Grekland

Kykladerna

Milos: Stränder

Milos har 75 stränder vilket ger möjlighet att upptäcka egna små paradis. Enklast är att nå dem är genom att hyra en vespa och åka runt, eller ta en av badbåtarna från Adamas. Vissa stränder kan vara svårtillgängliga landvägen. Milos har både sandstränder, klapperstensstränder och klippor att bada från, otroliga grottor och märkliga stenformationer att snorkla kring.

Adamas (vänstra stranden)

I Adamas finns det två sandstränder, både till höger och till vänster om hamnen. Jag har bara varit vid den vänstra stranden som inte imponerar men som funkar bra om du inte orkar åka längre för dagen. Sandstrand med klart vatten som inte blir alltför djupt på en gång. Fortsätter du att gå längs med strandvägen finns det fler badmöjligheter.

Pollonia

Pollonia har en cirka 200 meter lång sandstrand med kristallklart vatten. Pinjeträd finns längs med strandkanten och skänker lite skugga. Från Pollonia går även bilfärjan över till den lilla ön Kimolos där du kan göra ett dagsbesök vid stranden i hamnen kombinerat med en tur upp till Chora.

Achivadolimni

Cirka sju kilometer från Ahamas ligger långa Achivadolimnistranden med fint, klart vatten och mjuk sand. Vattnet är relativt långgrunt.

Sarakiniko

Månlandskapet (eller hur man nu ska beskriva det) vid Sarakiniko är ett måste om du är på Milos. Stranden består av en kort liten strandsnutt men de släta kalkstensklipporna funkar också som underlag för en baddag. Vattnet är blå grönt och relativt djupt längs med de vita klipporna och det finns fler grottor att simma in i vid detta märkliga paradis. Sarakiniko ligger på Milos nordost kust ungefär sex kilometer från Adamas. Under högsäsong går det bussar hit från Adamas.

Sarakiniko, Milos. (Foto: Markus Olsson)
Sarakiniko, Milos. (Foto: Markus Olsson)

Firopotamos

Firopotamos ligger nordväst om Adamas och en asfalterad väg slingrar sig ända ner mot den lilla bukten. Stora pinjeträd skänker skugga. En mobil kiosk säljer förvånansvärt många olika snacks och dryck. Några små hus, som sjöbodar, ligger längs med strandens vänstra sida. Stranden är inte stor men är en opretentiös plats med alldeles blått vatten med röda och vita klippor.

Mandrakia

Fyra kilometer nordost om Plaka ligger fiskebyn Mandrakia och strax intill en klapperstensstrand. Vattnet är turkost och klart. Det finns i princip ingen skugga att få på den ganska grunda stranden, så ta med eget parasoll.

Plathiena

Denna strand ligger på Milos nordkust och är inte så välbesökt som många andra stränder. Blandad sand med både fin och mer grovkornig. Det finns inga direkta faciliteter vid stranden så ta med det du vill äta och dricka.

Scroll to Top