Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Gyroskryddad aubergine med myntayoghurt

Kan det vara det godaste någonsin? Mycket möjligt. Auberginen tar mäkta smak av kryddningen och det blir en makalös blandning av gyros och sval mynta. Gyroskryddad aubergine är numera en given mezerätt hemma hos mig.

Gyroskryddad aubergine 2
Gyroskryddad aubergine med myntayoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2-4 port)

2 stora auberginer
2 msk gyroskrydda
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
5 msk olivolja

Läs mer: Blanda din egen gyroskrydda (länk)

Myntayoghurt

2 dl grekisk yoghurt (10 %)
0,5 dl mynta
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
En skvätt olivolja

Tillagning

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda i ordning gyroskryddan (om du inte redan har en blandning sedan tidigare). Blanda olivolja, gyroskrydda, salt och peppar i en skål. Dela varje aubergine i sex klyftor och lägg ned dem i kryddblandningen. Blanda om ordentligt.

Lägg auberginen i en ugnssäker form med skalsidan nedåt och rosta dem i mitten av ugnen tills de har fått en fin färg i cirka 20 minuter. OBS! Håll koll så att de inte bränns.

Under tiden kan du göra myntayoghurten. Hacka myntan och pressa vitlöken. Blanda ner det i yoghurten tillsammans med salt, vitpeppar och en skvätt olivolja. Rör om ordentligt och låt såsen stå kallt tills det är dags att servera.

Citronpotatis- Greek Lemon Potatoes

Det här är potatisar bakade i lika delar olivolja, citronsaft och kycklingbuljong. Potatisarna suger upp den smakrika vätskan och gör insidan mjuka medan utsidan blir krispig tacka vare ugnens höga värme. Passar utmärkt till kött- och kycklingrätter.

Greek lemon potatoes citronpotatis
Citronpotatis. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

6-7 stora potatisar
1,25 dl kycklingbuljong
1,25 dl olivolja
1,25 dl saft av citron (2-3 citroner)
1 msk torkad oregano
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Tvätta och dela vardera potatis i fyra klyftor (skala potatisarna om så önskas). Lägg potatisarna på ett bakplåtspapper i en långpanna. Pressa citronerna. Blanda kycklingbuljong, olivolja, citronsaft och oregano. Häll blandningen över potatisarna och blanda om ordentligt.

Baka potatisarna i mitten av ugnen i 50- 60 minuter tills de blivit gyllenbruna och vätskan har ångat bort. Vänd potatisarna ett par gånger under tillagningstiden. Salta och peppra potatisarna efter smak. Servera.

Läs mer: Servera citronpotatisarna till underbara grekiska pannbiffar: Bifteki (länk)

Marinerad fetaost- fetaost i olivolja

Fetaost i olivolja är ett trevligt tillbehör till mezerätter eller till ostbrickan. Variationerna är oändliga och i detta recept valde jag ganska milda smaker av hasselnöt och oregano.

I receptet finns inga mängder angivna utan anpassa dem helt enkelt efter hur stor burk du använder.

Inlagd fetaost
Fetaost i olivolja. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Fetaost
Hasselnötter
Färsk oregano
Olivolja

Tillagning

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Se upp så att nötterna inte bränns vid. Hacka hasselnötterna fint.

Tärna fetaosten och rulla dem i de hackade nötterna. Varva fetaost och kvistar av oregano i en glasburk och fyll sedan på med olivolja. Ställ burken i kylen och låt den stå i ett par dygn för att ta ordentligt med smak.

Inlagd fetaost 2
Marinerad fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Fetaost- och lökpaj (länk)

Recept på Horta- kokta grekiska örter

Det här kan vara det absolut enklaste receptet på en grekisk rätt som dessutom går att använda till i princip allt på matbordet. Horta. Underbart enkla, goda Horta. I Grekland plockar man helt enkelt de vilda örter som finns till hands och gör sin Horta utifrån det. Jag själv är inte så kunnig på ätbara gröna blad och vågar mig inte på att ta det naturen har att erbjuda utan låter matbutiken stå för det gröna.

Horta står för "vilda örter" eller, som jag har sett i vissa artiklar, till och med för ogräs men gemensamt är att det i huvudsakligen är gröna blad som du kokar lätt, kryddar och serverar med olivolja och citron. Enklare än så kan det inte bli. Och det är förbannat gott. Det goda i det enkla helt enkelt. I det här receptet använde jag uteslutande bladspenat men det går som sagt att ta det som finns till hands som rödbetsblast, spenatsorter, nässlor, blad från blomkål, broccoli etc.

Horta
Horta. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Önskad mängd grönt
En skvätt vinäger
Salt
Citron
Olivolja

Tillagning

Skölj det gröna. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt en tesked salt och en skvätt vinäger. Lägg ner det gröna och låt det koka i upp till 20 minuter. Ju spädare blad du använder desto kortare koktid. När det gröna har kokats mjukt häller du av vattnet och låter Hortan rinna av i ett durkslag. Lägg Hortan i en skål, ringla över olivolja, pressa över citronsaft, salta och peppra lätt. Kan serveras både varm och rumstempererad.

Taramosalata- en grekisk röra

Taramosalata är en grekiska mezerätt och/ eller dipp och /eller vad helst du vill ha den till. Det finns ett antal varianter av hur du kan göra en taramosalata där den största skillnaden är om du använder vitt bröd eller kokt potatis som grund. I det här receptet gick jag den kokta potatisvägen.

Taramosalta görs vanligtvis på karp- eller löjrom men går även bra att göra på röd stenbitsrom om du inte får tag på någon av den andra rommen.

Taramosalata passar bra som tillbehör till framför allt fisk- och grönsaksrätter. Själv älskar jag att dippa bröd i taramosalatan och då gärna som en förrätt.

Taramosalata front
Taramosalata. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (8-10 personer)

3 kokta potatisar (ca 390 gr okokt potatis)
0,5 rödlök
100 gr röd stenbitsrom
1 dl olivolja
0,5 citron (3 msk pressad citronsaft)
Salt & vitpeppar
Bladpersilja

Tillagning

Skala och dela varje potatis i fyra bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken riktigt fint. Pressa ner den kokta potatis i en skål och tillsätt rödlök och stenbitsrom. Rör om. Rör sedan ner olivoljan lite i taget och rör till sist ner pressad citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Hacka några kvistar bladpersilja och strö över vid servering. Dippa och njut.

Taramosalata obove
Taramosalata. (Foto: Markus Olsson)

Taramosalata gjord på vitt bröd

Om du istället vill använda vitt bröd (200 gr) ska det vara dagsgammalt och ha legat i blöt i vatten i cirka 15 minuter. Krama ur vattnet ur brödet. Ta lite bröd i taget och blanda taramosalatan i en mixer. Taramosalatan blir till en jämnare smet i mixern.

Briam- ugnsbakade grönsaker

Briam, eller Briami, är ugnsbakade grönsaker i olivolja, hackade tomater samt vitlök och kan utan tvivel ätas som ensamrätt då den långa koktiden lockar fram härligt mustiga och djupa smaker. Servera gärna Briam med en massa fetaost som bryter bra mot de uttrycksfulla smakerna.

Briami passar även utmärkt som tillbehör till olika kött- och fiskrätter.

Briami 2
Briam. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (6 port)

2 aubergine
2 zucchini
250 gr bondbönor
2 potatisar
2 morötter
2 paprikor (valfri kulör)
2 tomater
6 färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
2 dl tomatjuice
1,25 dl hackad persilja
Salt & peppar

Tillagning

Skär auberginen och zucchinin i grova bitar, salta lätt och låt det dra i cirka en timme. Krama därefter försiktigt ur överflödig vätska. Du kan hoppa över detta steg men då blir Briamin vattnigare.

Värm ugnen till 200 grader.

Ansa bondbönorna och skär potatisen, morötterna, paprikorna, champinjonerna och löken i grova bitar. Hacka tomaterna och persiljan. Blanda allt tillsammans med auberginen och zucchinin på en djup plåt. Häll över olivoljan och tomatjuicen. Pressa över vitlöken samt salta och peppra efter smak. Rör försiktigt om grönsaksröran. Baka i mitten av ugnen i nästan två timmar. Rör om Briamin två gånger under bakningen. Om grönsakerna börjar får för mycket färg tidigt kan du täcka plåten med aluminiumfolie.

Servera Briamin varm eller rumstempererad, gärna med en massa fetaost över. Briamin kan ätas som ensamrätt men fungerar även bra som tillbehör till kött eller fisk.

Briami 1
Briam. (Foto: Markus Olsson)

Auberginesallad Melitzanosalata

Auberginesallad eller Melitzanosalata som den heter på grekiska kan du göra som en sallad just precis som namnet säger men du kan även mixa den till en slät röra. Vissa mixar även i valnötter i röran. Passar bra som tillbehör till grillat eller till en fiskrätt.

Auberginesallad  med logga
Auberginesallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3 auberginer
3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 dl olivolja
1 citron
0,5 tsk salt
2-3 msk persilja

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skölj auberginerna och vira in dem i aluminiumfolie. Baka dem i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Vrid på foliepaketen ett par gånger medan de bakas. Ta ur dem ur ugnen och skölj dem i kallt vatten.

Skär av ändarna och skalet och hacka auberginerna fint. Du kan även mixa dem i en matberedare får att få en slät aubergineröra istället. Pressa/ riv ner tre vitlöksklyftor och tillsätt socker, olivolja, saften av en citron, salt och persilja. Rör om och servera.

Pärontzatziki- recept på tzatziki med päron

Okej, det är nästan helgerån att ändra ett klassiskt tzatzikirecepet men ibland måste man ju även utmana de ultimata recepten. Jag kan äta tzatziki till i princip allt och allt som oftast står ett kärl med len och krämig tzatziki i mitt kylskåp. Idag blev det dock en annorlunda variant och istället för gurka använda jag päron. Päronet ger tzatzikin en lite sötare karaktär och jag skulle säga att det passar bra till i övrigt en ganska smakrik och / eller rökig maträtt. Salami, rökt skinka eller en kryddstark grillad rätt gifter sig bra med en pärontzatziki.

Pärontzatziki
Pärontzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr grekisk yoghurt (10 %)
1 päron
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv päronet. Krama ur överflödig vätska. Blanda päronet med yoghurten och pressa ner en vitlöksklyfta. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Pärontzatziki 2
Pärontzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Zucchini- och fetaostdipp

En dipp, eller kanske snarare en röra, på grillad zucchini och fetaost passar galant som ett kallt tillbehör till olika varmrätter. Dippen fungerar även fint till fredagschipsen eller till de mer sunda, skivade grönsakerna.

Stek zucchinin ganska hårt så att du får sotade ränder vilket ger dippen mer smak. Prova även att smaksätta dippen med andra kryddor eller örter såsom oregano eller timjan.

Zucchinichips med fetaostdip 2
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 medelstor zucchini
75 gr fetaost
1 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
2 msk dill
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Skiva zucchinin i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olja och salta lätt. Stek dem i en riktigt varm grillpanna i 2-3 minuter på vardera sida. Det gör inget att de får sotiga ränder, det ger mer smak till dippen. Lägg zucchiniskivorna i en skål och mosa dem med en potatisstomp. Det får gärna bli ett ganska grovt mos. Smula ner fetaosten och tillsätt creme fraiche och citronsaft. Hacka dill och rör ner i dippen. Smaksätt med salt och peppar.

Zucchinichips med fetaostdip 3
Zucchini- och fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

Gyroskryddad tornado potatoe

Tornado Potatoe (Spiralpotatis) är ett roligt sätt att servera potatis till en rätt. Eller som i det här fallet som ett eget snack tillsammans med sval coh fräsch tzatziki.

Tornado potatoe 1
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Potatis
Olivolja
Gyroskrydda
Salt

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Trä potatisen på ett grillspett. Skär tunna skåror diagonalt över potatisen. Låt kniven gå ner mot grillspettet.
Dra försiktigt isär potatisen så att den inte spricker sönder. Pensla med olivolja och grydda med gyroskrydda.Stek spiralpotatisen i mitten av ignen i cirka 25 minuter. Beroende hur tjocka skivorna är kan tiden i ugnen variera.

Tornado potatoe 2
Gyroskryddad Tornado Potatoe (Spiralpotatis). (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb