Att göra/ sevärt

Vad som finns att göra och att se (sevärdheter) på Kythera är betydligt mer än vad som presenteras här men nedan får du ett axplock på sådant jag själv eller andra har upplevt på Kythera. Skicka gärna in tips på fler aktiviteter och sevärdheter via kontaktformuläret som du hittar här: Kontakt.

Agia Sofia-grottan

Grottan Agia Sofia nära byn Mylopotamos inhyser ett kapell med fresker från 1200-talet och är en fascinerande skapelse ovanför den ohämmade kustremsan. Innan du åker dit behöver du kolla med ditt boende vilka öppettider grottan har som annars hålls låst.

Avlemonas

Avlemonas Kithira
Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Byn Avlemonas ligger på Kytheras östra sida och är en stilla, vacker by som påminner lite om en by i Kykladerna med sina vita hus. Här råder fullständig harmoni och blomprakten är riktigt njutbar. Flera tavernor och kaféer finns i byn och det finns gott om uthyrningsrum. Att många väljer att bo här är lätt att förstå för det är tilldragande, prunkande och en naturlig "swimmingpool" kopplad till havet ger en härlig badupplevelse med stegar ner i det klara vattnet från de ordnade platåerna. Stranden Palaiopolis ligger inte långt ifrån byn för den som vill ha en mer traditionell strand där även en strandbar håller öppet under högsäsong.

Avlemonas Street Kythera
Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Chora och det gamla slottet

Chora Kithira
Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kytheras huvudby, Chora, ligger tryggt upp på berget skyddad av det gamla slottet/fästningen längst ut på udden. Här finns flera boenden, kaféer men förvånansvärt få restauranger/tavernor. Här finns ett par banker och andra serviceinrättningar för turister och befolkningen.

Street in Chora Kythera
Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Jag valde att bo nedanför Chora i byn Kapsali och det finns en brant stig mellan serpentinvägen som sammanlänkar dem för den som vill vandra.

Ingång old castle Kythera
Ingång till Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Old Castle Kythera
Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Det gamla slottet ligger på en klippa 200 meter ovanför vattenytan. De äldsta delarna på området är citadellet som byggdes under den venetianska eran på 1300-talet. Merparten av slottet och området runt omkring byggdes under 1500-talet och framåt. Området är ett lystmäte för den som gillar ruiner och gamla fästningar och om inte annat så har du en fantastisk utsikt ut över havet och ner mot Kapsali.

Bysantinsk kyrka Chora Castle Kythera
Kyrka vid Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kyrka Old Catsle Kythera
Kyrka vid Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Utsikt Old Catsle Kythera
Utsikt från Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Neraida Waterfall i Mylopotamos

Fonissa Kithira
Neraida, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Det lilla men magiska vattenfallet Neraida (Fonissa) i byn Mylopotamos är väl värt ett besök. Området är ren och skär magi och när jag var där var jag helt ensam vid fallet. Det är lummigt, svalt och välordnat med platåer och bänkar. Passa på att avnjuta en måltid vid torget i den lilla byn som också har en liten butik.

Vid Neraida Waterfall Kythera
Bro vid Neraida, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil till Mylopotamos är det bara att parkera vid byns parkering och följa skyltarna mot vattenfallet. Promenaden tar cirka tio minuter och är en lättsam vandring. Nere vid vattenfallet fortsätter leden nedåt och visar upp det gamla bevattnings- och kvarnsystemet som byggts för att förse arbetare, boskap och grödor med vatten.

Torget i Milopotamos Agistri
Torget i Mylopotamos, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Street in Molypotamos Kythera
Molypotamos, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kapsali

Kapsali två bukter Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kapsali view Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kapsali är den by på Kythera som är den mest turistvänliga om man tänker på mängden boenden, kaféer, barer och restauranger. Kapsali består av två bukter varav den närmst Chora har den finaste stranden. Kapsali räknas även som Choras hamn varför flera yachter lägger till i bukten. Utöver restauranger och barer finns även en livsmedelsbutik och biluthyrning.

Kapsali strandpromenad Kithira
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Street in Kapsali Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Strax ovanför Kapsali ligger öns campingplats och ännu högre upp ligger kapellet Agios Ioannis inbyggd i berget.

Kato Chora

Kato Chora Hus Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora Kithira
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

En av Kytheras tydligaste och största kvarlämningar från den venetianska eran är Kato Chora nära byn Mylopotamos. Här bodde upp till 50 soldatfamiljer då det begav sig på 1500-talet. Inne på området finns fler bysantinska kyrkor och flera bosättningar.

Bysantinsk kyrka Kato Chora Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Inside Kato Chora Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Inside Kato Chora Settlement Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora ligger strategiskt mellan höjder och sluttningar och har en perfekt utblick mot havet.

Katouni-bron

Katounibron Kithira
Bron Katouni, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Bron Katouni är ett känt landmärke för Kythera och är kvarlämning då britterna huserade på ön. Stenbron är Greklands längsta stenbro och mäter 110 meter på längden, 15 meter på höjden och sex meter på bredden. Den har totalt 13 symmetriska bågar och stod klar 1826. Därmed förband man byn Avlemonas och Chora med en betydligt kortare landsväg.

Legenden säger att den brittiska guvernören byggde bron för att kunna vara nära flickan han var kär genom att själv övervaka projektet dagligen.

Potamos

Potamos, på Kytheras norra sida, är öns största by och kanske den by som även har ett rikt byliv under vinterhalvåret. På söndagar hålls en marknad i byn där du kan hitta allt mellan himmel och jord. I övrigt finns det flera butiker, restauranger/tavernor och kaféer att njut av mat och dryck vid.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb