Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Vin och mat från Grekland

Taramosalata- en grekisk röra

Taramosalata är en grekiska mezerätt och/ eller dipp och /eller vad helst du vill ha den till. Det finns ett antal varianter av hur du kan göra en taramosalata där den största skillnaden är om du använder vitt bröd eller kokt potatis som grund. I det här receptet gick jag den kokta potatisvägen.

Taramosalta görs vanligtvis på karp- eller löjrom men går även bra att göra på röd stenbitsrom om du inte får tag på någon av den andra rommen.

Taramosalata passar bra som tillbehör till framför allt fisk- och grönsaksrätter. Själv älskar jag att dippa bröd i taramosalatan och då gärna som en förrätt.

Taramosalata front
Taramosalata. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (8-10 personer)

3 kokta potatisar (ca 390 gr okokt potatis)
0,5 rödlök
100 gr röd stenbitsrom
1 dl olivolja
0,5 citron (3 msk pressad citronsaft)
Salt & vitpeppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala och dela varje potatis i fyra bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken riktigt fint. Pressa ner den kokta potatis i en skål och tillsätt rödlök och stenbitsrom. Rör om. Rör sedan ner olivoljan lite i taget och rör till sist ner pressad citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Hacka några kvistar bladpersilja och strö över vid servering. Dippa och njut.

Taramosalata obove
Taramosalata. (Foto: Markus Olsson)

Taramosalata gjord på vitt bröd

Om du istället vill använda vitt bröd (200 gr) ska det vara dagsgammalt och ha legat i blöt i vatten i cirka 15 minuter. Krama ur vattnet ur brödet. Ta lite bröd i taget och blanda taramosalatan i en mixer. Taramosalatan blir till en jämnare smet i mixern.

Briam- ugnsbakade grönsaker

Briam, eller Briami, är ugnsbakade grönsaker i olivolja, hackade tomater samt vitlök och kan utan tvivel ätas som ensamrätt då den långa koktiden lockar fram härligt mustiga och djupa smaker. Servera gärna Briam med en massa fetaost som bryter bra mot de uttrycksfulla smakerna.

Briami passar även utmärkt som tillbehör till olika kött- och fiskrätter.

Briami 2
Briam. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

2 aubergine
2 zucchini
250 gr bondbönor
2 potatisar
2 morötter
2 paprikor (valfri kulör)
2 tomater
6 färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
2 dl tomatjuice
1,25 dl hackad persilja
Salt & peppar

Tillagning

Skär auberginen och zucchinin i grova bitar, salta lätt och låt det dra i cirka en timme. Krama därefter försiktigt ur överflödig vätska. Du kan hoppa över detta steg men då blir Briamin vattnigare.

Värm ugnen till 200 grader.

Ansa bondbönorna och skär potatisen, morötterna, paprikorna, champinjonerna och löken i grova bitar. Hacka tomaterna och persiljan. Blanda allt tillsammans med auberginen och zucchinin på en djup plåt. Häll över olivoljan och tomatjuicen. Pressa över vitlöken samt salta och peppra efter smak. Rör försiktigt om grönsaksröran. Baka i mitten av ugnen i nästan två timmar. Rör om Briamin två gånger under bakningen. Om grönsakerna börjar får för mycket färg tidigt kan du täcka plåten med aluminiumfolie.

Servera Briamin varm eller rumstempererad, gärna med en massa fetaost över. Briamin kan ätas som ensamrätt men fungerar även bra som tillbehör till kött eller fisk.

Briami 1
Briam. (Foto: Markus Olsson)

Auberginesallad Melitzanosalata

Auberginesallad eller Melitzanosalata som den heter på grekiska kan du göra som en sallad just precis som namnet säger men du kan även mixa den till en slät röra. Vissa mixar även i valnötter i röran. Passar bra som tillbehör till grillat eller till en fiskrätt.

Auberginesallad  med logga
Auberginesallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3 auberginer
3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 dl olivolja
1 citron
0,5 tsk salt
2-3 msk persilja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skölj auberginerna och vira in dem i aluminiumfolie. Baka dem i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Vrid på foliepaketen ett par gånger medan de bakas. Ta ur dem ur ugnen och skölj dem i kallt vatten.

Skär av ändarna och skalet och hacka auberginerna fint. Du kan även mixa dem i en matberedare får att få en slät aubergineröra istället. Pressa/ riv ner tre vitlöksklyftor och tillsätt socker, olivolja, saften av en citron, salt och persilja. Rör om och servera.

Pärontzatziki- recept på tzatziki med päron

Okej, det är nästan helgerån att ändra ett klassiskt tzatzikirecepet men ibland måste man ju även utmana de ultimata recepten. Jag kan äta tzatziki till i princip allt och allt som oftast står ett kärl med len och krämig tzatziki i mitt kylskåp. Idag blev det dock en annorlunda variant och istället för gurka använda jag päron. Päronet ger tzatzikin en lite sötare karaktär och jag skulle säga att det passar bra till i övrigt en ganska smakrik och / eller rökig maträtt. Salami, rökt skinka eller en kryddstark grillad rätt gifter sig bra med en pärontzatziki.

Pärontzatziki
Pärontzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr grekisk yoghurt (10 %)
1 päron
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv päronet. Krama ur överflödig vätska. Blanda päronet med yoghurten och pressa ner en vitlöksklyfta. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Pärontzatziki 2
Pärontzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Zucchini- och fetaostdipp

En dipp, eller kanske snarare en röra, på grillad zucchini och fetaost passar galant som ett kallt tillbehör till olika varmrätter. Dippen fungerar även fint till fredagschipsen eller till de mer sunda, skivade grönsakerna.

Stek zucchinin ganska hårt så att du får sotade ränder vilket ger dippen mer smak. Prova även att smaksätta dippen med andra kryddor eller örter såsom oregano eller timjan.

Zucchinichips med fetaostdip 2
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 medelstor zucchini
75 gr fetaost
1 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
2 msk dill
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skiva zucchinin i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olja och salta lätt. Stek dem i en riktigt varm grillpanna i 2-3 minuter på vardera sida. Det gör inget att de får sotiga ränder, det ger mer smak till dippen. Lägg zucchiniskivorna i en skål och mosa dem med en potatisstomp. Det får gärna bli ett ganska grovt mos. Smula ner fetaosten och tillsätt creme fraiche och citronsaft. Hacka dill och rör ner i dippen. Smaksätt med salt och peppar.

Zucchinichips med fetaostdip 3
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskryddad tornado potatoe

Tornado Potatoe (Spiralpotatis) är ett roligt sätt att servera potatis till en rätt. Eller som i det här fallet som ett eget snack tillsammans med sval coh fräsch tzatziki.

Tornado potatoe 1
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Potatis
Olivolja
Gyroskrydda
Salt

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Trä potatisen på ett grillspett. Skär tunna skåror diagonalt över potatisen. Låt kniven gå ner mot grillspettet.
Dra försiktigt isär potatisen så att den inte spricker sönder. Pensla med olivolja och grydda med gyroskrydda.Stek spiralpotatisen i mitten av ignen i cirka 25 minuter. Beroende hur tjocka skivorna är kan tiden i ugnen variera.

Tornado potatoe 2
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Zucchinichips med fetaostdipp

Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.

Zucchinichips med fetaostdip
Zucchinichips med fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Eftersom jag driver ut vätska med hjälp av salt så tycker jag inte att de behöver saltas mer men det är bara att låta smaken avgöra.

Ingredienser

Zucchini
Salt
Olivolja

150 gr fetaost
2 dl grekisk yoghurt
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 125 grader.
Hyvla zucchinin i tunna skivor med en osthyvel eller mandolin. Lägg dem på skärbrädor och salta lätt. Låt dem stå och dra i cirka 10 minuter och torka sedan försiktigt av vätskan med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem torka i ugnen i cirka en timme, vänd zucchinin försiktigt och låt stå i en timme till. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Observera att ugnar kan fungera olika så ha hela tiden kolla så att zucchinin inte bränns vid.

Medan zucchinin står i ugnen gör du fetaostdippen. Smula ner fetaosten i yoghurten, salta och peppra efter smak och rör om. Förvara svalt.

Recept på egen gyroskrydda

Att göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.

Gyroskrydda
Kryddor till blandning av egen gyrsokrydda. (Foto: Markus Olsson)

För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna:

Ingredienser

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel

Tillagning

Mät upp kryddorna och blanda väl.

Gyroskrydda före blandning
Gyroskrydda före blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskrydda efter blandning
Gyroskrydda efter blandning. (Foto: Markus Olsson)

Gratinerat lantbröd med graviera, rosmarin och vitlök

Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.

Gratinerat bröd
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.

Enkelt recept på Halloumifries/ Halloumisticks

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifries/ Halloumisticks. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
Mjöl
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Dela halloumin på mitten, det vill säga där den redan är delad i förpackningen. Skiva därefter varje bit i 0,5 centimeter tjocka skivor/ fries. Häll upp vetemjöl på en tallrik och tillsätt lite vitpeppar. Blanda. Vänd varje halloumibit i mjölblandningen och lägg dem på en tallrik. Värm olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme. Prova med en liten bit halloumi om oljan är tillräckligt varm. Är oljan det börjar det att bubbla direkt kring halloumibiten. Lägg ner halloumisticksen i oljan och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd dem och stek klart dem på andra sidan. Ha hela tiden koll på stekytan. Jag använder en tång för att lyfta dem emellanåt för att kolla stekytan. Servera halloumin direkt när dne är klar då den är som krispigast.

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb