Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar

Det här är ett perfekt litet tilltugg eller snitt till festen. Kanske inte det mest grekiska men med lite inspiration från det grekiska köket i alla fall. Servera snittarna direkt medan brödet är krispigt.

Friterad pita med fetaostkräm
Stekt pitabröd med fetaostkräm, röd lök och röd kaviar. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 pitabröd
4 klickar fetaostkräm*
0,25 röd lök
4 tsk röd kaviar
Olivolja

Tillagning

Starta med fetaostkrämen. Dela pitabrödet i fyra lika stora delar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödbitarna tills de fått gyllenbrun färg på båda sidor (kan gå ganska snabbt). Hacka den röda löken fint. Klicka på fetaostkräm, strö över lök och lägg på en tesked kaviar på respektive brödbit.

*Fetaostkräm

150 gr fetaost
2 dl crème fraiche
Salt & peppar

Mosa 150 gram fetaost i en skål. Rör ner 2 dl crème fraiche. Salta och peppra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Halloumi med zucchinisallad

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinisallad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

200 gr Halloumi
1 Zucchini
Cocktailtomater
¼ Röd lök
1 Gul paprika
0,5 Citron
Olivolja

Tillagning

Skiva halloumin i önskad storlek och stek i några minuter i lite olivolja på vardera sida. Svarva zucchinin och pressa över saften av en halv citron. Dela önskad mängd cocktailtomater. Skiva den röda löken tunt och skär paprikan i bitar. Blanda ihop grönsakerna och lägg halloumin ovanpå. Ringa över olivolja.

Recept på fava

Under den senaste öluffarresan till Grekland kom jag verkligen att fastna för fava, en röra gjord på gula ärtor. Fava påminner om hummus i konsistensen men har givetvis karaktären från de gula ärtorna och inte från kikärtor.

Fava kan användas som tillbehör till maten, som dipp till en bit grekiskt lantbröd eller stekas som små biffar efter ett dygn i kylskåp. Servera då gärna en tomatsallad till. Jag föredrar att använda fava till en bit bröd som stekts snabbt i olivolja och fått den där gyllene och krispiga ytan. Servera fava med röd lök, kapris och olivilja.

Fava recept
Fava. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

2,5 dl gula ärtor (torkade)
1 gul lök
0,5 tsk salt + salt för avsmakning

0,5 röd lök
Kapris
Olivolja

Tillagning

Blötlägg ärtorna i tolv timmar. Slå av vattnet och lägg ärtorna i en kastrull. Skala och dela löken i fyra bitar och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten så att det täcker ärtor och lök med råge. Salta. Koka ärtorna i 45 minuter.
Mosa ärtorna och löken med en stavmixer tills det blir en slät röra (massa) och smaka av med salt.
Skiva den röda löken och lägg ovanpå favan. Strö över kapris och ringla över olivolja.

Egen cream cheese/ färskost med örter

Att göra egen färskost är hur enkelt som helst och det blir galet gott. Jag lovar. Den är lika god naturell som smaksatt och vad du smaksätter den med väljer du förstås själv. I det här receptet använder jag den grekiska yoghurten som är lite lösare i konsistensen och finns att köpa i enlitersförpackningar.

Cream cheese färskost
Cream cheese/färskost med vitlök och timjan. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
En näve örter
Salt & peppar

Tillagning

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omröring tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak samt tillsätter pressad vitlök och de örter du önskar. Den här gången använde jag en näve färsk timjan. Galet gott!

Omelett med fetaost- fetaostomelett

Ibland gör jag något extra till helgfrukosten, som till exempel en omelett med fetaost. Den här är enkel att göra och kan både stekas på spisen eller gräddas i ugnen på 180 grader.

Fetaostomelette
Fetaostomelett. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1-2 port)

2 ägg
0,5 dl mjölk
150 gr fetaost
Kryddblandning (oregano, mynta, timjan, rosmarin)
3 msk hackad spenat
Vitpeppar
Olivolja

Tillagning

Vispa ägg tillsammans med mjölk och rör i den tinade spenaten. Mosa fetaosten med en gaffel och krydda med valfria kryddor. Blanda ihop ingredienserna och smaksätt med vitpeppar. Stek omeletten i olivolja tills den stelnat och du enkelt kan vika den på mitten. Servera förslagsvis med bacon och gurka.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm

Älskar Pulled Pork. Älskar bröd. Älskar fetaost. Då får det bli en sandwich med pulled pork och fetaostkräm.

Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm
Sandwich med Pulled Pork och fetaostkräm.(Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (1 port)

1 brödskiva
Pulled Pork*
Olivolja
0,5 tomat
0,5 rödlök
5 oliver

2,5 dl Creme Fraiche
75 gr fetaost
Vitpeppar

Tillagning

Om du vill göra egen Pulled Pork så hittar du receptet längst ner på sidan.

Börja med fetsostkrämen. Mosa 75 gr fetaost i en skål. Tillsätt en liten burk Creme Fraiche och rör om. Smaksätt med vitpeppar.

Stek brödskivan i olivolja så att det får en fin, gyllenbrun yta. Skiva tomaten och lägg ovanpå brödet. Skiva rödlöken tunt och lägg över tomatskivorna. Lägg på önskad mängd Pulled Pork. Klicka över fetaostkräm. Skiva oliverna och strö över smörgåsen.

*Recept på Pulled Pork (4 port)

Det finns en rad olika recept på Pulled Pork men efter att ha glömt att köpa chipotlepasta (används normalt) en gång så brukar jag köra efter detta recept.
Ingredienser
500 -700 gr fläskkarré utan ben (skinkstek går också bra att använda)
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1krm vitpeppar
1 krm cayennpeppar
0,5 tsk salt
1 msk soja
3 msk olivolja
Tillagning
Värm ugnen till 150 grader.
Putsa eventuellt köttet och lägg det i en ugnssäker form. Hacka löken. Blanda övriga ingredienser i en liten skål och pressa ner vitlöken. Gnid in köttet med smeten och strö över den hackade löken. Täck formen med lock eller en bit aluminiumfolie. Tillaga köttet i mitten av ugnen i cirka fyra timmar. Köttet ska falla isär när du delar på det.

Recept på müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad (yoghurttoppar)

Mitt julbak fortsätter i grekisk anda även om det i denna variant kanske är lite av den mindre graden. Oavsett vad så är det ett fantastiskt julgodis med smak av syrlig grekisk yoghurt, vit choklad samt äpple och kanel.
Müslitopparna/yoghurttopparna är enkla att göra och tar inte särskilt lång tid att kladda ihop. Prova dig gärna fram med mängden yoghurt. Jag anser nog att det skulle kunna vara lite mer av den varan och kommer att lägga till en matsked nästa gång jag gör dem. För det blir garanterat en nästa gång.

Muslitoppar med yoghurt
Müslitoppar med grekisk yoghurt och vit choklad. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (15 st)

150 gr vit choklad
2 msk grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppel- och kanelmüsli

Tillagning

Blanda yoghurten med vaniljsockret. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller mycket försiktigt i en skål i mikron. Bland ner lite av den smälta chokladen med yoghurten och tillsätt därefter resten av chokladen. Blanda till sist ner müslin och forma till små toppar. Dekorera med strössel om så önskas. Låt de stena i kylen innan servering.

Grekiskt småplock

Vad passar bättre än ett glas grekiskt rödvin och några grekiska smaker en bister novemberkväll som denna? Det finns förstås olika sätt att servera småplock på men just ikväll fick det märkligt nog bli på ett spett. Fetaosten motarbetade mig in i det sista men ur den kampen gick bara en segrare; jag.

Grekiskt snacks
Grekiskt småplock med ett glas vin från Giannikos Winery. (Foto: Markus Olsson)

Förutom den vilda fetaosten blev det inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, korv och oliver från Halkidiki. I glaset blev det The Lion (Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon) från den ekologiska vinproducenten Giannikos Winery. Vinet är fruktigt med fatkaraktär och det finns inslag av vanilj, choklad, mynta, svarta vinbär, plommon och blåbär. Jag gillar vinet som inte är alltför tungt eller strävt och passar bra till smakrika tilltugg. Ett trelivligt sällskapsvin helt enkelt. Vinet finns att köpa på Systembolaget, nr 6259.

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Jag fortsätter min fanatiska resa med halloumin. Ju oftare jag äter den desto mer förtjust i osten blir jag. Jag gillar sältan, jag gillar konsistensen, jag gillar dess variationsrikedom. Den här gången blev det en halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd och receptet på det hittar du här: Kesobröd. Givetvis använder du det bröd som tilltalar dig bäst.

Halloumismörgås och coleslaw på grekisk yoghurt
Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 port)

Coleslaw

100 gr vitkål
0,25 rödlök
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Halloumismörgås

200 gr halloumi
0,25 röd lök
1 tomat
Salladsblad (valfri)
10-15 oliver
4 skivor bröd (valfritt)
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & peppar

1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
Salt & peppar

Tillagning coleslaw

Strimla vitkålen. Skiva rödlöken i tunna skivor. Blanda allt med creme fraiche, majonnäs, dijonsenap, en skvätt vinäger och kryddor. Låt den vila en stund i kylskåpet.

Tillagning två stycken halloumismögåsar

Starta med avokadoröran. Mosa avokadon med en gaffel, pressa över vitlöken och rör ihop med crème fraiche och salt & peppar. Låt röran vila i kylskåpet en stund.

Skiva tomaten och lägg skivorna på en tallrik. Ringla över balsamvinäger. Värm olivolja i en stekpanna och skiva halloumin i 0,5 centimeter tjocka skivor och stek dem tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Skär oliverna i mindre bitar.

Ta två skivor bröd och bred på avokadoröran, lägg över salladsblad, hälften av oliverna, tomater och rödlök. Lägg därefter på halloumin, resten av oliverna och lägg till sist två brödskivor bredda med avokadoröra ovanpå.

Paprikadip med fetaost och valnötter

Jag anser att man aldrig kan få för mycket av dipsåser och röror. De tillför måltiden något extra och skapar smakkombinationer som annars kan utebli. Den här dipen är en relativt söt paprikadip som passar både till fisk- och kötträtter.

Paprikadip
Paprikadip. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

4 röda paprikor
100 gr fetaost
25 gr valnötter
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft (saften av citron)
Salt & peppar

Tillagning

PaprikorGrillade paprikor

Värm ugnen till 250 grader. Dela varje paprika i fyra delar och rensa bort kärnor och väggar. Lägg paprikadelarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i cirka 20 minuter högst upp i ugnen. Paprikorna ska bli svärtade i skalet. Ta ut paprikorna ur ugnen och låt dem svalna. Ta sedan bort skalet och mixa paprikorna tillsammans med olivoljan och saften av citronen.
Hacka valnötterna och smula fetaosten och blanda ner det i paprikamixen. Smaka av med salt och peppar.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb