Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på köttbullar med smaker ifrån Grekland

Sverige och Grekland i en liten köttboll? Ja, varför inte. Det blir liksom det bästa av två världar i något som serveras till vardags i de flesta hem. Det finns förstås olika möjligheter att skapa denna fusion och det här är ett sätt att göra det på. Servera gärna med klyftpotatis och tzatziki till.

Köttbullar med smaker ifrån Grekland
Köttbullar med smaker ifrån Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 pers)

Ca 400 gr blandfärs
1 ägg
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått vitpeppar
1 msk oregano
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
Olivolja

Tillagning

Hacka löken och vispa upp ägget. Blanda lök och ägg tillsammans med alla kryddor och den pressade vitlöken. Lägg i köttfärsen och smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser väl. Skölj av en tallrik, rulla köttbullarna och lägg dem på den sköljda tallriken så finns det ingen risk för att de klibbar fast på porslinet.
Värm olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme i cirka fem minuter. Skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.

Kyckling med okra

Idag blev det kyckling med okra till söndagslunch. Jag kan inte påstå att jag någonsin använt okra i matlagning men det är ju en första gång för allting. Färsk okra kan vara lite knepig att få tag på i vanliga matbutiker men finns oftast i livsmedelsbutiker med medelhavs- eller mellanösterninriktning. I detta recept använde jag inlagd okra som bara behövde värmas upp. Kyckling med okra är en enkel rätt som är väldigt smidig att tillaga.

Kyckling med okraKyckling med okra. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 kycklinglår med ben
Två tomater
3 vitlöksklyftor
500 gr okra
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med matpuré, kanel och salt och peppar och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter. Lägg ner okran i grytan och låt det koka i cirka fem minuter. Om du använder färsk okra så låter du det koka tills okran har blivit mjuk. Tänk på att inte röra om efter att du har haft i okran, annars blir det bara mos av den.

Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi

Ibland är det enkla det goda och det kan vara skönt att tillaga något som inte tar en för mycket tid i anspråk. En enkel tomat- och bönsallad med den förlovade osten Halloumi går snabbt att göra och är riktigt gott. Kom ihåg att servera den direkt efter att Halloumin är färdigstekt, just precis då när osten är som godast.

Bön och tomatsallad med Halloumi
Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr (ca) blandade bönor
2 tomater
0,5 röd lök
Oliver (gröna eller svarta)
150 gr Halloumi
2 msk blandade örter
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär tomaterna i klyftor samt skiva rödlöken och blanda ner dem med den avrunna och sköljda bönmixen. Blanda ner valfri mängd av oliver, ringla över olivolja och strö över de blandade örterna. Jag använde basilika, oregano och timjan i detta recept men givetvis går det att variera beroende på vad du har hemma och gillar för smaker.
Skiva Halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek den gyllenbruna i lite olivolja. Stick ner dem i tomat- och bönsalladen och servera direkt.

Grekisk paj med fetaost, tomat och dill

Det här är en enkel, vegetarisk paj med smaker från Grekland och Medelhavet. Servera med en tomatsallad i vinägrettsås.

Grekisk paj med fetaost tomat och dill
Grekisk paj med tomat, fetaost och dill. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

250 gr körsbärstomater
1 gul lök
150 gr fetaost
Svarta oliver
1 knippe dill
3 ägg
2 dl mjök
Salt
Peppar

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i tio minuter.

Skiva körsbärstomaterna och löken. Sprid ut tomat- och lökblandningen pajskalet. Hacka dillen och strö över tomaterna och löken. Lägg på oliver efter smak. Smula över fetaosten. Vispa tre ägg med mjölk, salta och peppra, och häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggsmeten har stelnat och pajen har fått en fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Citronkyckling- Kotopoulo lemonato

Citronkyckling är en riktigt klassisk medelhavsrätt som du ofta kan få i Grekland. Den är extremt enkel att tillaga och blir otroligt saftig och god. Vilka kycklingdelar du väljer att använda spelar ingen större roll men köttet blir ofta saftigare om du väljer delar med ben. Servera gärna rätten tillsammans med en kall yoghurtsås med timjan i.

Citronkyckling 1
Citronklyckling. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 kycklingklubbor (ca 1 kg)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 citroner
1,5 dl olivlolja
Timjan
Salt & Peppar

Tillagning

Tina kycklinglåren. Värm ugnen till 180 grader. Bryn kycklingdelarna i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll rikligt med olivolja i en ugnsfast form och lägg i kycklingen. Skär den gula löken och vitlöken i grova bitar och lägg runt kycklingen. Pressa över saften av två citroner. Tvätta den tredje citronen och skär den i skivor och lägg dem ovanpå kycklingdelarna tillsammans med några kvistar timjan. Tillaga i ugnen i 35-40 minuter.
Prova även att lägga ner potatis skuren i klyftor i formen så får den en komplett rätt färdig samtidigt.

Citronkyckling 2
Citronkyckling med klyftpotatis. (Foto: Markus Olsson)

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

Souvlaki är något som jag alltid äter när jag är i Grekland. Till den här rätten skalar jag bort den friterade potatisen och ersätter den med mustiga rotfrukter i höstens tecken och gratinerar dem med mild fetaost.

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter
Souvlaki med fetaostgratinerade rotfruker och äpple. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Souvlaki

600 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
Oregano
Mynta
Salt & peppar
Olivolja

Fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

3 potatisar
2 morrötter
2 palsternackor
3 rödbetor
1 äpple
2 msk honung
Olivolja
Salt
300 gr fetaost

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över honung och olivolja. Salta efter smak. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Skär äpplet i tunna skivor och lägg dem ovanpå rotfrukterna samt smula över fetaosten. Gratinera rotfrukterna i ytterligare tio minuter till. Beroende på klyftornas storlek kan tiden i ugnen behöva förlängas. Rotfrukterna ska ha lite kärna kvar när du lägger över äppelskivorna och fetaosten.

Skär köttet i jämnstora bitar och trä dem på spett. Krydda köttet med torkad oregano och mynta, salta och peppra. Jag valde att steka spetten på spisen men om du lägger dem över grillen, se till att spetten har legat i vatten ett tag. Stek spetten tills de har fått fin färg och är genomstekta. Servera souvlakispetten med de gratinerade rotfrukterna och ett par citronklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gyrospizza

Älskar gyros, älskar pizza så varför inte en gyrospizza? Med en färdig pizzabotten går det riktigt snabbt att göra och smakar precis lika gott som en gyros i pitabröd.

Gyrospizza
Gyrospizza. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Färdig pizzabotten
Tomatsås (se recept)
Tzatziki (se recept)
Gyroskött på karré (se recept)
Rödlök
1 tomat
1 potatis
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen i klyftor och stek dem med lite olivolja i ugnen tills de har fått fin färg i cirka 25 minuter. Medan potatisen är i ugnen så steker du den tunt skivade karrén med gyroskryddor. När potatisen är klar brer du på tomatsåsen på den färdiga pizzabotten och gräddar pizzan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Skiva tomater och lök. Ta ut pizzabotten och bred på tzatziki och lägg på kött, potatis, lök och tomater efter smak. Njut.

Recept på egen gyros- gyros i bröd

 

Det finns inget som är så gott och egentligen så enkelt som en gyros i pitabröd. Varje gång jag kommer ner till Aten eller ut på en ö så letar jag upp ett gyrosställe och avnjuter den i mitt tycke den godaste snabbmaten som finns. Att tillaga det själv gör att det kanske inte klassas som snabbmat längre men det blir minst lika gott. Den här gången valde jag att använda mig av tortillabröd istället för pitabröd. Funkar också. Gyroskryddan jag använder är en blandning som jag har köpt i Grekland men du kan även göra din egen kryddblandning (se nedan).

Recept på egen Gyros
Gyros i bröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 portioner)

Tzatziki

5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
Salt & peppar

Gyros

200- 300 gr fläskkarré i bit (delvis fryst)
2 msk gyroskrydda*
Olivolja
Vitvinsvinäger

2 tomater
0,5 rödlök
4-5 potatisar
Olivolja
Salt & peppar
Pitabröd (länk till recept)

Tillagning

Börja med tzatzikin. Riv gurkan och krama ur överflödigt vatten. Blanda ner den i yoghurten, pressa ner vitlöken, tillsätt olivolja, krydda och rör om. Ställ svalt.

Värm ugnen till 225 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg den på en oljad plåt. Stek klyftorna i ugnen i cirka 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då. Ta ut och salta.

Under tiden kan du skära den delvis frysta köttbiten i tunna skivor. Det går lättare att skära köttet när det är delvis fryst än att den är helt tinad. Värm en stekpanna med olivolja och stek köttbitarna tills de fått fin färg. Häll över en skvätt vinäger och rör om. Krydda med gyroskrydda och salt & peppar. Ställ åt sidan.

Skiva lök och tomater. När allt är klart är det bara att ladda brödet med den mängd av allt gott som du vill ha.

*Egen gyroskrydda

Gyroskrydda
Kryddor till egen gyroskrydda. (Foto: Markus Olsson)

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Grekisk spenat- och fetaostpaj (Spanakopita)

Spenat och fetaostpaj
Spenat- och featostpaj. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en variant på en klassisk grekisk maträtt, Spanakopita, men pimpad med pinjenötter och citronzest. Dessa ingredienser kan förstås uteslutas eller till och med ersättas med andra kryddor och nötter. Bara att testa sig fram. När jag tillagade denna paj hade jag en kvadratisk ugnsform som mäter 24 centimeter längs kanten.

Ingredienser (4 port)

600 gr fryst spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 ägg
1,5 dl grädde
200 gr fetaost
50-60 gr pinjenötter
0,5 citron (zest)
salt, peppar
1- 1,5 rulle smördeg
olivolja

Tillagning

Tina spenaten.
Börja med att rosta pinjenötterna i en het stekpanna. Rör om hela tiden så att inte nötterna bränns vid. Häll upp nötterna i en skål. Skiva löken tunt och stek den tillsammans med spenaten och en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills vattnet från spenaten har dunstat. Låt spenatblandningen svalna. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en pajform med olivolja och tryck ut smördegen i botten och längs kanterna. Spar tillräckligt mycket smördeg så att det räcker till ett pajlock. Förgrädda pajskalet i tio minuter i mitten av ugnen.

Vispa ägg med grädde, smula ner fetaosten och riv ner citronzesten i äggsmeten. Blanda ihop äggsmeten med spenatblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är salt i sig. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lägg över smördegslocket och gör några snitt med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fåt en gyllenbrun färg.

Spenat och fetaostpaj 1
Spenat- och fetaostpaj. (Foto: Markus Olsson)

Grönsakspaj med inspiration från Medelhavet

Medelhavspaj med basilikaskal
Grönsakspaj med aubergine, zucchini, potatis, lök, tomat och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4- 6 port)

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr kylskåpskallt smör
2 msk vatten
1 knippe färsk basilika

Fyllning

300 gr aubergine
200 gr zucchini
1 rödlök
4 potatisar (kokta)
1 vitlöksklyfta
10 körsbärstomater
10 oliver
150 gr fetaost
olivolja
salt & peppar
grekisk yoghurt till servering

Tillagning

Starta med pajdegen. Mät upp mjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Fördela smöret med fingrarna till en smulig massa. Hacka basilikan och tillsätt den och vatten. Arbeta snabbt ihop massan till en deg. Lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåpet i ca 45 minuter.

Fortsätt med fyllningen. Skär aubergine, zucchini, lök och potatis i grova bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna tillsammans med den pressade vitlöken i cirka fem minuter. Salta och peppra. Låt det svalna. Smula fetaosten och blanda ner den mesta av osten i grönsaksblandningen men spar lite till garnering.

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut den kylskåpskalla degen till en tjocklek av 3 millimeter. Jag brukar kavla ut pajdeg mellan två bakplåtspapper så är det lättare att flytta degen till pajformen. Lägg degen i en springform (24 centimeter i diameter) och vik upp den mot kanterna. Skiva körsbärstomaterna och oliverna. Lägg i grönsaks- och fetaostblandningen, tomater och oliver i formen och vik över pajdegen som ligger mot formens kanter. Toppa med fetaost. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Servera med grekisk yoghurt.

Medelhavspaj med basilikaskal på tallrik
Grönsakspaj med aubergine, zucchini, potatis, lök, tomat och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb