Att göra/ sevärt

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos Kreta
Agios Nikolaos, Kreta. (Foto: Aleksandar Spasic)

Agios Nikolaos ligger på Kretas nordostkust med cirka 20 000 invånare. Staden är huvudort i regionen Lasithi och är en väl etablerad semesterort samtidigt som du får uppleva det kretensiska vardagslivet här. Agios Nikolaos bjuder både på en genuin småstadskänsla och ett rikt utbud för den som söker barer och klubbar.

På varsin sida av hamnkajen finns två stycken organiserade stränder (Kitroplatia och Ammos Beach) med solstolar, parasoller och olika vattenaktiviteter. Stränderna är inte särskilt stora och blir snabbt fulla under högsäsongen och vill du ha lite mera plats finns till exempel stranden Almiro bara tre kilometer bort. Området kring stränderna och hamnen är pittoreskt och är ett trevligt strövområde, framför allt framåt kvällen när barerna och tavernorna fylls av människor. Ifrån hamnen går det båtar till andra orter på Kreta så det är lätt att göra dagsturer till andra ställen på ön.

Under sommaren håller en utomhusbio som heter Christina öppet men vill du hellre göra något mer aktivt så kan du spela minigolf, volleyboll eller basket i anläggningarna som finns för det. På onsdagar hålls det en stor marknad i Agios Nikolaos och folk kommer från de närliggande byarna för att handla. Vill du vandra i bergen är Agios Nikolaos en bra utgångspunkt för både det och för att cykla mountainbike. Omgivningarna är vackra och natursköna med bland annat Lasithislätten som breder ut sig strax intill.

Mitt i Agios Nikolaos ligger den mytomspunna sötvattensjön Volismeni där, enligt legenden, gudinnan Athena badade. Sjön förbinds med havet genom en kanal och sägs vara bottenlös. Den sägs även leda ända bort till vulkanön Santorini.

Arkeologiska museet

Det arkeologiska museet ligger i centrala Heraklion och anses vara ett av de främsta museerna i Grekland. I museet kan du se föremål som keramik, smycken, figuriner, sarkofager och fresker. De minoiska samlingarna tillhör de främsta i världen och är museets stora begivenhet. De största minoiska fynden kommer bland annat ifrån palatset vid Knossos och utgörs framför allt av fresker.

Enbart bottenvåningen av museet består av 13 rum och utställningarna är placerad i kronologisk ordning. Inträdet ligger på sex Euro och museet har öppet alla dagar i veckan.

Chania

Chania hamnen Kreta
Hamnen i Chania, Kreta. (Foto: Nikos Ps)

Chania är Kretas näst största stad med 65 000 invånare och ligger på Kretas nordkust. Strax utanför staden ligger den internationella flygplatsen Ioannis Daskalogiannis dit många charterflyg går varför många startar sin kretasemester i just Chania. I Chania finns storstadens utbud med barer, kaféer, diskotek, butiker och restauranger samtidigt som de gröna parkerna ger en stunds avkoppling eller varför inte ta en cocktail nere i Chanias vackra hamn.

Kreta Chania hamnen
Hamnen i Chania. (Foto: Erika Svanström)

Chania är uppdelad i en mer modern del och en äldre del och det är den gamla delen som är en av de vackraste stadsdelarna på hela Kreta. Här är husen riktigt gamla och arkitekturen otroligt vacker. Gränderna är många och smala och mynnar ofta ut i hamnen som är byggd i venetiansk stil från den tiden då Kreta tillhörde Venedig. Längs med hela hamnen ligger tavernor och barer som vill att just du ska spendera dina semesterslantar hos dem. Hamnen är så pass vacker att det kan vara värt att spendera kvällen där medan solljuset reflekteras i hamnbassängen men annars kan du hitta mer prisvärda restauranger i gränderna bakom hamnen.

Saluhallen Agora i Chania är ett måste för den som vill köpa förstklassiga råvaror. Här finns gott om butiker, närmare 70 stycken, från vilka du bland annat kan köpa med dig oliver och kryddor hem. Inne i saluhallen finns det även tavernor som lagar sin mat på råvarorna som säljs där och varför inte prova en av de lokala specialiteterna som Haniotiko boureki, en paj gjord på potatis, squash och ost.

I Chania kan du även hitta billiga lädervaror som sedan lång tid tillbaka tillverkas i området Tabakaria.

Det finns ingen strand i Chania men bara en kilometer väster om den gamla stadsdelen ligger stranden Nea Chora. Det går att gå längs med kusten ut dit eller så kan du ta en av stadsbussarna som stannar där.

För den historiskt intresserade finns de svensk-grekiska utgrävningarna i Chania som har haft stor betyedelse för hur man ser på Kretas historia. Vill du läsa mer om dessa utgrävningar kan du göra det på Marie-Louise Winbladhs hemsida: Svensk-grekiska utgrävningar i Chania. Det ger sannerligen perspektiv på resan och på Chania.

Festos (Phaistos)

Festos är en kittlande bit kretensisk historia som grävdes fram mellan 1950 och 1971. Festos var en stad med det näst största templet efter Knossos och det sägs att Festos hade sin egen valuta och en allians med de andra självstyrande städerna på Kreta. Det första palatset i Festos byggdes omkring 1700 f.Kr men förstördes i en jordbävning och ett nytt palats byggdes ovanpå det gamla. Detta palats förstördes även det i en jordbävning och det är dessa ruiner vi kan beskåda idag. Flera av fynden visas även på det arkeologiska museet i Heraklion.

Festos ligger på södra Kreta, cirka 62 kilometer söder om Heraklion. Festos ligger på en höjd och har en fantastiks utsikt, så resan dit är värd bara det. Dagsturer med buss går bland annat från Heraklion och Rhetymnon.

Heraklion

Herkalion är Kretas huvudort med cirka 140 000 invånare och ligger på Kretas nordkust. Strax utanför staden ligger Kretas andra och Greklands näst mest trafikerade internationella flygplats, Nikos Kazantzakis. Om du inte landar på flygplatsen utanför Chania så är det här du startar din Kretavistelse.

Heraklion var från början Knossos hamnplats och fick sedermera under det venetianska styret status som en av östra Medelhavets viktigaste hamnar. Grekerna tog makten över Heraklion och gav staden dess namn 1898.

Heraklion är stad med stort S. Här får du uppleva det grekiska vardagslivet till fullo med kaotisk trafik, varma gator och stressade invånare men det finns även små oaser i detta virrvarr, till exempel torget Plateia Venizelos.

I Heraklion har de stora kända kedjorna sina butiker och till exempel H & M har sin enda butik på Kreta här. Shopping är alltså något som Heraklion verkligen har att erbjuda. När det gäller utelivet så finns det gott om barer, kaféer, restauranger, klubbar och diskotek. Heraklion är en universitetsstad så befolkningen är relativt ung vilket märks på typen av uteställen.

Heraklion är även lite av museernas stad och förutom det arkeologiska museet finns här även det historiska museet och det naturhistoriska museet.

Knossos

Knossos Kreta 2
Knossos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett par kilometer sydost om Herkalion ligger ruinerna av staden och palatset Knossos. Knossos är en mytomspunnen stad som byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten och var under den perioden det minoiska folkets huvudstad. Utgrävningarna visar att folket levde ett ovanligt lyxigt liv för tiden mellan 1700 f.Kr och 1400 f.Kr och att palatset konstigt nog saknade försvarsmurar. Palatset hade närmare 1300 (!) rum och hade som högst fem våningar vilket var mycket ovanligt. Andra ovanligheter är de terrakottakranar med rinnande vatten och vattenklosetter som har påträffats. Totalt var palatset nästan 24 000 kvadratmeter stort och innehöll en amfiteater, lagerrum och hade flera entréer. I flera av rummen har man hittat fresker, målningar, som avspeglar livet som en gång levdes i Knossos.

Knossos Kreta 3
Knossos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Idag har man restaurerat och återuppbyggt vissa delar av Knossos för att skapa en bild av hur det en gång har sett ut. En vistelse på Kreta kräver nästan ett besök på Knossos och är en häftig upplevelse även för den som inte är speciellt historieintresserad. Bussturer till Knossos anordnas från de flesta stora turistorter.

Lychnostatis Open Air Museum i Hersonissos

Vill du fördjupa dig i Kretas historia så är ett besök på Lychnostatis Open Air Museum ett bra sätt att göra det på. Museets samlingar är uppdelade i tre teman; kretensisk hembygdstradition och etnologi, kretensisk natur och miljö samt kretensisk hembygdskultur.

Området består av en rad byggnader och platser som skomakeri, keramikverkstad, vin- och olivpressar, örtträdgård, teater och galleri med mera. Det finns även ett kafé och en muséumshop. Museet håller stängt på söndagar men är annars öppet mellan kl. 09.00- 14.00. Inträdet ligger på fem Euro för vuxna.

Museet ligger på Kretas nordkust mellan Heraklion och Agios Nikolaos i byn Hersonissos.

Platanias

Platanias Kreta
Platanias Beach, Kreta. (Foto: Marksu Olsson)

Platanias ligger cirka tio kilometer utanför Chania på Kretas nordvästra kust och är en av de populäraste turistorterna bland skandinaver. Platanias är just en turistort med stort T och har därmed allt som kommer därtill med utbud och aktiviteter. Pulsen kan vara ganska hög under högsäsong men Platanias bjuder också på lugn i den gamla stadskärnan eller i oliv- och apelsinlundarna som omger orten. Beger du dig längre bort från hotellkomplexen så hittar du mer vacker och orörd natur att vandra i.

Stranden i Platanias är cirka fyra kilometer lång och är en blandad sten- och sandstrand. Stranden är organiserad och du kan hyra både solstolar och parasoller, prova på vattenaktiviteter eller äta gott på någon av barerna eller tavernorna längs med vattnet.

Platanias har ett bra utbud av barer och diskotek för den som vill festa under de varma sommarkvällarna och utbudet av matställen är stort.

Rethymnon

Kretas fjärde största stad är Rethymnon med runt 30 000 invånare (statistiken varierar) och ligger likt Heraklion på Kretas nordkust, ganska centralt på ön.

Rethymnon ger trots sin storlek en småstadskänsla och trafiksituationen i Heraklion känns långt borta. I Rethymnon finns vacker venetiansk arkitektur och smala, hisnande gränder. Hamnen i Rethymnon tävlar med Chania i att vara Kretas vackraste. Venetiansk arkitektur från 1200-talet utgör den vackra kulissen som ligger längs med hamnbassängen. Runt hamnen ligger en rad kaféer och tavernor som erbjuder mat från världens alla hörn. De mer ljudliga barerna och klubbarna hittar du ett par kvarter upp i den gamla staden där natten aldrig riktigt tar slut.

Rethymnon har en egen sandstrand som börjar i staden och som sedan sträcker sig tolv kilometer österut. Strandpromenaden närmast staden är kantad av barer och kaféer som avtar ju längre österut du går. Stranden är organiserad och det finns solstolar, parasoller och en rad vattenaktiviteter att prova på.

En av Kretas mest välbevarade borgar/fästningar ligger i Rethymnon, Fortezza, och inhyser även stadens arkeologiska museum. Andra monument som är värda ett besök är Rimondifontänen, Neratzemoskén och Porta Guora (stora porten).

Samariaravinen

Samariaravinen Kreta
Samariaravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

En vandring i Samariaravinen i regionen Chania är en av Kretas mest spektakulära upplevelser. Ravinen tillhör en av Europas längsta med sina 17 kilometer och en fallhöjd på 1200 meter ner från Omalosplatån till byn Agia Roumeli vid havet.

Samariaravinen blev en nationalpark 1962 i syfte att bevara naturen och alla dess arter inklusive den kretensiska vildbocken Kri-Kri. I samband med bildandet av parken tömdes byn Samaria på invånare och husen som du passerar längs vandringen används idag främst av nationalparkens vakter. En vandring i ravinen tar allt ifrån fyra upp till sju timmar beroende på kondition. Under heta sommardagar blir de sista kilometerna riktigt heta och utan skugga men när du kommer fram till Agia Roumeli har du möjlighet att doppa dig i havet vid byns strand. Innan du startar din vandring, ta reda på hur du kan ta dig tillbaka till ditt boende eller till startpunkten om du har åkt bil dit.

Samariaravinen Kreta 2
Samariaravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Den mest spektakulära delen av vandringen är vid "Järnportarna" (Sideresportes) där ravinen endast är fyra meter bred och bergväggarna tornar upp sig upp emot 500 meter. Om du inte vill vandra hela ravinen finns det en kortare variant där du startar nere i byn Agia Roumeli och vandrar upp till Järnportarna på cirka en timme.

Ravinen är öppen för vandring mellan april och oktober men kan hålla stängt vid dåligt väder då stora regnmängder skapar vattendrag som drar med sig det mesta i sin väg. Inträdet i ravinen ligger runt fem Euro.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb