Korfu

Startsida Korfu

Jag känner mig förnöjdsam med att bo i Korfu gamla stad. Jag avgudar den gamla stadsdelen med all sin avskalade skönhet. Defekta fasader, övergivna våningsplan, skamfilade fönsterluckor och innovativa lösningar för att torka sin blöta tvätt. Restauranger, barer, butiker, hala gatstenar och trafik i gränder så smala att backspeglarna måste fällas in. Ljudet av diskplock, skratt, mopeder och fåglar blandas och delas ut och olika håll. Jag vandrar i timtal och undrar om någon har räknat alla fönsterluckor?

Varje morgon äter jag frukost till ljudet av en marsch som verkar spelas på en gammal grammofon. En sådan där som man vevar upp. Ljudet låter skrapigt och takten går upp och ner med jämna mellanrum. Jag kommer på mig själv att tugga det brända rostbrödet i samma takt som grannens truppförflyttning sker. Jag kommer sakna det. (Markus Olsson)

Korfu är den nordligaste och den västligaste ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust och kallas Kerkyra på grekiska. Ungefär 114 000 personer bor på Korfu som mäter 60 kilometer från norr till söder och 30 kilometer från öst till väst. Korfu är en grön ö med olivträd, cypresser, citrusträd och mandelträd. Anledningen till att ön frodas är de regn som sveper in över de Joniska öarna under oktober till februari och skapar goda förutsättningar för det gröna livet. Stränderna på Korfu är riktigt fina med sin gula sand eller sina vita klapperstenar och det klara, blå vattnet. Många av orterna på Korfu domineras av charterturism men samtidigt finns det gott om vanringsmöjligheter i de frodiga omgivningarna och ger goda möjlighet att komma bort från larmet.

Korfu stad är med på Unescos världsarvslista och är ett fantastiskt resmål som inte bör missas. Husen går i olika pastellfärger med franska, brittiska, venetianska och grekiska influenser. Cirka 40 000 av Korfus invånare bor i Korfu stad och det finns därmed gott om bra restauranger, kaféer och barer i staden.

De vackraste vyerna på Korfu finns vid de höga bergen på den nordöstra sidan. Vikarna bjuder på ett otroligt turkosblått vatten som bryter mot de vita klapperstensstränderna.

Mer information om Korfu hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Korfu:

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb