Grekland

Kykladerna

Milos: Att göra/ sevärt

Adamas

I Adamas (cirka 1000 invånare) ligger Milos hamn vilket gör orten mer livlig än de andra byarna på ön. Här finns gott om boende, restauranger, kaféer och barer samt okej stränder till både höger och vänster om hamnen. Adamas har inte riktigt det där typiska kykladiska utseendet med vita hus och blå detaljer utan känns mer som en modernare och därmed mindre mysig stad. I Adamas ligger gruvmuseet (se nedan) och har även ett kyrkomuseum (Ecclesiastical Museum) i gränden bakom Old Bakery.

Adamas, Milos. (Foto: Markus Olsson)

Arkeologiska museet

I den södra utkanten av Plaka ligger det arkeologiska museet med bland annat kopian av Venus de Milo. Afroditestatyn hittar du i hall A, precis innanför entrén. Museet är från 1984 och innehåller föremål från 400 talet före Kristus och framåt. Föremålen är i regel av keramik av olika slag och vissa är riktigt väl behållna. De flesta montrar har text på engelska.

Katakomberna

Om du tar vägen söderut från Plaka så kommer du strax ner till katakomberna. Katakomberna är bland de äldsta från 100- talet efter Kristus och det sägs finnas skelett från cirka 2000 människor där inne. Det är endast delar av katakomberna som är öppna för besökare och ett besök för endast göras med guide som finns på plats. Det är ganska lågt i tak och du ska nog inte lida av klaustrofobi om du går in i dem.

Amfiteatern

Ungefär 500 meter från katakomberna ligger en välbevarad amfiteater på bergets sluttning med havet som bakgrund. Teatern är byggd på 100- talet efter Kristus och används än i dag men för enstaka konserter med klassisk musik.

Plaka

Plaka är Milos huvudort, Chora, och ligger fyra kilometer nordväst om Adamas där merparten av turisterna bor. Bussen som går från Adamas flera gånger om dagen stannar ungefär mitt i Plaka och går du upp till höger kommer du till byns gamla Kastro med en fantastisk utsikt, och går du till vänster så kommer du in i små snirkliga gränder med butiker och restauranger och vid kyrkan Karfiatissa får du också en fin utsikt över havet. Plaka som betyder platt land ligger ungefär 220 meter över havet och blev den plats man fortsätta att bygga på när Kastro inte längre kunde inhysa byns invånare. Plaka avverkar du ganska snabbt och du kan kombinera en utflykt hit med ett besök på Arkeologiska museet, katakomberna och den gamla amfiteatern. Om du är här på kvällen så ger utsiktsplatserna möjlighet att beskåda en av de vackraste solnedgångarna i Kykladerna.

Pollonia

Pollonia är en liten fiskeby på Milos nordöstra sida och har en liten hamn med båtar som bland annat går till ön Kimolos. Byn sägs ha fått sitt namn efter templet till Apollons är som ska ha legat till vänster om Pollonia. Totalt bor cirka 300 bofasta här och på mornarna kan du köpa färsk fisk och krabba av byborna när de kommer in till hamn med sina fiskebåtar. Här är husen klassiskt kykladiska, det vill säga vita sockerbitshus med blå detaljer. Det finns boende att hyra i byn och några tavernor, restauranger och kaféer att välja mellan. Pollonia har en egen strand och tycker du att det är för livat i Adamas är Pollonia ett bättre alternativ. Pollonia ligger ungefär 10 kilometer nordost om Adamas.

Pollonia, Milos. (Foto: Markus Olsson)

Gruvmuseet

”Mining Museum” ligger i Adamas på vägen mot flygplatsen, ungefär 1,5 kilometer från byns centrum. Museet öppnade 1998 för att visa Milos rika geologiska historia och arrangerar även geologiska vandringar på Milos.

Scroll to Top