Tilos

Tilos är mångas favorit bland öarna i Dodekaneserna dit man återvänder år efter år, efter år. De flesta som ständigt återkommer den lilla genuina pärlan är skandinaver men även britter har fastnat för denna lilla, vackra men samtidigt oansenliga ö.

Tilos ligger drygt 60 kilometer väster om hektiska Rhodos och utgör en oväntad kontrast med sitt oerhörda lugn, fantastiska gästvänlighet och vackra natur. Trots närheten till charterjätten i öster så har Tilos behållit sin genuina känsla och lugn. FOTA, Friends of Tilos Association, är en sammanslutning av öbor, både sådana som levt där sedan barnsben men även av före detta turister som förälskat sig i ön och valt att bosätta sig där, som har drivet att bevara den vackra miljön men även öns charmiga lugn.

Tilos är bara 63 kvadratkilometer stor och har ungefär 500 bofasta invånare som lever i någon av de två byarna Megalo Chorio eller Livadia. Megalo Chorio är huvudorten på ön medan Livadia är den by där de flesta turister väljer att bo i och som ligger nere vid kusten. Trafiken på Tilos är nästan obefintlig men det går en buss mellan byarna som ligger cirka tio kilometer ifrån varandra.

Den stora sevärdheten på Tilos är klostret Agiou Panteleimona som tornar upp sig på öns västra sida. Många av dagsresenärerna från Rhodos tar sikte på denna byggnad innan de återvänder till larmet på den stora grannön. En annan, en lite mer oväntad sevärdhet, är elefantmuseet i Megalo Chorio för ja, det har faktiskt funnits minielefanter på Tilos för cirka 6000 år sedan. Bara det gör ju att man vill åka till Tilos.

Vad det är som gör att så många återvänder år efter år är svårt att sätta finger på men troligtvis handlar det om helheten där gästfriheten, den vackra naturen, vandringsmöjligheterna och lugnet är viktiga ingredienser.

Mer information om Tilos hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb