Det här är en riktigt vitlöksstinn rätt med mycket smak av tomat och aubergine. Jag tycker att den passar utmärkt som ensamrätt och då gärna med en kall yoghurtsås (länk) till. Annars kan du servera rätten tillsammans med kyckling, fisk eller kött.
Friterad aubergine med tomatsås. (Foto: Markus Olsson)
2 auberginer
3 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk oregano
1 msk timjan
Vetemjöl
Salt & peppar
Olivolja
Riven gravieraost
Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt på båda sidor och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av dem väl och låt rinna av. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl och fritera/ stek dem i rikligt med olivolja på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun färg.
Värm ugnen till 200 grader.
Pressa eller riv vitlöksklyftorna och stek i rikligt med olivolja. Häll på vinet. Hacka tomaterna och blanda ner dem i vitlöken och vinet. Blanda ner socker, tomatpuré, hackade färska (eller torkade) örter, salt och peppar och låt såsen puttra på medelhög värme tills den börjar tjockna (reducerat).
Lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och lägg på riven gravieraost (mängd efter smak). Gratinera klart auberginen och servera med en kall yoghurtsås.
Tweet Tipsa en vänDet här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Ja, eller för alla som älskar pizza. Vilken fyllning du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev den en salamipizza med färska champinjoner, paprika och lök. Var noga med att kolla på pizzabotten och pizzan när du gräddar den så att den inte bränns vid.
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)
150 gr halloumi
1 ägg
0,5 dl grädde
2 msk pofiber (finns ibland mjölprodukterna)
0,5 tomat
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
0,5 tsk torkad oregano
4-5 salamiskivor
0,25 gul lök
0,5 röd paprika
4 färska champinjoner
Färsk oregano
Riven ost
Värm ugnen till 225 grader.
Riv halloumin och blanda med ägg, grädde och pofiber. Låt smeten vila i tio minuter.
Bred ut halloumismeten till ett cirka 0,5 centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.
Ta ut pizzabotten och låt den vila i några minuter. Under tiden förbereder du övriga ingredienser. Hacka tomaten och blanda med tomatpuré, torkad oregano och olivolja. Bred ut smeten på pizzabotten. Lägg på önskad mängd salami. Skiva den gula löken riktigt tunt och lägg på pizzan. Skär champinjoner och paprika i strimlor och lägg på pizzabotten. Toppa med önskad mängd riven ost och färsk oregano. Grädda pizzan i tio minuter i mitten av ugnen. Var nog med att ha koll så att den inte bränns.
Pizza med halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)
Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.
Zucchinichips med fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)
Eftersom jag driver ut vätska med hjälp av salt så tycker jag inte att de behöver saltas mer men det är bara att låta smaken avgöra.
Zucchini
Salt
Olivolja
150 gr fetaost
2 dl grekisk yoghurt
Salt & peppar
Värm ugnen till 125 grader.
Hyvla zucchinin i tunna skivor med en osthyvel eller mandolin. Lägg dem på skärbrädor och salta lätt. Låt dem stå och dra i cirka 10 minuter och torka sedan försiktigt av vätskan med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem torka i ugnen i cirka en timme, vänd zucchinin försiktigt och låt stå i en timme till. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. Observera att ugnar kan fungera olika så ha hela tiden kolla så att zucchinin inte bränns vid.
Medan zucchinin står i ugnen gör du fetaostdippen. Smula ner fetaosten i yoghurten, salta och peppra efter smak och rör om. Förvara svalt.
Tweet Tipsa en vänAtt göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.
Kryddor till blandning av egen gyrsokrydda. (Foto: Markus Olsson)
För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel
Mät upp kryddorna och blanda väl.
Gyroskrydda före blandning. (Foto: Markus Olsson)
Gyroskrydda efter blandning. (Foto: Markus Olsson)
Det här är så enkelt att göra och blir supergott att servera till ostbrickan eller som tillbehör till middagen.
Gratinerat bröd med graviera, rosmarin och vitlök. (Foto: Markus Olsson)
1 grekiskt lantbröd
100 gr graviera + lite mer att riva
Färsk rosmarin
0,5 vitlöksklyfta
0,5- 0,75 dl olivolja
Flingsalt
Värm ugnen till 200 grader.
Skär ett rutmönster i brödet men se till att inte skära ända ner i botten på brödet.
Dela 100 gr graviera i små bitar och stoppa ner det i gliporna som bildats i brödet. Tryck ner önskad mängd rosmarin i gliporna. Pressa ner en halv vitlöksklyfta i olivolja och ringla över brödet. Strö över några nypor flingsalt och avsluta med att strö över riven graviera.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet har fått fin gyllenbrun färg.
Tweet Tipsa en vänDet finns en rad variationer av denna rätt och recepten är många men här kommer mitt recept på färsfyllda paprikor som givetvis går att förändra utifrån tycke och smak. Tänka på att storleken på paprikorna gör att mängden köttfärs och ris kan variera. Jag använde relativt stora paprikor till 500 gr nötfärs och 1,5 dl ris. Servera gärna paprikorna med smulad fetaost.
Färsfylld paprika. (Foto: Markus Olsson)
6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr nöt- eller lammfärs
1,5 dl ris
1 kruka persilja
2 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 krm spiskummin
2 krm kanel
Salt & peppar
Olivolja
Värm ugnen till 200 grader. Skölj paprikorna och skär försiktigt av toppen. Rensa locket och ta ur eventuella kärnor och det vita "köttet" ur paprikorna.
Hacka lök och vitlök fint och fräs det i olivolja tills den gula löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och kanel och låt det fräsa i någon minut till. Tillsätt köttfärs och låt den bli genomstekt. Hacka persilja och tillsätt den i färsen tillsammans med ris, buljongtärning och vatten. Stek alltihop tills vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar.
Olja en ugnsfast form. Ställ ner paprikorna och fyll dem med färsblandningen. Lägg på locket på paprikorna och ringa över olivolja. Grädda paprikorna i mitten av ugnen i cirka en timme.
Tweet Tipsa en vänDet här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.
Pizza med zucchini, fetaost och oregano. (Foto: Markus Olsson)
25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1 zucchini
0,5 rödlök
150 gr fetaost
1 kruka oregano
Tomatsås*
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar
Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i cirka tio minuter för att frigöra gluten. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.
När degen börjar närma sig färdigjäst kan du förbereda ingredienserna. Värm ugnen till 225 grader. Skiva rödlöken riktigt tunt, hyvla zucchinin med en osthyvel, hacka den färska oreganon och smula fetaosten.
När degen har jäst färdigt delar du den i så många delar som du vill göra antalet pizzor. Jag valde att göra mindre pizzor denna gång. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord. Bred på tomatsås och fördela övriga ingredienser på pizzorna. Avsluta med fetosten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ha hela tiden koll så att de inte bränns och ta ut dem när du tycker att de har fått fin färg. Klicka över vitlöksyoghurt och njut.
Pizza med zucchini, fetaost och oregano toppad med vitlöksyoghurt. (Foto: Markus Olsson)
1 dl tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Vatten
Blanda tomatpurén, olivoljan och oreganon. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar på såsen.
Tweet Tipsa en vänEn grekisk sallad är en av de rätter som uppenbart förknippas med Grekland. Inte bara utifrån namnet utan även utifrån att den är lika självklar på det grekiska matbordet som tallriken vi äter på. Enkel, tillbörlig och liksom fundamental. Själv så äter jag grekisk sallad flera gånger i veckan. Som tillbehör till kött och kyckling eller helt enkelt som en sallad till en måltid. Oftast gör jag en klassisk grekisk sallad men det hindrar inte att jag ibland gör den på ett annorlunda sätt. Som här, med grekisk yoghurt och färsk timjan. Jag lovar, det blir supergott och passar perfekt till grillade livsmedel.
1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 paprika
1,5 dl oliver
150 gr fetaost
1 tsk torkad oregano
2 dl grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
4 msk hackad färsk timjan
Salt & peppar
Skölj och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt oliverna. Smula över fetaosten och strö över oreganon. Rör om. Blanda yoghurt och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner smeten i salladen. Klar att servera.
Tweet Tipsa en vänDet är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.
Halloumifries/ Halloumisticks. (Foto: Markus Olsson)
200 gr Halloumi
Mjöl
Vitpeppar
Olivolja
Dela halloumin på mitten, det vill säga där den redan är delad i förpackningen. Skiva därefter varje bit i 0,5 centimeter tjocka skivor/ fries. Häll upp vetemjöl på en tallrik och tillsätt lite vitpeppar. Blanda. Vänd varje halloumibit i mjölblandningen och lägg dem på en tallrik. Värm olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme. Prova med en liten bit halloumi om oljan är tillräckligt varm. Är oljan det börjar det att bubbla direkt kring halloumibiten. Lägg ner halloumisticksen i oljan och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd dem och stek klart dem på andra sidan. Ha hela tiden koll på stekytan. Jag använder en tång för att lyfta dem emellanåt för att kolla stekytan. Servera halloumin direkt när dne är klar då den är som krispigast.
Tweet Tipsa en vänEn enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Glasört är kanske inte den vanligaste örten att använda i matlagning och är inte alltid så ätt att få tag i. Glasörten har liksom en sursalt smak är svår att ersätta med något annat utan att det blir en helt annan smak. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.
Småvarma rödbetor med fetaost, kapris, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)
500 gr färdigkokta rödbetor
Några kvistar glasört
75 gr fetaost
En näve valnötter
Kapris
Olivolja
Salt & peppar
Skär rödbetorna i lite större bitar. Värm en stekpanna med olivolja i och värm upp rödbetorna tillsammans med önskad mängd glasört i några minuter. Salta och peppra. Lägg upp rödbetorna och glasörten på en tallrik, smula över fetaost och valnötter. Tillsätt önskad mängd kapris. Ringa över olivolja.
Tweet Tipsa en vänCopyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb