Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Pizza med halloumi, zucchini, paprika, oliver och citron

Variationen av olika pizzavarianter med färdig pizzabotten är oändliga och ikväll blev det denna variant med salt halloumin och frisk citrus.

Pizza med halloumi 3
Pizza med halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 bit zucchini (efter smak)
100 gr halloumi
0,5 gul lök
0,5 gul paprika
0,5 citron (skalet)
oliver
färsk basilika
pinjenötter
olivolja

Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande honung
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du pizzafyllningen. Blanda i ordning tomatsåsen (kan reduceras genom att kokas i 20 minuter). En tomatsås kan göras på en rad olika sätt men det är denna jag brukar köra på. Riv zucchinin och skiva löken, paprikan, oliverna och halloumin tunt. Med tanke på att pizzan gräddas under ganska kort tid är det viktigt att skära ingredienserna tunt. Riv skalet från en halv citron. Bred tomatsåsen på pizzabotten, lägg ut grönsakerna, citronzest och halloumin. Grädda i övre delen av ugnen i tio minuter tills den fått fin färg. Toppa pizzan med färsk basilika, pinjenötter och olivolja innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Pizza med grekisk touch på färdig pizzabotten

Äntligen har pizzabottnarna landat i en butik nära mig. Sökandet är över. Dagens inhandling slutade därmed helt annorlunda än vad tanken först hade skapat. Det var med av upphetsning darrande hand som jag till slut greppade en pizzabotten (fullkorn) i det sneda kartongstället. Jag kallade omgående in alla arbetare till hjärnkontoret för att klura ut vilken fyllning pizzorna skulle få och lite loja av semestertankar landade vi zucchini, lök och oliver med bladspenat och yoghurt.

Sökandet är över i flera bemärkelser för nu finns pizzabottnarna inte bara min närbutik utan nu är pizzavalet för alltid löst, den lokala pizzerian kommer behöva efterlysa mig fortsättningsvis.

Variationen på fyllning är ju ändlös, det är egentligen bara fantasin som sätter stopp eller möjligtvis vad kylskåpet härbärgerar. Pizzabotten som har en rund, lantlig smak och ger en mer kraftig känsla än en vanlig botten kan fyllas med vad som helst. Jag kommer då fortsättningsvis ha ett litet lager av pizzabottnar här hemma för att kunna göra pizzor när andan faller på.

Pizza med fontana pizzabotten
Pizza med färdig pizzabotten. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Pizzabotten- fullkorn
Röd lök
Gul zucchini
Olivolja
Oiver Halkidiki Urkärnade
Pizzaost
Bladspenat
Äkta Grekisk Yoghurt

Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande honung
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk sambal oelek

Tillagning

Värm ugnen till 225grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du pizzafyllningen. Blanda i ordning tomatsåsen. En tomatsås kan givetvis göras på en rad olika sätt men denna brukar jag köra på. Skiva zucchinin i tunna skivor och stek dem i olivolja tills de fått fin färg. Skiva rödlöken tunt. Bred på tomatsåsen på pizzabotten, lägg ut zucchiniskivorna och strö över lök. Strö över pizzaosten. Grädda i övre delen av ugnen i fem-sju minuter tills den fått fin färg. Toppa pizzan med skivade oliver, bladspenat och yoghurt innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pizza med en touch av Grekland

Tortilla pizza
Tortillapizza med en touch av Grekland. (Foto: Markus Olsson)

Idag gav jag mig ut i ICA Maxi-djungeln på systematisk jakt efter Fontanas färdiggräddade pizzabottnar. Denna nyupptäckta art måste anrättas, provsmakas och katalogiseras. Med tänkt machete svingade jag armen genom hylla efter hylla, stannade upp, lyssnade, luktade och fäktade vidare. Jag klättrade till butikens högsta punkt och rekognoserade butikens rika landskap, men utan resultat. Det var uppenbart att arten inte nått denna dela av djungeln och besviken fick jag ersätta den ovanliga "imo complevit" med tortillabröd.

Tortillapizza går snabbt att göra och är enkel att tillaga med rika variationsmöjligheter. Den här gången blev det en vegetarisk pizza med en touch av Grekland.

Ingredienser

Pizza Tortillabröd
4 msk tomatsås (finns färdig att köpa)
Gul lök
1 tomat
Bladspenat
Fontana Fetaost
Fontana Äkta Grekisk Yoghurt
Solrosfrön

Fontana Yoghurt Feta
Fontanaprodukter. (Foto: Markus Olsson)

Tillagning

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt eller en baksten i nedre delen av ugnen. Medan ugnen blir varm förbereder du brödet. Bred på tomatsåsen på tortillabrödet, skiva löken tunt och lägg på så mycket du själv önskar. Skiva tomaten och lägg ovanpå löken. Smula önskad mängd fetaost över tomaten och löken samt lägg på en näve bladspenat. För över pizzan på den varma plåten/stenen och grädda i 7-8 minuter tills pizzan har fått fin färg. Toppa med yoghurt, solrosfrön och eventuellt mer bladspenat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fasolakia- recept på grekisk gryta med bönor och fetaost

Medan grekerna firar den ortodoxa påsken med parader, fest och god mat så gottar jag mig åt att laga Fasolakia med ena handen och förse mig med Retsina med den andra. En oslagbar kombination och vem vill inte njuta av både grekisk mat och grekiskt vin?

Fasolakia böngryta

Fasolakia. (Foto: Markus Olsson)

Faslolakia är en vegetarisk böngryta med potatis, krossade tomater och en massa god fetaost. Riktigt enkel att göra.

Ingredienser

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
450 gr Haricost verts
500 gr potatis
Olivolja att steka i
1 tsk salt
1 krm vit peppar
1,5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1 kruka persilja
2 st lagerblad
150 gr Fontana fetaost

Tillagning

Dela varje potatis i fyra delar och koka dem i saltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet. Hacka halva löken och två av vitlöksklyftorna och bryn det tillsammans med Haricot verts i olivolja i några minuter. Lägg över bönorna och löken i en skål. Hacka resten av löken och vitlöken och stek det i olivolja tillsammans med potatisen tills det har fått en gyllenbrun färg. Tillsätt bön- och lökröran, vatten, krossade tomter, tomatpuré, lagerblad, buljongtärningar, salt, vitpeppar och persilja och koka i fem minuter. Smula ner fetaosten, rör om och servera med en brödbit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Fasolada- grekisk bönsoppa

Fasolada grekisk bönsoppa2
Fasolada. (Foto: Markus Olsson)

Det var länge sedan jag gav mig på något grekiskt till lunch men idag blev det en soppa med stora vita bönor, selleri, morot och tomat. Med grekisk schlager i högtalarna och en deciliter olivolja i grytan så gick det inte att misslyckas.

Ingredienser

1 dl olivolja
1 gul lök
2 morrötter
3 selleriskälkar med blad
2 tomater
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
5 dl vatten
Salt och peppar
Citronsaft

Tillagning

Skär löken i stora bitar, skiva morötterna och sellerin. Fräs lök, morötter och selleri i lite av oljan tills löken börjar bli glansig och genomskinlig. Hacka tomaterna och lägg i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning samt tomatpuré och låt det koka tills morötterna är mjuka. Låt bönorna rinna av och tillsätt i soppan, salta och peppra, häll i resten av olivoljan och lägg i en nypa socker och låt det koka upp igen. Smaka av med citronsaft. Servera med en bit bröd och strö över hackade selleriblad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Recept på moussaka

Grekisk moussaka

Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk moussaka är en av de grekiska maträtter som får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka. När vi började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var moussaka vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många av denna rätt vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.  Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra den med både potatis och aubergine.

Ingredienser

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen tills de börjar mjukna. Skala och skär potatisen i skivor och råstek dem lät i olivolja. Salta och ta dem åt sidan. Stek löken och köttfärsen, häll på vin och krossade tomater. Tillsätt pressad vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt koka i 20-30 minuter.

Under tiden kan du gör ostsåsen. Vispa ihop mjölet med olivoljan. Tillsätt den uppvärmda mjölken och vispa ut mjölblandningen. Koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i de uppvispade äggen och till sist den rivna osten.

Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Servera med en grekisk sallad till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kikärtssoppa från Sifnos

Kikärtssoppa Sifnos
Kikärtssoppa. (Foto: Markus Olsson) 

Här om dagen provade jag en av Sifnos traditionella rätter, kikärtssoppa. En ganska mild soppa som i mitt tycke kräver sin citron vid serveringen. Här kommer receptet.

Ingredienser

500 gr torkade kikärtor
375 gr gul lök
0,5 dl olivolja
Salt
Peppar
Vatten
1 citron

Tillagning

Lägg kikärtorna i blöt kvällen innan. Byt vatten på morgonen och kokar upp kikärtorna och skumma av dem. Slå på ugnen på 150 grader. Skär löken i fina strimlor och lägg dem tillsammans med kikärtorna och olivoljan i en ugnsfast form med lock. Salta och peppra. Häll över vatten så att det täcker kikärtorna och lägg på locket. Låt soppan koka sakta i ugn i sex timmar i 150 grader. Servera med citron.

Kumminpotatis- en smak av Grekland

Kumminpotatis
Kumminpotatis. (Foto: Markus Olsson)

För oss som längtar till Grekland och som kanske snart ska åka, eller som nyligen har varit där, kan grekisk matlagning alltid få en att njuta av Grekland en stund till. Ett av mina absoluta favoritrecept är det för Kumminpotatis som passar utmärkt til både kyckling och kött. Det blir en rund, nästan söt, smak som skapar härliga drömmar om medelhavet.

Ingredienser

4 medelstora potatisar
400 gr krossade tomater
1 stor gul lök
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk kanel
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över spiskummin, kanel, salt, peppar och olivolja. Rör om ordentligt. Häll över de krossade tomaterna och vattnet. Täck formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta av locket/flolien och grädda i ytterligare 30 minuter. Känn på potatisen med en sticka om de är färdiga. Njut!

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb