Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Keftedes- grekiska lammköttbullar (Soutzoukakia)

Ah, det finns knappast något starkare reseminne än ett smakminne och när jag lagade Keftedes här om dagen var inget undantag. Direkt befann jag mig på en liten taverna i en av de små byarna i Kykladerna, hungrig efter en lång vandring till en avlägsen strand, törstig efter ett allt för litet vätskeintag. På bordet framför mitt står en tallrik med Keftedes och friterad potatis och bakom imman på glaset porlar en kall Mythos. Jag njuter.

Man skulle väl kunna säga att Keftedes är grekiska köttbullar men när de landar i tomatsås kallas det egentligen Soutzoukakia. Oavsett, underbart goda och runda i smaken.

Keftedes 2020
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hacka mynta
1 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
Olivolja
Salt & Peppar

Tillagning

Hacka löken fint och lägg hälften i en skål. Pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg ner lammfärsen och tillsätt ägg, hackade örter, spiskummin och salt och peppar efter smak. Rör ihop till e jämn smet och forma avlånga köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.

Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna. Efter några minuter tillsätter du resten av den hackade löken och en vitlöksklyfta och låter det steka med tills löken blivit mjuk. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, tomatpurén och sockret och koka ihop det i cirka tio minuter. Servera med ris eller potatis.

Keftedes 2020 2
Keftedes. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Bifteki- grekiska pannbiffar (länk)

 

Fetaosfylld kycklingfilé med vitlök och oregano

Det här blev en rätt som känns ganska fräsch med lite sky och hyvlade grönsaker. Givetvis går det att pimpa till det med en fet sås om så önskas. Själv höll jag det lite mer sparsmakat denna gång och använde en smaksatt olivolja till grönsakerna.

Fylld kycklingfile med zucchini och morötter
Fetaostfylld kcklingfilé med vitlök och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 utbankade kycklingfileér
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 gr fetaost
1,5 msk oregano
Salt & peppar
Olivolja
0,5 buljongtärning
2,5 dl vatten
Tråd

1 zucchini
4 morötter
Olivolja (gärna smaksatt)

Tillagning

Börja med att hacka löken fint och blanda den tillsammans med pressad vitlök. Smula ner fetaosten och krydda med peppar och oregano. Spara saltet till stekningen.

Om du inte har köpt utbankade kycklingfiléer så banka ut dem försiktigt med hjälp av undersidan på en kastrull. Fördela ost- och lökröran på de fyra fileérna och knyt ihop dem med tråd alternativt fäst ihop dem med tandpetare.

Värm olivolja i stekpannan och stek filéerna på medelvärme i cirka fyra minuter på vardera sida. Salta. Lägg ner en halv buljongtärning och slå på 2,5 dl vatten och låt det puttra i fem minuter med locket på.

Hyvla zucchini och morötter i en skål fylld med isvatten. Då blir grönsakerna extra krispiga vid servering.
Servera den fyllda kycklingfilén med hyvlade grönsaker och ringla över olivolja och ev. sky ifrån kycklingen.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin

Doften av rosmarin och vitlök får den här grönsaksgratängen att locka fram ljuvliga matminnen från semestrar i Grekland. Gratängen passar både till kött och fisk eller kan ätas helt allena. Bara att välja.

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin
Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin. (Foto: Markus olsson)

Ingredienser (4 port)

2 zucchini
2 paprikor (av olika färger)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 gr riven ost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skiva zucchini, paprika och lök. Hacka rosmarinen. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, pressa över vitlöksklyftorna samt strö över rosmarinen. Ringla över olivolja och blanda om. Grilla grönsakerna i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ur formen och koka upp gräddeni en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner yoghurten och rör ihop det till en jämn smet. Salta och peppra grönsakerna och häll över yoghurtsmeten. Strö över riven ost och grädda gratängen i 25 minuter tills den har fått en fin, gyllenbrun färg.

Recept på köttbullar med smaker ifrån Grekland

Sverige och Grekland i en liten köttboll? Ja, varför inte. Det blir liksom det bästa av två världar i något som serveras till vardags i de flesta hem. Det finns förstås olika möjligheter att skapa denna fusion och det här är ett sätt att göra det på. Servera gärna med klyftpotatis och tzatziki till.

Köttbullar med smaker ifrån Grekland
Köttbullar med smaker ifrån Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 pers)

Ca 400 gr blandfärs
1 ägg
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått vitpeppar
1 msk oregano
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
Olivolja

Tillagning

Hacka löken och vispa upp ägget. Blanda lök och ägg tillsammans med alla kryddor och den pressade vitlöken. Lägg i köttfärsen och smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser väl. Skölj av en tallrik, rulla köttbullarna och lägg dem på den sköljda tallriken så finns det ingen risk för att de klibbar fast på porslinet.
Värm olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme i cirka fem minuter. Skaka stekpannan så att de blir brynta runt om.

Kyckling med okra

Idag blev det kyckling med okra till söndagslunch. Jag kan inte påstå att jag någonsin använt okra i matlagning men det är ju en första gång för allting. Färsk okra kan vara lite knepig att få tag på i vanliga matbutiker men finns oftast i livsmedelsbutiker med medelhavs- eller mellanösterninriktning. I detta recept använde jag inlagd okra som bara behövde värmas upp. Kyckling med okra är en enkel rätt som är väldigt smidig att tillaga.

Kyckling med okraKyckling med okra. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

2 kycklinglår med ben
Två tomater
3 vitlöksklyftor
500 gr okra
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Värm olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med matpuré, kanel och salt och peppar och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter. Lägg ner okran i grytan och låt det koka i cirka fem minuter. Om du använder färsk okra så låter du det koka tills okran har blivit mjuk. Tänk på att inte röra om efter att du har haft i okran, annars blir det bara mos av den.

Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi

Ibland är det enkla det goda och det kan vara skönt att tillaga något som inte tar en för mycket tid i anspråk. En enkel tomat- och bönsallad med den förlovade osten Halloumi går snabbt att göra och är riktigt gott. Kom ihåg att servera den direkt efter att Halloumin är färdigstekt, just precis då när osten är som godast.

Bön och tomatsallad med Halloumi
Tomat- och bönsallad med blandade örter och Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr (ca) blandade bönor
2 tomater
0,5 röd lök
Oliver (gröna eller svarta)
150 gr Halloumi
2 msk blandade örter
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skär tomaterna i klyftor samt skiva rödlöken och blanda ner dem med den avrunna och sköljda bönmixen. Blanda ner valfri mängd av oliver, ringla över olivolja och strö över de blandade örterna. Jag använde basilika, oregano och timjan i detta recept men givetvis går det att variera beroende på vad du har hemma och gillar för smaker.
Skiva Halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek den gyllenbruna i lite olivolja. Stick ner dem i tomat- och bönsalladen och servera direkt.

Grekisk paj med fetaost, tomat och dill

Det här är en enkel, vegetarisk paj med smaker från Grekland och Medelhavet. Servera med en tomatsallad i vinägrettsås.

Grekisk paj med fetaost tomat och dill
Grekisk paj med tomat, fetaost och dill. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pajdeg

125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

Fyllning

250 gr körsbärstomater
1 gul lök
150 gr fetaost
Svarta oliver
1 knippe dill
3 ägg
2 dl mjök
Salt
Peppar

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader. Skär det kylskåpskalla smöret i bitar och blanda snabbt ihop en deg med mjöl, salt och vatten. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in pajskalet i frysen i fem minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i tio minuter.

Skiva körsbärstomaterna och löken. Sprid ut tomat- och lökblandningen pajskalet. Hacka dillen och strö över tomaterna och löken. Lägg på oliver efter smak. Smula över fetaosten. Vispa tre ägg med mjölk, salta och peppra, och häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggsmeten har stelnat och pajen har fått en fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Citronkyckling- Kotopoulo lemonato

Citronkyckling är en riktigt klassisk medelhavsrätt som du ofta kan få i Grekland. Den är extremt enkel att tillaga och blir otroligt saftig och god. Vilka kycklingdelar du väljer att använda spelar ingen större roll men köttet blir ofta saftigare om du väljer delar med ben. Servera gärna rätten tillsammans med en kall yoghurtsås med timjan i.

Citronkyckling 1
Citronklyckling. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 kycklingklubbor (ca 1 kg)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 citroner
1,5 dl olivlolja
Timjan
Salt & Peppar

Tillagning

Tina kycklinglåren. Värm ugnen till 180 grader. Bryn kycklingdelarna i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll rikligt med olivolja i en ugnsfast form och lägg i kycklingen. Skär den gula löken och vitlöken i grova bitar och lägg runt kycklingen. Pressa över saften av två citroner. Tvätta den tredje citronen och skär den i skivor och lägg dem ovanpå kycklingdelarna tillsammans med några kvistar timjan. Tillaga i ugnen i 35-40 minuter.
Prova även att lägga ner potatis skuren i klyftor i formen så får den en komplett rätt färdig samtidigt.

Citronkyckling 2
Citronkyckling med klyftpotatis. (Foto: Markus Olsson)

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

Souvlaki är något som jag alltid äter när jag är i Grekland. Till den här rätten skalar jag bort den friterade potatisen och ersätter den med mustiga rotfrukter i höstens tecken och gratinerar dem med mild fetaost.

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter
Souvlaki med fetaostgratinerade rotfruker och äpple. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Souvlaki

600 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
Oregano
Mynta
Salt & peppar
Olivolja

Fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

3 potatisar
2 morrötter
2 palsternackor
3 rödbetor
1 äpple
2 msk honung
Olivolja
Salt
300 gr fetaost

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över honung och olivolja. Salta efter smak. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Skär äpplet i tunna skivor och lägg dem ovanpå rotfrukterna samt smula över fetaosten. Gratinera rotfrukterna i ytterligare tio minuter till. Beroende på klyftornas storlek kan tiden i ugnen behöva förlängas. Rotfrukterna ska ha lite kärna kvar när du lägger över äppelskivorna och fetaosten.

Skär köttet i jämnstora bitar och trä dem på spett. Krydda köttet med torkad oregano och mynta, salta och peppra. Jag valde att steka spetten på spisen men om du lägger dem över grillen, se till att spetten har legat i vatten ett tag. Stek spetten tills de har fått fin färg och är genomstekta. Servera souvlakispetten med de gratinerade rotfrukterna och ett par citronklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gyrospizza

Älskar gyros, älskar pizza så varför inte en gyrospizza? Med en färdig pizzabotten går det riktigt snabbt att göra och smakar precis lika gott som en gyros i pitabröd.

Gyrospizza
Gyrospizza. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Färdig pizzabotten
Tomatsås (se recept)
Tzatziki (se recept)
Gyroskött på karré (se recept)
Rödlök
1 tomat
1 potatis
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen i klyftor och stek dem med lite olivolja i ugnen tills de har fått fin färg i cirka 25 minuter. Medan potatisen är i ugnen så steker du den tunt skivade karrén med gyroskryddor. När potatisen är klar brer du på tomatsåsen på den färdiga pizzabotten och gräddar pizzan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Skiva tomater och lök. Ta ut pizzabotten och bred på tzatziki och lägg på kött, potatis, lök och tomater efter smak. Njut.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb