Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Gratinerat lantbröd med graviera, rosmarin och vitlök

Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.

Gratinerat bröd
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 bröd)

1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.

Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.

Enkelt recept på Halloumifries/ Halloumisticks

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifries/ Halloumisticks. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
Mjöl
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Dela halloumin på mitten, det vill säga där den redan är delad i förpackningen. Skiva därefter varje bit i 0,5 centimeter tjocka skivor/ fries. Häll upp vetemjöl på en tallrik och tillsätt lite vitpeppar. Blanda. Vänd varje halloumibit i mjölblandningen och lägg dem på en tallrik. Värm olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme. Prova med en liten bit halloumi om oljan är tillräckligt varm. Är oljan det börjar det att bubbla direkt kring halloumibiten. Lägg ner halloumisticksen i oljan och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd dem och stek klart dem på andra sidan. Ha hela tiden koll på stekytan. Jag använder en tång för att lyfta dem emellanåt för att kolla stekytan. Servera halloumin direkt när dne är klar då den är som krispigast.

Greek Salad Toast

Det här toastexperimentet blev riktigt lyckat! När fetaosten blir varm och mjuk ger den toasten en härlig krämig känsla. Det blir helt enkelt som att äta en grekisk sallad men i form av en toast. Testa och njut!

Greek Salad Toast
Greek Salad Toast. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 pers)

4 brödskivor
100 gr fetaost
1 tomat
¼ röd lök
¼ grön paprika
8 skivor gurka
6 Oliver
Kapris
Olivolja
Salt

Tillagning

Börja med att förbereda alla pålägg. Skiva tomaten, rödlöken, paprikan och oliverna. Hyvla av åtta decimeterlånga skivor från gurkan. Skär fyra skivor av valfritt bröd. Jag använde grekiskt lantbröd till denna toast. Lägg brödskivorna på en skärbräda och ringla över olivolja. Lägg två brödskivor åt sidan. Smula över fetaosten på de två kvarvarande skivorna, jämt fördelat. Lägg på önskad mängd kapris och fördela sedan lök, paprika och oliver ovanpå fetaosten. Lägg på två tomatskivor på vardera brödskiva och avsluta med att fördela gurkan. Salta lätt. Lägg över de andra brödskivorna på de garnerade brödskivorna. Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och stek dem i cirka fyra minuter på vardera sida på medelhög värme. Lyft dem försiktigt då och då för att se så att de inte bränns.

Grillad aubergine med vitlök och timjan

Här har vi en rätt som sätter doft i hela huset. Grillade aubergine med en massa vitlök och timjan är en utmärkt ensamrätt men fungerar klockrent som tillbehör till andra rätter. Du bestämmer. Servera auberginen direkt då den blir lite mjuk och svampig om den får stå för länge.

Grillad aubergine med vitlök och timjan
Grillad aubergine med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 personer)

2 auberginer
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 kruka färsk timjan

Tillagning

Skär auberginerna i skivor. Hacka timjan. Blanda olivolja, salt och timjan. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda väl. Lägg auberginskivorna i en form och hälla över marinaden. Se till att alla ytor får ta del av marinaden. Låt auberginen stå i marinaden i cirka 30 minuter.

Hetta upp en grillpanna och grilla skivorna i cirka två minuter på vardera sida så att de får fina grillränder. Servera auberginen som ensamrätt tillsammans med grekisk yoghurt eller som tillbehör till en kött- eller fiskrätt.

Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök

Okej, den här rätten kanske ser lite rörig ut men lika rörig som den är, är den också god. Om man gillar brysselkål förstås. Jag tillhör dem som gör det och jag tycker att jag har hittat en bra brytning med citron och fetaost och den sötsyrliga rödlöken. Servera som en ensamrätt bland andar mezerätter eller som tillbehör till fisk.

Brysselkål med fetaost valnötter och picklad lök
Citronstekt brysselkål med fetaost, valnötter och picklad rödlök. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

500 gr brysselkål
1 citron
300 gr fetaost
Olivolja
Salt & peppar
Valnötter
Picklad rödlök

Tillagning

Börja med att pickla rödlöken. Ett enkelt 15-minuters-recept hittar du här: Picklad rödlök.
Skölj och ansa brysselkålen och dela dem på hälften. Värm olivolja i en stekpanna och stek brysselkålen i cirka fem minuter. Tvätta citronen och riv över citronszest över brysselkålen och pressa över saften av en halv citron. Salta och peppra efter smak, rör om och stek i tre minuter till. Ställ brysselkålen åt sidan. Vill du hellre ha brysselkålen helt mjuk kan du koka den i några minuter inann stekning.

När brysselkålen svalnat så att den är ljummen lägg dem i en skål, smula över fetaosten, lägg ner önskad mängd valnötter och picklad lök, rör om och servera.

Chokladbollar med Metaxa

Det lackar mot min stora, feta grekiska jul... eller nja snarare mot min lilla, magra grekiska jul. Några få grekiska smaker gömda i diverse bakverk och enstaka jullåtar på grekiska som skrålar i högtalaren. Men det gör ingenting för det lilla kan också vara det stora, det magra kan vara det feta liksom. Ett fåtal aromer och några melodier får mig ändå till stora omfångsrika drömmar om Grekland och om både resor från dåtiden och om vad som väntar. Jag älskar att låta tankarna dansa iväg mot mitt favoritland söderut och att låta fantasin göra piruetter till alla möjligheter som finns. Gärna med tänderna en chokladboll med smak av Metaxa.

Chokladbollar med Metaxa
Chokladbollar med Meatxa. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (25 st)

100 gr smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk Metaxa
2,5 dl havregryn
75 gr smält mörk blockchoklad
150 gr smält mörk blockchoklad (att doppa chokladbollarna i)

Tillagning

Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker, kakao, Metaxa och havregryn. Smält 75 gram blockchoklad och rör ner det i smeten och blanda ihop det väl. Låt smeten stå i fem minuter och rulla sedan cirka 25 bollar. Ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Smält 150 gram blockchoklad och doppa chokladbollarna och låt dem stelna i kylskåpet.

Recept på sojabönshummus med fetaost och bacon

Älskar alla typer av röror och älskar sojabönor så varför inte göra en hummus på sojabönor? Sagt och gjort med frysta sojabönor, vitlök och en massa fetaost serverat med knaprigt bacon.

Sojabönshummus med fetaost och bacon
Sojabönshummus med fetaost och bacon. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

250 gr frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
Vitpeppar
150 gr fetaost
1 paket bacon
Oregano

Tillagning

Koka upp vatten och ta av kastrullen från spisen. Lägg i de frysta sojabönorna och låt det stå i fem minuter. Häll av det ljumma vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Mixa sojabönorna med vitlök, olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Smula ner en tredjedel av fetaosten och rör om. Klipp baconet i småbitar och stek dem hårt. Servera hummusen med smulad fetaost, bacon och färsk oregano.

Recept på tzatziki

Vad vore det grekiska köket utan Tzatziki? Fantastiskt ändå skulle jag gissa men tzatziki är verkligen en av de kalla såser som jag gillar allra mest. Den kalla och lena såsen passar perfekt till grillat med mycket smak eller helt enkelt som en dippsås till det mesta.

Jag gissar att de flesta har sitt eget recept på den bästa tzatzikin men det här är den variant som jag jag brukar köra.

Tatziki mitt recept
Tzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar

Det här är ett perfekt litet tilltugg eller snitt till festen. Kanske inte det mest grekiska men med lite inspiration från det grekiska köket i alla fall. Servera snittarna direkt medan brödet är krispigt.

Friterad pita med fetaostkräm
Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 pitabröd
4 klickar fetaostkräm*
0,25 röd lök
4 tsk röd kaviar
Olivolja

Tillagning

Starta med fetaostkrämen. Dela pitabrödet i fyra lika stora delar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödbitarna tills de fått gyllenbrun färg på båda sidor (kan gå ganska snabbt). Hacka den röda löken fint. Klicka på fetaostkräm, strö över lök och lägg på en tesked kaviar på respektive brödbit.

*Fetaostkräm

150 gr fetaost
2 dl crème fraiche
Salt & peppar

Mosa 150 gram fetaost i en skål. Rör ner 2 dl crème fraiche. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Halloumi med zucchinisallad

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinisallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
1 Zucchini
Cocktailtomater
¼ Röd lök
1 Gul paprika
0,5 Citron
Olivolja

Tillagning

Skiva halloumin i önskad storlek och stek i några minuter i lite olivolja på vardera sida. Svarva zucchinin och pressa över saften av en halv citron. Dela önskad mängd cocktailtomater. Skiva den röda löken tunt och skär paprikan i bitar. Blanda ihop grönsakerna och lägg halloumin ovanpå. Ringa över olivolja.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb