Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Fasolada- grekisk bönsoppa

Det var länge sedan jag gav mig på något grekiskt till lunch men idag blev det en soppa med stora vita bönor, selleri, morot och tomat. Med grekisk schlager i högtalarna och en deciliter olivolja i grytan så gick det inte att misslyckas.

Fasolada
Fasolada. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 dl olivolja
1 gul lök
2 morrötter
3 selleriskälkar med blad
2 tomater
5 dl vatten
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
Salt och peppar
Citronsaft

Tillagning

Skär löken i stora bitar, skiva morötterna och sellerin. Fräs lök, morötter och selleri i lite av oljan tills löken börjar bli glansig och genomskinlig. Hacka tomaterna och lägg i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning samt tomatpuré och låt det koka tills morötterna är mjuka. Låt bönorna rinna av och tillsätt i soppan, salta och peppra, häll i resten av olivoljan och lägg i en nypa socker och låt det koka upp igen. Smaka av med citronsaft. Servera med en bit bröd och strö över hackade selleriblad.

Läs mer: Fasolakia- grekisk gryta med bönor och fetaost (länk)

Recept på moussaka

Moussaka
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk moussaka är en av de grekiska maträtter som får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka. När vi började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var moussaka vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många av denna rätt vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.

Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra den med både potatis och aubergine.

Ingredienser

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen tills de börjar mjukna. Skala och skär potatisen i skivor och råstek dem lät i olivolja. Salta och ta dem åt sidan. Stek löken och köttfärsen, häll på vin och krossade tomater. Tillsätt pressad vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt koka i 20-30 minuter.

Under tiden kan du gör ostsåsen. Vispa ihop mjölet med olivoljan. Tillsätt den uppvärmda mjölken och vispa ut mjölblandningen. Koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i de uppvispade äggen och till sist den rivna osten.

Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Servera med en grekisk sallad till.

Moussaka 2
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

 

Kikärtssoppa från Sifnos

Kikärtssoppa Sifnos
Kikärtssoppa. (Foto: Markus Olsson) 

Här om dagen provade jag en av Sifnos traditionella rätter, kikärtssoppa. En ganska mild soppa som i mitt tycke kräver sin citron vid serveringen. Här kommer receptet.

Ingredienser

500 gr torkade kikärtor
375 gr gul lök
0,5 dl olivolja
Salt
Peppar
Vatten
1 citron

Tillagning

Lägg kikärtorna i blöt kvällen innan. Byt vatten på morgonen och kokar upp kikärtorna och skumma av dem. Slå på ugnen på 150 grader. Skär löken i fina strimlor och lägg dem tillsammans med kikärtorna och olivoljan i en ugnsfast form med lock. Salta och peppra. Häll över vatten så att det täcker kikärtorna och lägg på locket. Låt soppan koka sakta i ugn i sex timmar i 150 grader. Servera med citron.

Kumminpotatis- en smak av Grekland

Kumminpotatis
Kumminpotatis. (Foto: Markus Olsson)

För oss som längtar till Grekland och som kanske snart ska åka, eller som nyligen har varit där, kan grekisk matlagning alltid få en att njuta av Grekland en stund till. Ett av mina absoluta favoritrecept är det för Kumminpotatis som passar utmärkt til både kyckling och kött. Det blir en rund, nästan söt, smak som skapar härliga drömmar om medelhavet.

Ingredienser

4 medelstora potatisar
400 gr krossade tomater
1 stor gul lök
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk kanel
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över spiskummin, kanel, salt, peppar och olivolja. Rör om ordentligt. Häll över de krossade tomaterna och vattnet. Täck formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta av locket/flolien och grädda i ytterligare 30 minuter. Känn på potatisen med en sticka om de är färdiga. Njut!

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb