Dodekaneserna

Dodekaneserna eller Tolvöarna som de också kallas ligger i en båge längs Turkiets kust. De består av drygt 150 olika öar men domineras av de tolv "huvudöarna": Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kassos, Kos, Leros, Nissyros, Patmos, Rhodos, Symi, Tilos. Anledningen att ögruppen även kallas Tolvöarna beror på att dessa tolv öar 1908 ingick i ett förbund i protest mot det turkiska parlamentet som begränsade deras rättigheter efter det att öarna tidigare hade behöv betalt mindre skatt än resten av Grekland.

Till skillnad mot Kykladerna är består inte merparten av bebyggelsen i Dodekaneserna av vita sockerbitshus med blå detaljer utan här finns en större variation i byggnaderna med bland annat röda tegeltak och gula fasader. Öarna i Dodekaneserna har i regel god tillgång på vatten vilket gör att öarna är lite grönare ön de i Kykladerna men även här saknas större skogsområden och landskapet kan uppfattas kargt. Det finns många vackra stränder med både klappersten och finkornig sand och varje ö har just sin karaktäristika.

Det grå bra att öluffa i Dodekaneserna då det inte är några långa avstånd mellan öarna och färjorna går ofta. Från Sverige brukar det gå bra att få tag på en flygstol med ett charterflyg till Rhodos, Kos eller till Samos (som tillhör ögruppen Nordöstra Egeiska öarna). De stora färjorna som utgår från Pireus kan ta dig till, till exempel, någon av öarna Rhodos eller Kos.

I menyn till vänster kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i Dodekaneserna.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb