Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Recept på en klassisk grekisk Stifado

Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit där. Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av en Stifado att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. Här är mitt recept på Stifado.

Stifado Grekisk köttgryta
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Skär löken i stora bitar och hacka/pressa vitlöksklyftorna. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Tillsätt lök och vitlök och stek dem tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna. Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Koka i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar. Servera med potatisklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver


Det här är ett vegetariskt recept på en vegetti gjord på squash. Den grekiska touchen får du framför allt med kalamataoliver och om du serverar vegettin med till exempel fetaost. Själv hade jag bara lagrad prästost hemma vilket funkade utmärkt. En enkel rätt som går snabbt att tillaga.

Vegetti på zucchini
Vegetti på squash med soltorkade tomater och kalamataoliver. (Foto: Markus Olson)

Ingredienser (1 port)

0,5 squash
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 färska champinjoner
2 soltorkade tomater
Kalamataoliver
Färska örter
Salt & peppar
Olivolja
(Ost)

Tillagning

Börja med att hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna i grova skivor. Hacka soltorkade tomater, oliver och de färska örter du önskar. Svarva squashen men om du inte har en grönskassvarv kan du hyvla strimlor med en osthyvel. Stek lök och vitlök i olivolja tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och stek tills champinjonerna har fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt squashen och stek i cirka tre minuter. Tillsätt soltorkade tomater, oliver och örter. Salta och peppra. Servera med riven ost.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Hamburgare med grekisk touch- grekiska hamburgare

Det här är ett recept på somriga hamburgare med en touch av Grekland. Smaker som vitlök, mynta, persilja och spiskummin tillsammans med tillbehör som fetaoströra tar dig tillbaka till Medlehavsvärmen och till tonerna av en Zorba.. Även om det är en hel del ingredienser i just denna kombination går det relativt snabbt att tillaga. Den picklade rödlöken är dessutom användbar till så mycket annat.

Grekisk hamburgare
Hamburgare med grekisk touch. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

Hamburgare

800 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
2 krm spiskummin
Salt & peppar

Tillbehör

Snabbpicklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök

Fetaoströra

2 dl grekisk yoghurt
75 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt & peppar

Övriga tillbehör

6 brödskivor
1-2 tomat
1 gul paprika
6 Salladsblad

Tillagning

Börja med att snabbpickla rödlöken. Det är riktigt enkelt att göra och är supergott som tillbehör. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Rör till sockret har lösts upp. Skiva rödlöken tunt och lägg i ättikslagen. Låt stå i kylskåpet i 15 minuter, gärna lite längre.

Fortsätt sedan med fetaoströran. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurten och pressa ner vitlöksklyftan. Salta och peppra samt rör ner lite olivolja. Låt stå en stund i kylskåpet.

Slå på ugnen på 200 grader. Ringla olivolja på en plåt. Dela paprikan i sex delar och rensa bort kärnhus och det vita köttet. Lägg paprikadelarna på plåten och grilla dem i 20 minuter i mitten av ugnen.

Medna paprikan står i ugnen är det dags för att göra själva hamburgaren. Lägg köttfärsen i en skål. Knäck ner ett ägg och rör om. Hacka löken, kryddorna samt pressa vitlöksklyftorna och rör ner allt i köttfärssmeten. Rör ner salt och peppar efter smak samt tillsätt spiskummin. Forma färsen till hamburgare och stek dem i olivolja i fyra- fem minuter på varje sida.

Skiva tomaterna. Ta en brödskiva och bred på fetaoströran. Lägg över ett salladsblad och en tomatskiva. Lägg därefter på hamburgaren och smeta på ett lager till av fetaoströran. Garnera med picklad rödlök och grillad paprika. Ät och njut!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Keftedes- grekiska lammköttbullar (Soutzoukakia)

Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Keftedes här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Keftedes och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Man skulle väl kunna säga att Keftedes är grekiska köttbullar men när de landar i tomatsås kallas det egentligen Soutzoukakia. Oavsett, underbart goda och runda i smaken.

Keftedes 2020
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
Olivolja
Salt & Peppar

Tillagning

Hacka löken fint och lägg hälften i en skål. Pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg ner lammfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak. Rör ihop till e jämn smet och forma avlånga köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.

Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna. Efter några minuter tillsätter du resten av den hackade löken och en vitlöksklyfta och låter det steka med tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, tomatpurén och sockret och koka ihop det i cirka tio minuter. Servera med ris eller potatis.

Keftedes 2020 2
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar (länk)

 

Fetaosfylld kycklingfilé med vitlök och oregano

Det här blev en rätt som känns ganska fräsch med lite sky och hyvlade grönsaker. Givetvis går det att pimpa till det med en fet sås om så önskas. Själv höll jag det lite mer sparsmakat denna gång och använde en smaksatt olivolja till grönsakerna.

Fylld kycklingfile med zucchini och morötter
Fetaostfylld kcklingfilé med vitlök och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 utbankade kycklingfileér
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 gr fetaost
1,5 msk oregano
Salt & peppar
Olivolja
0,5 buljongtärning
2,5 dl vatten
Tråd

1 zucchini
4 morötter
Olivolja (gärna smaksatt)

Tillagning

Börja med att hacka löken fint och blanda den tillsammans med pressad vitlök. Smula ner fetaosten och krydda med peppar och oregano. Spara saltet till stekningen.

Om du inte har köpt utbankade kycklingfiléer så banka ut dem försiktigt med hjälp av undersidan på en kastrull. Fördela ost- och lökröran på de fyra fileérna och knyt ihop dem med tråd alternativt fäst ihop dem med tandpetare.

Värm olivolja i stekpannan och stek filéerna på medelvärme i cirka fyra minuter på vardera sida. Salta. Lägg ner en halv buljongtärning och slå på 2,5 dl vatten och låt det puttra i fem minuter med locket på.

Hyvla zucchini och morötter i en skål fylld med isvatten. Då blir grönsakerna extra krispiga vid servering.
Servera den fyllda kycklingfilén med hyvlade grönsaker och ringla över olivolja och ev. sky ifrån kycklingen.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin

Doften av rosmarin och vitlök får den här grönsaksgratängen att locka fram ljuvliga matminnen från semestrar i Grekland. Gratängen passar både till kött och fisk eller kan ätas helt allena. Bara att välja.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin
Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin. (Foto: Markus olsson)

Ingredienser (4 port)

2 zucchini
2 paprikor (av olika färger)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 gr riven ost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skiva zucchini, paprika och lök. Hacka rosmarinen. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, pressa över vitlöksklyftorna samt strö över rosmarinen. Ringla över olivolja och blanda om. Grilla grönsakerna i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ur formen och koka upp gräddeni en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner yoghurten och rör ihop det till en jämn smet. Salta och peppra grönsakerna och häll över yoghurtsmeten. Strö över riven ost och grädda gratängen i 25 minuter tills den har fått en fin, gyllenbrun färg.

Recept på köttbullar med smaker ifrån Grekland

Sverige och Grekland i en liten köttboll? Ja, varför inte. Det blir liksom det bästa av två världar i något som serveras till vardags i de flesta hem. Det finns förstås olika möjligheter att skapa denna fusion och det här är ett sätt att göra det på. Servera gärna med klyftpotatis och tzatziki till.

Köttbullar med smaker ifrån Grekland
Köttbullar med smaker ifrån Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 pers)

Ca 400 gr blandfärs
1 ägg
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått vitpeppar
1 msk oregano
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
Olivolja

Tillagning

Hacka löken och vispa upp ägget. Blanda lök och ägg tillsammans med alla kryddor och den pressade vitlöken. Lägg i köttfärsen och smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser väl. Skölj av en tallrik, rulla köttbullarna och lägg dem på den sköljda tallriken så finns det ingen risk för att de klibbar fast på porslinet.
Värm olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme i cirka fem minuter. Skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.

Kyckling med okra

Idag blev det kyckling med okra till söndagslunch. Jag kan inte påstå att jag någonsin använt okra i matlagning men det är ju en första gång för allting. Färsk okra kan vara lite knepig att få tag på i vanliga matbutiker men finns oftast i livsmedelsbutiker med medelhavs- eller mellanösterninriktning. I detta recept använde jag inlagd okra som bara behövde värmas upp. Kyckling med okra är en enkel rätt som är väldigt smidig att tillaga.

Kyckling med okraKyckling med okra. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 kycklinglår med ben
Två tomater
3 vitlöksklyftor
500 gr okra
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med matpuré, kanel och salt och peppar och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter. Lägg ner okran i grytan och låt det koka i cirka fem minuter. Om du använder färsk okra så låter du det koka tills okran har blivit mjuk. Tänk på att inte röra om efter att du har haft i okran, annars blir det bara mos av den.

Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi

Ibland är det enkla det goda och det kan vara skönt att tillaga något som inte tar en för mycket tid i anspråk. En enkel tomat- och bönsallad med den förlovade osten Halloumi går snabbt att göra och är riktigt gott. Kom ihåg att servera den direkt efter att Halloumin är färdigstekt, just precis då när osten är som godast.

Bön och tomatsallad med Halloumi
Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr (ca) blandade bönor
2 tomater
0,5 röd lök
Oliver (gröna eller svarta)
150 gr Halloumi
2 msk blandade örter
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär tomaterna i klyftor samt skiva rödlöken och blanda ner dem med den avrunna och sköljda bönmixen. Blanda ner valfri mängd av oliver, ringla över olivolja och strö över de blandade örterna. Jag använde basilika, oregano och timjan i detta recept men givetvis går det att variera beroende på vad du har hemma och gillar för smaker.
Skiva Halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek den gyllenbruna i lite olivolja. Stick ner dem i tomat- och bönsalladen och servera direkt.

Grekisk paj med fetaost, tomat och dill

Det här är en enkel, vegetarisk paj med smaker från Grekland och Medelhavet. Servera med en tomatsallad i vinägrettsås.

Grekisk paj med fetaost tomat och dill
Grekisk paj med tomat, fetaost och dill. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

250 gr körsbärstomater
1 gul lök
150 gr fetaost
Svarta oliver
1 knippe dill
3 ägg
2 dl mjök
Salt
Peppar

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i tio minuter.

Skiva körsbärstomaterna och löken. Sprid ut tomat- och lökblandningen pajskalet. Hacka dillen och strö över tomaterna och löken. Lägg på oliver efter smak. Smula över fetaosten. Vispa tre ägg med mjölk, salta och peppra, och häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggsmeten har stelnat och pajen har fått en fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb