Grekland


Kykladerna

Milos

Det går många färjor till Milos, Från Pireus går det flera färjor dagligen och de färjor som kör mellan öarna i Kykladerna lägger ofta till på Milos. Det går även färjor till och från Kreta. Milos har egen flygplats så det går även att ta inrikesflyget hit.

Namn på grekiska

Μήλος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 5000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22870

Hemsida

Om Milos

”Hungrig klev jag i land och hittade snabbt till hotellet där det visade sig att jag hade en liten etta med kök. Inte illa trots att den inte hade renoverats sedan 1972. Nikos, en äldre man med kraftig ölmage och tjockbottnade glasögon och grått krulligt hår tillbringade en timme med att visa allt vad Milos hade att erbjuda. Hans älskade katt, med minst fem synliga fästingar, höll han hela tiden under högra armen och tre gånger visade han hur katten på kommando slickade hans hand. För att göra mitt välkomnande komplett fick även jag pröva kommandot och fick katten att slicka på min hand. Sedan ville den inte sluta och framför allt inte lämna diskhon där han till slut hade lagt sig. Nikos berättade att han hade 20 katter men att detta var hans favorit, slick-katten. Nikos kunde aldrig riktigt sluta berätta om allt jag kunde göra på ön och om alla detaljer i lägenheten. Han påvisade just den där gästvänligheten som står över alla oönskade detaljer i ett boende och det känns bra att ha landat i Adamas, Milos.” (Markus Olsson)

Milos är den ö i Kykladerna som ligger längst västerut med den lilla ön Kimolos som sin närmaste granne. Vattnet runt Milos är magiskt blå-grönt och ön har upp emot 75 olika stränder vilket gör den till den mest strandtäta ön i Kykladerna. Landskapet på Milos är något utöver det vanliga med bland annat det månlika landskapet, Sarakiniko, på Milos nordkust. Anledningen till Milos varierande landskap beror på att ön har gott om olika mineraler; svavel, bly, alun, cementit, pimpsten, baryt med flera. Det skapar färggranna omgivningar ibland annat kalkvitt, blygrått, svavelsvart och ockra. De stora stenbrotten skapar stora ärr i naturen och är synliga direkt när du kommer in med färjan i bukten Ormos Milou. Milos bjuder alltså på en rik variation i sitt uttryck och du kommer inte att tröttna på din vistelse här.

Milos stolthet är statyn Venus de Milo som föreställer Afrodite. Statyn hittades 1820 av en bonde i byn Tripiti och en kopia av henne finns att beskåda på det Arkeologiska museet i Plaka. Originalet finns på Louvren i Paris.

Knappt 5000 personer bor på Milos året runt och de flesta arbetar inom gruvnäringen även om turismen sysselsätter allt fler. Hamnstaden Adamas, Pollonia och Plaka är de orter som har störst befolkning.

I vänstermenyn hittar du mer information om Milos.



Karta över Milos


Rulla till toppen