Paxos/ Paxi

Startbild Paxos
Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Färjan anländer till den nya hamnen i Gaios vilket innebär en promenad på cirka 15 minuter längs med den naturliga kanal som löper mellan Paxos och kobben precis utanför. Vattnet är smaragdgrönt och moderna, eleganta segelbåtar ligger tätt intillvarandra som om de vore 100 siamesiska tvillingar beroende av varandras livsuppehållande system.

Efter några hundra meter börjar hus på min högra sida att pryda vattenbrynet. Fasaderna är i alla möjliga färger men ofta i en rosa-röd-orange ton med fönsterluckor som bryter i blått eller grönt. Serveringarna avbyter varandra och stärkta skjortkragar ger stöd åt personalens brunbrända halsar. En känsla av en självklar medvetenhet infinner sig och sneglar jag på menyerna så reflkteras medvetenheten även där. Dagsturisterna från Korfu är många och det gäller att göra affär med dem som inte återvänder. Min gyros kostar 10 Euro när jag med en enkel rätt försöker dämpa min hunger.

Vita, handmålade skyltar visar "vägen" till mitt boende: Faros. Trappstegen är ojämna och i olika höjd. Knäna knakar och jag tippar nästan baklänges av ryggsäckens tyngd. Jag gillar boendet som påminner om en 70-talsgrotta i brunt och grönt. Någon har någongång tänkt att detta är riktigt top notch och med bröstet fyllt av stoltet slagit upp portarna till verksamheten. (Markus Olsson)

Paxos, eller Paxi som ön också ofta kallas, med sina 19 kvadratkilometer är den minsta ön bland de Joniska öarna utanför Greklands västkust. Paxos ligger strax söder om Korfu men till skillnad från sin stora granne bor enbart drygt 2000 bofasta invånare här och turisttillströmningen under säsongen består i första hand av britter och italienare. Få skandinaver hittar till Paxos och de gröna olivlundarna som mynnar ut i den östra kustens lummiga landskap. Den västra kusten är betydligt mer ogästvänlig med branta klippor och grottor som i sig är en häftig upplevelse. Den blå grottan (Blue Cave) är till exempel en måste-utflykt när du är på Paxos.

Paxos huvudort heter Gaios och ligger på östkusten och har öns största hamn så det är hit du kommer när du anländer med färjan. Gaios är en liten, vacker by som ligger skyddad vid kusten tack vare de små öarna Agios Nikolas och Panagia. Färja är för övrigt det enda färdsättet att ta sig till Paxos med för det finns ingen flygplats på ön.

Det finns gott om vandringsleder på Paxos och det är kanske just därför du åker hit. På Paxos har du en lugn och avslappnad semester så letar du efter hålligång natten lång så är Korfu ett bättre alternativ.

Mer information om Paxos hittar du i vänstermenyn.

Blogginlägg om Paxos och Antipaxos:

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb