är alltid halloumi. I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas.

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr halloumi
300 gr chorizo
160 gr sockerärtor
140 gr bacon
Soltorkade tomater
Romansallad
Rödlök
Olivolja

Tillagning

Skicka chorizon i skivor och stek dem i olivolja tills de fått fin färg. Skär bacon i små bitar och stek dem tills de blivit knapriga. Skölj och hacka romansalladen, skölj och dela socker ärtorna tvärs över och om du använder stora bitar av soltorkad tomat, dela dem i mindre bitar. Skiva den mängd rödlök du önskar. Blanda och lägg upp på en stor tallrik. Skiva haloumin och stek dem ett par minuter på vardera sidan så att den får fin färg. Lägg halloumin över salladen och servera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gyrospaj med tzatziki

Okej, det här kanske inte var min mest briljanta idé men det är ändå en idé. Jag älskar verkligen Gyros och började klura på en alternativ servering... om så bara för skojs skull. Så, genom att baka ett pajskal med gyroskrydda och sedan fylla det med gyros, potatis, tomater och röd lök för att sedan ringla över tzatziki strax innan servering så blir det i alla fall en alternativ servering.

Gyrospaj med tzatziki
Gyrospaj med tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 paj)

Pajskal

3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk vatten
1 nypa salt
2 msk gyroskrydda

Pajinnehåll

600 gr fläskkarré
2 potatisar
2 tomater
0,5 röd lök
3 msk gyroskrydda
Salt & peppar
Olivolja

Recept på tzatziki hittar ni här: Tzatziki (lämk)
Recept på egen gyroskrydda hittar ni här: Gyroskrydda (länk)

Tillagning

Starta med att göra iordning tzatzikin och ställ den kallt.

Fortsätt sedan med pajskalet. Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt, gyroskrydda och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter tills det har fått fin färg.

Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och baka dem i ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden potatisen står i ugnen, skär du köttet i tunna skivor och steker det i lite olivolja Tillsätt gyroskrydda och salt och stek köttet tills det har fått fin färg. Skär tomaterna i klyftor och skiva rödlöken. Fyll pajskalet med alla ingredienser och ringla över tzatziki strax innan servering.

Tips: lägg fläskkarrén i frysen i tre-fyra timmar innan du ska skära den. Det går lättare att skära tunna skivor om köttet är delvis fryst.

Recept på en klassisk grekisk Stifado

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. Här är mitt recept på Stifado.

Stifado Grekisk köttgryta
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skär löken i stora bitar och hacka/pressa vitlöksklyftorna. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna. Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Koka i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar. Servera med potatisklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver


Det här är ett vegetariskt recept på en vegetti gjord på squash. Den grekiska touchen får du framför allt med kalamataoliver och om du serverar vegettin med till exempel fetaost. Själv hade jag bara lagrad prästost hemma vilket funkade utmärkt. En enkel rätt som går snabbt att tillaga.

Vegetti på zucchini
Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver. (Foto: Markus Olson)

Ingredienser (1 port)

0,5 squash
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 färska champinjoner
2 soltorkade tomater
Kalamataoliver
Färska örter
Salt & peppar
Olivolja
(Ost)

Tillagning

Börja med att hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna i grova skivor. Hacka soltorkade tomater, oliver och de färska örter du önskar. Svarva squashen men om du inte har en grönskassvarv kan du hyvla strimlor med en osthyvel. Stek lök och vitlök i olivolja tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och stek tills champinjonerna har fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt squashen och stek i cirka tre minuter. Tillsätt soltorkade tomater, oliver och örter. Salta och peppra. Servera med riven ost.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Hamburgare med grekisk touch- grekiska hamburgare

Det här är ett recept på somriga hamburgare med en touch av Grekland. Smaker som vitlök, mynta, persilja och spiskummin tillsammans med tillbehör som fetaoströra tar dig tillbaka till Medlehavsvärmen och till tonerna av en Zorba.. Även om det är en hel del ingredienser i just denna kombination går det relativt snabbt att tillaga. Den picklade rödlöken är dessutom användbar till så mycket annat.

Grekisk hamburgare
Hamburgare med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Hamburgare

800 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
2 krm spiskummin
Salt & peppar

Tillbehör

Snabbpicklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök

Fetaoströra

2 dl grekisk yoghurt
75 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt & peppar

Övriga tillbehör

6 brödskivor
1-2 tomat
1 gul paprika
6 Salladsblad

Tillagning

Börja med att snabbpickla rödlöken. Det är riktigt enkelt att göra och är supergott som tillbehör. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör till sockret har lösts upp. Skiva rödlöken tunt och lägg i ättikslagen. Låt stå i kylskåpet i 15 minuter, gärna lite längre.

Fortsätt sedan med fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurten och pressa ner vitlöksklyftan. Salta och peppra samt rör ner lite olivolja. Låt stå en stund i kylskåpet.

Slå på ugnen på 200 grader. Ringla olivolja på en plåt. Dela paprikan i sex delar och rensa bort kärnhus och det vita köttet. Lägg paprikadelarna på plåten och grilla dem i 20 minuter i mitten av ugnen.

Medna paprikan står i ugnen är det dags för att göra själva hamburgaren. Lägg köttfärsen i en skål. Knäck ner ett ägg och rör om. Hacka löken, kryddorna samt pressa vitlöksklyftorna och rör ner allt i köttfärssmeten. Rör ner salt och peppar efter smak samt tillsätt spiskummin. Forma färsen till hamburgare och stek dem i olivolja i fyra- fem minuter på varje sida.

Skiva tomaterna. Ta en brödskiva och bred på fetaoströran. Lägg över ett salladsblad och en tomatskiva. Lägg därefter på hamburgaren och smeta på ett lager till av fetaoströran. Garnera med picklad rödlök och grillad paprika. Ät och njut!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Keftedes- grekiska lammköttbullar (Soutzoukakia)

Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Keftedes här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Keftedes och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Man skulle väl kunna säga att Keftedes är grekiska köttbullar men när de landar i tomatsås kallas det egentligen Soutzoukakia. Oavsett, underbart goda och runda i smaken.

Keftedes 2
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
Olivolja
Salt & Peppar

Tillagning

Hacka löken fint och lägg hälften i en skål. Pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg ner lammfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak. Rör ihop till e jämn smet och forma avlånga köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.

Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna. Efter några minuter tillsätter du resten av den hackade löken och en vitlöksklyfta och låter det steka med tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, tomatpurén och sockret och koka ihop det i cirka tio minuter. Servera med ris eller potatis.

Keftedes 1
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

 

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb