Grekland

Sitia Geopark

Kreta: Övrig mat och matkultur

Sitia Geopark är förstås ett område där du kan fascineras över geologin och dess uttryck formad av tid och händelser. Men projektet och områdets unika karaktär skapar också företag, produkter och livsmedel som är unika på sitt sätt. På resan runt om i Sitia Geopark fick jag möta eldsjälar, kooperativ och enastående livsmedelsproduktion.

Zakros Rural Women´s Cooperative

Småkakor från Zakros Rural Women´s Cooperative i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Kakor från Zakros Rural Women´s Cooperative i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett möte som verkligen har etsat sig fast i mitt minne är mötet med det kvinnliga kooperativet Zakros Rural Women´s Cooperative i byn Ano Zakros. Här bakar ett gäng kvinnor traditionella bakverk till försäljning i en lokal mitt i byn. Om du är nyfiken på att prova sedvanliga bakverk från området och samtidigt stödja kooperativet så missa inte denna pärla.

Kvinnorna i Zakros Rural Women´s Cooperative i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Mejeriet Kouvarakis

Mejeriet Kouvarakis i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett annat besök jag gjorde var hos mejeriet Kouvarakis där de bland annat tillverkar min nya favoritost, färskosten Xigalo. Xigalo är en mjuk färskost som enbart tillverkas inom Sitia Geopark, gjord på get- och/eller fårmjölk. Osten är krämig, har en något sur smak och har en ljus, vit nyans. Underbart god till det mesta.

Underbara Xigalo, Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Mejeriet tillverkar även yoghurt, risgrynspudding, gravieraost och trahana. Trahana är en blandning gjord av vete som blötläggs i kärnmjölk, blandas till en massa och som sedan torkas. Därefter bryts den i små bitar och förvaras så tills den ska konsumeras. Då kokas den upp i vatten eller mjölk och traditionellt sett så serveras gröten med yoghurt eller mjölk men kan även blandas i olika soppor eller andra maträtter.

Packning av Trahana på mejeriet Kouvarakis i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Historiskt sett så var Trahana ett sätt att kunna förvara mjölk under en längre tid då färsk mjölk snabbt blir dålig.

Kafeneio (traditionellt kafé) i byn Karidi

Grekiskt kaffe på Kafeneio i byn Karidi i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Trots alla mina resor till Grekland har jag aldrig tidigare varit på ett traditionellt grekiskt kafé. Ni vet ett sådant där sparsmakat kafé där grekerna, oftast män, sitter på eftermiddagarna, dricker kaffe, tar en ouzo eller raki, och spelar brädspel. Under mitt besök i Sitia Geopark blev det äntligen verklighet.

Karidi i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

I byn Karidi där Sitia Geopark Hospitality Center ligger finns även ett av dessa traditionella kaféer och vem är jag om jag inte passar på att avnjuta en kopp grekiskt kaffe tillsammans med Ipovrihio. Ipovrihio är en tjock, söt, kolaaktiga smet som serveras på en sked i ett glas med kallt vatten. Ipovrihio kan smaksättas på olika sätt men i basen finns alltid mastix. Den Ipovrihio jag fick avnjuta var smaksatt med vanilj. Man kan inte annat än bara njuta av smakerna, traditionen och miljön.

Hiona Seafood Restaurant

Sallad på Hiona Seafood Restaurant, Hiona Beach i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Jag åtnjöt ett antal luncher och middagar under min resa i Sitia Geopark och det finns en lunch som jag gärna framhåller lite extra. Intill Hiona Beach ligger en fiskrestaurang som heter Hiona Seafood Restaurant med sittplatser i princip ute i havet. Rätterna är utsökta och mina absoluta favoriter blev räkorna i ouzosås och den svarta risotton med minibläckfiskar. Vi satt på Hiona bra länge och om jag hade fått bestämma hade jag suttit kvar där än idag. Riktigt god mat kombinerat med ett vackert landskap och ett intensivt blått hav. Vad mer kan man begära?

Video från Hiona Seafood Restaurant:

Andra restauranger med bra, gedigen mat är Ziafeti, Inodion och Mitsakakis inne i Sitia samt Nostos i Kato Zakros. Om du väljer att inmundiga något på Nostos så finns det en rätt som har en alldeles särskild historia. Och det är rätten med fläskkött i örtsås.

Ägaren Christos jobbade inom finansvärlden men kände att han snarare ville arbeta med mat och öppna sin egen taverna. Frågan var bara vilka rätter som skulle bli hans signaturrätter? Under ett besök i en liten by nära Rethymnon träffade han en kvinna som sällan erhöll besök och som bjöd Christos till sitt hem. De satt länge och språkade och kvinnan berätta om sitt liv i den lilla byn. Eftermiddagen kom och Christos tackade för sig för att vända hemåt men kvinnan bad honom stanna tills hennes man kom hem så att de också fick träffas. Eftermiddagen övergick till kväll och kvinnan bad honom stanna på middag och tillagade en rätt på fläskkött i örtsås. Christos föll direkt för maträtten och bad kvinnan om receptet. Rätten innehöll nio olika örter som kvinnan plockade i omgivningarna runt byn. När Christos kom hem bestämde han sig för att laga grytan men mindes bara åtta av de nio örterna men fick ändå till en bra smak på rätten även om det där lilla extra saknades.

Efter en tid återvände Christos till byn för att söka upp kvinnan för att fråga om den nionde örten. Tyvärr hade kvinnan avlidit och tagit med sig vetskapen i graven och därför serveras fläskköttet än idag i en örtsås med åtta istället för nio örter.

Rulla till toppen