Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Citronkyckling- Kotopoulo lemonato

Citronkyckling är en riktigt klassisk medelhavsrätt som du ofta kan få i Grekland. Den är extremt enkel att tillaga och blir otroligt saftig och god. Vilka kycklingdelar du väljer att använda spelar ingen större roll men köttet blir ofta saftigare om du väljer delar med ben. Servera gärna rätten tillsammans med en kall yoghurtsås med timjan i.

Citronkyckling 1
Citronklyckling. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

4 kycklingklubbor (ca 1 kg)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 citroner
1,5 dl olivlolja
Timjan
Salt & Peppar

Tillagning

Tina kycklinglåren. Värm ugnen till 180 grader. Bryn kycklingdelarna i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll rikligt med olivolja i en ugnsfast form och lägg i kycklingen. Skär den gula löken och vitlöken i grova bitar och lägg runt kycklingen. Pressa över saften av två citroner. Tvätta den tredje citronen och skär den i skivor och lägg dem ovanpå kycklingdelarna tillsammans med några kvistar timjan. Tillaga i ugnen i 35-40 minuter.
Prova även att lägga ner potatis skuren i klyftor i formen så får den en komplett rätt färdig samtidigt.

Citronkyckling 2
Citronkyckling med klyftpotatis. (Foto: Markus Olsson)

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

Souvlaki är något som jag alltid äter när jag är i Grekland. Till den här rätten skalar jag bort den friterade potatisen och ersätter den med mustiga rotfrukter i höstens tecken och gratinerar dem med mild fetaost.

Souvlaki med fetaostgratinerade rotfrukter
Souvlaki med fetaostgratinerade rotfruker och äpple. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

Souvlaki

600 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
Oregano
Mynta
Salt & peppar
Olivolja

Fetaostgratinerade rotfrukter med äpple

3 potatisar
2 morrötter
2 palsternackor
3 rödbetor
1 äpple
2 msk honung
Olivolja
Salt
300 gr fetaost

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över honung och olivolja. Salta efter smak. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Skär äpplet i tunna skivor och lägg dem ovanpå rotfrukterna samt smula över fetaosten. Gratinera rotfrukterna i ytterligare tio minuter till. Beroende på klyftornas storlek kan tiden i ugnen behöva förlängas. Rotfrukterna ska ha lite kärna kvar när du lägger över äppelskivorna och fetaosten.

Skär köttet i jämnstora bitar och trä dem på spett. Krydda köttet med torkad oregano och mynta, salta och peppra. Jag valde att steka spetten på spisen men om du lägger dem över grillen, se till att spetten har legat i vatten ett tag. Stek spetten tills de har fått fin färg och är genomstekta. Servera souvlakispetten med de gratinerade rotfrukterna och ett par citronklyftor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gyrospizza

Älskar gyros, älskar pizza så varför inte en gyrospizza? Med en färdig pizzabotten går det riktigt snabbt att göra och smakar precis lika gott som en gyros i pitabröd.

Gyrospizza
Gyrospizza. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Färdig pizzabotten
Tomatsås (se recept)
Tzatziki (se recept)
Gyroskött på karré (se recept)
Rödlök
1 tomat
1 potatis
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen i klyftor och stek dem med lite olivolja i ugnen tills de har fått fin färg i cirka 25 minuter. Medan potatisen är i ugnen så steker du den tunt skivade karrén med gyroskryddor. När potatisen är klar brer du på tomatsåsen på den färdiga pizzabotten och gräddar pizzan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Skiva tomater och lök. Ta ut pizzabotten och bred på tzatziki och lägg på kött, potatis, lök och tomater efter smak. Njut.

Recept på egen gyros- gyros i bröd

Det finns inget som är så gott och egentligen så enkelt som en gyros i pitabröd. Varje gång jag kommer ner till Aten eller ut på en ö så letar jag upp ett gyrosställe och avnjuter den i mitt tycke den godaste snabbmaten som finns. Att tillaga det själv gör att det kanske inte klassas som snabbmat längre men det blir minst lika gott. Den här gången valde jag att använda mig av tortillabröd istället för pitabröd. Funkar också. Gyroskryddan jag använder är en blandning som jag har köpt i Grekland men du kan även göra din egen kryddblandning (se nedan).

Recept på egen Gyros 2020
Gyros i bröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 portioner)

Tzatziki

5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
Salt & peppar

Gyros

200- 300 gr fläskkarré i bit (delvis fryst)
2 msk gyroskrydda*
Olivolja
Vitvinsvinäger

2 tomater
0,5 rödlök
4-5 potatisar
Olivolja
Salt & peppar
Pitabröd (länk till recept)

Tillagning

Börja med tzatzikin. Riv gurkan och krama ur överflödigt vatten. Blanda ner den i yoghurten, pressa ner vitlöken, tillsätt olivolja, krydda och rör om. Ställ svalt.

Värm ugnen till 225 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg den på en oljad plåt. Stek klyftorna i ugnen i cirka 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då. Ta ut och salta.

Under tiden kan du skära den delvis frysta köttbiten i tunna skivor. Det går lättare att skära köttet när det är delvis fryst än att den är helt tinad. Värm en stekpanna med olivolja och stek köttbitarna tills de fått fin färg. Häll över en skvätt vinäger och rör om. Krydda med gyroskrydda och salt & peppar. Ställ åt sidan.

Skiva lök och tomater. När allt är klart är det bara att ladda brödet med den mängd av allt gott som du vill ha.

*Egen gyroskrydda

Gyroskrydda 2020
Kryddor till egen gyroskrydda. (Foto: Markus Olsson)

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Grekisk spenat- och fetaostpaj (Spanakopita)

Spenat och fetaostpaj
Spenat- och featostpaj. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en variant på en klassisk grekisk maträtt, Spanakopita, men pimpad med pinjenötter och citronzest. Dessa ingredienser kan förstås uteslutas eller till och med ersättas med andra kryddor och nötter. Bara att testa sig fram. När jag tillagade denna paj hade jag en kvadratisk ugnsform som mäter 24 centimeter längs kanten.

Ingredienser (4 port)

600 gr fryst spenat
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 ägg
1,5 dl grädde
200 gr fetaost
50-60 gr pinjenötter
0,5 citron (zest)
salt, peppar
1- 1,5 rulle smördeg
olivolja

Tillagning

Tina spenaten.
Börja med att rosta pinjenötterna i en het stekpanna. Rör om hela tiden så att inte nötterna bränns vid. Häll upp nötterna i en skål. Skiva löken tunt och stek den tillsammans med spenaten och en pressad vitlöksklyfta i olivolja tills vattnet från spenaten har dunstat. Låt spenatblandningen svalna. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en pajform med olivolja och tryck ut smördegen i botten och längs kanterna. Spar tillräckligt mycket smördeg så att det räcker till ett pajlock. Förgrädda pajskalet i tio minuter i mitten av ugnen.

Vispa ägg med grädde, smula ner fetaosten och riv ner citronzesten i äggsmeten. Blanda ihop äggsmeten med spenatblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är salt i sig. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och spenatblandningen. Lägg över smördegslocket och gör några snitt med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fåt en gyllenbrun färg.

Spenat och fetaostpaj 1
Spenat- och fetaostpaj. (Foto: Markus Olsson)

Grönsakspaj med inspiration från Medelhavet

Medelhavspaj med basilikaskal
Grönsakspaj med aubergine, zucchini, potatis, lök, tomat och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4- 6 port)

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr kylskåpskallt smör
2 msk vatten
1 knippe färsk basilika

Fyllning

300 gr aubergine
200 gr zucchini
1 rödlök
4 potatisar (kokta)
1 vitlöksklyfta
10 körsbärstomater
10 oliver
150 gr fetaost
olivolja
salt & peppar
grekisk yoghurt till servering

Tillagning

Starta med pajdegen. Mät upp mjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Fördela smöret med fingrarna till en smulig massa. Hacka basilikan och tillsätt den och vatten. Arbeta snabbt ihop massan till en deg. Lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåpet i ca 45 minuter.

Fortsätt med fyllningen. Skär aubergine, zucchini, lök och potatis i grova bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna tillsammans med den pressade vitlöken i cirka fem minuter. Salta och peppra. Låt det svalna. Smula fetaosten och blanda ner den mesta av osten i grönsaksblandningen men spar lite till garnering.

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut den kylskåpskalla degen till en tjocklek av 3 millimeter. Jag brukar kavla ut pajdeg mellan två bakplåtspapper så är det lättare att flytta degen till pajformen. Lägg degen i en springform (24 centimeter i diameter) och vik upp den mot kanterna. Skiva körsbärstomaterna och oliverna. Lägg i grönsaks- och fetaostblandningen, tomater och oliver i formen och vik över pajdegen som ligger mot formens kanter. Toppa med fetaost. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Servera med grekisk yoghurt.

Medelhavspaj med basilikaskal på tallrik
Grönsakspaj med aubergine, zucchini, potatis, lök, tomat och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pizza med halloumi, zucchini, paprika, oliver och citron

Variationen av olika pizzavarianter med färdig pizzabotten är oändliga och ikväll blev det denna variant med salt halloumin och frisk citrus.

Pizza med halloumi 3
Pizza med halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 bit zucchini (efter smak)
100 gr halloumi
0,5 gul lök
0,5 gul paprika
0,5 citron (skalet)
oliver
färsk basilika
pinjenötter
olivolja

Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande honung
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du pizzafyllningen. Blanda i ordning tomatsåsen (kan reduceras genom att kokas i 20 minuter). En tomatsås kan göras på en rad olika sätt men det är denna jag brukar köra på. Riv zucchinin och skiva löken, paprikan, oliverna och halloumin tunt. Med tanke på att pizzan gräddas under ganska kort tid är det viktigt att skära ingredienserna tunt. Riv skalet från en halv citron. Bred tomatsåsen på pizzabotten, lägg ut grönsakerna, citronzest och halloumin. Grädda i övre delen av ugnen i tio minuter tills den fått fin färg. Toppa pizzan med färsk basilika, pinjenötter och olivolja innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Pizza med grekisk touch på färdig pizzabotten

Äntligen har pizzabottnarna landat i en butik nära mig. Sökandet är över. Dagens inhandling slutade därmed helt annorlunda än vad tanken först hade skapat. Det var med av upphetsning darrande hand som jag till slut greppade en pizzabotten (fullkorn) i det sneda kartongstället. Jag kallade omgående in alla arbetare till hjärnkontoret för att klura ut vilken fyllning pizzorna skulle få och lite loja av semestertankar landade vi zucchini, lök och oliver med bladspenat och yoghurt.

Sökandet är över i flera bemärkelser för nu finns pizzabottnarna inte bara min närbutik utan nu är pizzavalet för alltid löst, den lokala pizzerian kommer behöva efterlysa mig fortsättningsvis.

Variationen på fyllning är ju ändlös, det är egentligen bara fantasin som sätter stopp eller möjligtvis vad kylskåpet härbärgerar. Pizzabotten som har en rund, lantlig smak och ger en mer kraftig känsla än en vanlig botten kan fyllas med vad som helst. Jag kommer då fortsättningsvis ha ett litet lager av pizzabottnar här hemma för att kunna göra pizzor när andan faller på.

Pizza med fontana pizzabotten
Pizza med färdig pizzabotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzabotten- fullkorn
Röd lök
Gul zucchini
Olivolja
Oiver Halkidiki Urkärnade
Pizzaost
Bladspenat
Äkta Grekisk Yoghurt

Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande honung
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Värm ugnen till 225grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du pizzafyllningen. Blanda i ordning tomatsåsen. En tomatsås kan givetvis göras på en rad olika sätt men denna brukar jag köra på. Skiva zucchinin i tunna skivor och stek dem i olivolja tills de fått fin färg. Skiva rödlöken tunt. Bred på tomatsåsen på pizzabotten, lägg ut zucchiniskivorna och strö över lök. Strö över pizzaosten. Grädda i övre delen av ugnen i fem-sju minuter tills den fått fin färg. Toppa pizzan med skivade oliver, bladspenat och yoghurt innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pizza med en touch av Grekland

Tortilla pizza
Tortillapizza med en touch av Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Idag gav jag mig ut i ICA Maxi-djungeln på systematisk jakt efter Fontanas färdiggräddade pizzabottnar. Denna nyupptäckta art måste anrättas, provsmakas och katalogiseras. Med tänkt machete svingade jag armen genom hylla efter hylla, stannade upp, lyssnade, luktade och fäktade vidare. Jag klättrade till butikens högsta punkt och rekognoserade butikens rika landskap, men utan resultat. Det var uppenbart att arten inte nått denna dela av djungeln och besviken fick jag ersätta den ovanliga "imo complevit" med tortillabröd.

Tortillapizza går snabbt att göra och är enkel att tillaga med rika variationsmöjligheter. Den här gången blev det en vegetarisk pizza med en touch av Grekland.

Ingredienser

Pizza Tortillabröd
4 msk tomatsås (finns färdig att köpa)
Gul lök
1 tomat
Bladspenat
Fontana Fetaost
Fontana Äkta Grekisk Yoghurt
Solrosfrön

Fontana Yoghurt Feta
Fontanaprodukter. (Foto: Markus Olsson)

Tillagning

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du brödet. Bred på tomatsåsen på tortillabrödet, skiva löken tunt och lägg på så mycket du själv önskar. Skiva tomaten och lägg ovanpå löken. Smula önskad mängd fetaost över tomaten och löken samt lägg på en näve bladspenat. För över pizzan på den varma plåten/stenen och grädda i 7-8 minuter tills pizzan har fått fin färg. Toppa med yoghurt, solrosfrön och eventuellt mer bladspenat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fasolakia- recept på grekisk gryta med bönor och fetaost

Medan grekerna firar den ortodoxa påsken med parader, fest och god mat så gottar jag mig åt att laga Fasolakia med ena handen och förse mig med Retsina med den andra. En oslagbar kombination och vem vill inte njuta av både grekisk mat och grekiskt vin?

Fasolakia böngryta

Fasolakia. (Foto: Markus Olsson)

Faslolakia är en vegetarisk böngryta med potatis, krossade tomater och en massa god fetaost. Riktigt enkel att göra.

Ingredienser

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
450 gr Haricost verts
500 gr potatis
Olivolja att steka i
1 tsk salt
1 krm vit peppar
1,5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1 kruka persilja
2 st lagerblad
150 gr Fontana fetaost

Tillagning

Dela varje potatis i fyra delar och koka dem i saltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet. Hacka halva löken och två av vitlöksklyftorna och bryn det tillsammans med Haricot verts i olivolja i några minuter. Lägg över bönorna och löken i en skål. Hacka resten av löken och vitlöken och stek det i olivolja tillsammans med potatisen tills det har fått en gyllenbrun färg. Tillsätt bön- och lökröran, vatten, krossade tomter, tomatpuré, lagerblad, buljongtärningar, salt, vitpeppar och persilja och koka i fem minuter. Smula ner fetaosten, rör om och servera med en brödbit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb