Kastellorizo

Den nio kvadratkilometer lilla ön Kastellorizo är Greklands ostligaste ö och ligger cirka tio mil sydost om Rhodos och bara 2,5 kilometer från den turkiska kusten. Längre österut i Grekland kan du inte komma. Kastellorizo lockar en behaglig mängd turister och de som hittar hit kommer ofta tillbaka år efter år. Ön är karg med ett dramatiskt bergslandskap och har en händelserik historia. Under andra världskriget avfolkades nästan hela Kastellorizo på grund av intensiva bombningar. En stor del av befolkningen emigrerade till Australien och det sägs att det finns närmare 30 000 individer i Australien med anknytning till Kastellorizo. Idag har Kastellorizo runt 250 bofasta invånare varav de allra flesta bor i Megisti, Kastellorizo stad, där öns enda hamn också ligger.

Till Kastellorizo åker du inte för de fina sandsträndernas skull. De finns nämligen inga sådana. Baden finns i första hand runt hela hamnbassängen med stegar ner i det alldeles klara, blå vattnet. Vid ett par andra ställen runt ön finns det klippor att bada ifrån och vid det lilla kapellet Agios Georgios finns en liten kaj du kan doppa dig vid.

Kastellorizo är en exklusiv ö i den bemärkelsen att det råder ett behagligt lugn, att de rika färgerna återspeglas i kvällssolen på ett varmt och tilltalande sätt, att invånarna är otroligt gästvänliga och nyfikna och att massturismen lyser med sin frånvaro. Att Megisti tillhör en av de vackraste byarna i Dodekaneserna gör också sitt till. På Kastellorizo finns även Greklands, och kanske Medelhavets, läckraste "blå grotta", Parasta Cave, som bara den är värd ett besök på den lilla ön. Kastellorizo har ingen biltrafik att tala om förutom den buss och den taxi som trafikerar Megisti och flygplatsen. I övrigt finns inga vägar så bra vandringsskor är det du behöver för att förflytta dig runt ön.

Till Kastellorizo åker du för lugnet och tystnaden, det otroligt klara vattnet, vandringar och den goda maten.

Mer information om Kastellorizo hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb