Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Olivbröd med ost och oregano

Ett supergott olivbröd med en massa lagrad ost och oregano. Gott till en varm soppa eller att bara äta precis som det är.

Olivbröd med ost oregano
Olivbröd med ost och oregano. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

6,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
25 gr jäst
1 msk flingsalt
1 msk olivolja
1 msk sirap
2 dl lagrad prästost
1 msk torkad oregano
1 dl oliver
Färsk oregano
Smör

Tillagning

Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom osten, oreganon och oliverna. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt osten (spara två msk till garnering) och oreganon och knåda degen i cirka 10 minuter för att frigöra gluten. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Arbeta in oliverna i degen och dela degen i fyra lika stora delar. Smörj en bakform och lägg degbitarna i formen. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. I slutet av jäsningen värm ugnen till 225 grader. Garnera brödet med färsk oregano och med resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Om brödet börjar få en alltför stark färg innan gräddningen är klar är det bara att lägga över en bit folie som skydd.

Recept på ett enkelt pitabröd

Att göra egen gyros är inte särskilt svårt och inte ett gott pitabröd att linda in härligheterna i heller. Det här är ett recept där du först gräddar det i ugnen för att sedan steka på det inann servering. På så sätt får du ett mjukare bröd som är mer böjligt.

Pitabröd till gyros
Pitabröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 dl vatten
2 msk olivolja
Mjöl till utbakning

Torkad oregano
Olivolja

Tillagning

Blanda mjöl, socker och salt och torrjäst i en bunke. Värm vattnet så att det är lite varmare än fingervarmt. Blanda vattnet med mjölblandningen och tillsätt olivolja. Arbeta degen ordentligt i cirka tio minuter. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i 90 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Dela degen i fyra- sex delar och kavla ut dem tunt. Nagga de utkavlade bröden och grädda dem i ugnen i sju minuter. Gräddar du dem längre blir de hårda i kanterna. Stek bröden lätt i olivolja och torkad oregano innan servering.

 

Läs mer: Recept på egen Gyros (länk)

Grekiskt lantbröd- knådfritt i gryta

Detta bröd tar lite längre tid att förbereda men kräver desto mindre bearbetning. Brödet får mer av en surdegskaraktär men bakas utan surdegsgrund.

Grekiskt bondbröd i gryta 2
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

5,2 dl (3 cups) vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
3,6 dl (1,5 cup) vatten

Tillagning kväll 1

Blanda mjöl, salt och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och låt den relativt kladdiga smeten vila övertäckt med plast på ett varmt ställe så som ovanpå kylskåpet.

Tillagning dag 2

På morgonen, pensla insidan av en ny mindre bunke med olivolja och häll/flytta över smeten från den stora bunken. Låt degen jäsa på nytt tills den har nått dubbel storlek och har stora blåsor (crika tre timmar).

Deg på jäsning
Färdigjäst deg. (Foto: Markus Olsson)

Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan du gräddar brödet. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen. Jag använder min gamla gjutjärnsgryta med lite mjöl i botten. När degen har jäst färdigt tar du ut grytan ur ugnen. Vänd försiktigt ned degen i grytan. Bry dig inte om, om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Grädda brödet i 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd försiktigt ut brödet ur grytan. Om brödet låter ihåligt när du knackar på botten av det så är det klart. Låt brödet svalna på ugnsgaller.

Grekiskt bondbröd i gryta
Grekiskt lantbröd. (Foto: Markus Olsson)

Timjanbröd med fetaost

Timjandbröd med fetaost
Timjanbröd med fetaost. (Foto: Markus Olsson)

I väntan på årets avresa till Grekland passar jag på att gör en för-resa med hjälp av smak och lukt. Doften av timjan och smaken av äkta fetaost är ingredienserna som tar mig söderut för en stund. Man kan ju faktiskt resa på olika sätt även om jag föredrar att förflytta min kroppshydda rent fysik till en annan del av Europa. Ikväll blev det ett timjanbröd med fetaost som checkade in mig på flighten söderöver.

Ingredienser

25 gr jäst
2,5 dl rumsvarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 msk honung
0,5 dl kruskakli
5 dl vetemjöl
75 gr Fontana fetost
2 tsk hackad färsk timjan

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt olivolja, honung, salt, kruskakli och vetemjöl och arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i en timme.
Knåda degen lätt och forma den till en rund kaka, cirka en centimeter tjock. Dela fetaosten i tärningar och tryck ner dem i kakan och låt jäsa övertäckt i 30 minuter till. Värm under tiden ugnen till 220 grader. Pensla brödet med vatten och strö över den hackade timjan. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. När brödet har fått in färg och det låter ihåligt när du knackar på brödets botten är det färdigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Grekiskt lantbröd med oliver- olivbröd

Grekiskt lantbröd med oliver

Grekiskt lantbröd med oliver och timjan
Grekiskt lantbröd med oliver. (Foto: Markus Olsson)

Även om jag inte kan vara i Grekland just nu så kan Grekland alltid komma till mig. Genom magen vill säga. Därför bakade jag ett enkelt grekiskt lantbröd med oliver för att "greka till" tillvaron lite.

Ingredienser

4 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk socker
½ paket torrjäst
1 ½ dl varmt vatten
½ dl mjölk
1 dl hackade gröna oliver
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano

Tillagning

Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till lite mer än fingervarmt. Blanda ner vätskan i torrvarorna och arbeta ihop en deg så att den släpper bunkens kanter. Arbeta degen i minst 10 minuter om du knådar för hand. Mot slutet av knådningen, blanda ner oliverna i degen och arbeta in dem ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i en timme tills den blivit dubbelt så stor.
Pensla en vanlig rund sockerkaksform med olja (ca 24 cm i diameter). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt och forma den till en rund boll. Lägg ner den i formen och platta till den lätt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla brödet med olivoljan. Strö över den torkade oreganon och grädda det mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 97 grader. Själv använder jag en vanlig stektermometer för att mäta innetemperaturen. Låt det svalna på ett galler.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb