Grekland

Kykladerna

Paros: Att göra/ sevärt

Enligt mig är Paros största behållning alla vackra byar. Du när dem med buss eller kanske enklast genom att hyra ett fordon. Passa på att kombinera besök i byar och samtidigt upptäcka alla fina stränder längs kusten.

Aliki/Alyki

På Paros sydkust ligger den lilla fiskebyn Aliki med ett fåtal hus men med flera tavernor. Det finns flera boenden i byn att hyra och vill du ha en riktigt avkopplande semester så är det bland annat här du ska bo på Paros. Stranden är riktigt fin och intill finns fler matställen att välja mellan. Solstolar och parasoller finns även att hyra.

Aliki Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

I Aliki är man riktigt bra på fiskrätter så passa på att njuta av dem när du är här.

Taverna i Aliki, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Parikia (Chora)

Parikia ligger utsträckt längs landremsan mot havet på Paros västra sida. Parikia är en vacker stad med sina vita kubistiska hus med blå detaljer, sin medeltida borg och sina fina stränder både norr och söder om centrum. Den gamla delen av staden ringlar sig i förvirrande små pittoreska gränder med butiker som säljer traditionellt hantverk, kläder, krimskrams samt med restauranger som lockar med traditionella rätter till ett ganska högt pris.

Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

När du kliver av färjan i Parikia och har din ryggsäckstunga rygg mot havet har du ett klassiskt riktmärke snett till vänster; en vit väderkvarn mitt i en rondell. Om du utgår från väderkvarnen för att upptäcka staden så tar du riktning sydväst för att komma till den gamla stadsdelen. Direkt bakom kvarnen ligger torget ”Platia Mavrogenous” och de nyare delarna av centrum. Här finns flera uttagsautomater, restauranger, butiker och en frisör. Strax bakom väderkvarnen ligger flera resebyråer och det brukar sällan vara problem att få förvara sina väskor hos dem under några timmar.

Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Till höger om väderkvarnen ligger ett otal restauranger och uteställen längs med strandpromenaden, ända ut på den lilla landtungan där ytterligare en väderkvarn utgör ett solitt landmärke. Efter knappt halva strandpromenaden upphör restaurangerna och ersätts av trappor upp mot den frankiska borgen/ ”Kastro” från 1260 (här finns även offentliga toaletter). Kastro byggdes med delar av tempel från antiken och uppfördes som en försvarsbyggnad av Marco Sanudo. Uppe i borgen är gränderna knappt meterbreda och omges av ostrukturerade hus där mest bofasta invånare bor. Tar du istället riktning till vänster om väderkvarnen nere vid hamnen kommer du snart fram till stranden Livadia. Bakom stranden ligger stora delar av Parikias rumsuthyrning och här ligger även en av Paros campingplatser. Flera tavernor kantar strandremsan och under turistsäsongen kan flera olika vattensporter provas på.

Kyrkan Ekatontapyliani Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

På Paros och i Parikia ligger en av Greklands äldsta kyrkor, den bysantinska kyrkan Ekatontapyliani. Kyrkan ligger snett upp till vänster bakom väderkvarnen intill en pinjelund och är lätt att hitta. Det finns de som menar att denna kyrka är en av de vackraste i hela Grekland och om det är en kyrka du ska besöka när du är i Grekland så är det denna. Ekatontapyliani betyder ”med hundra portar” men för den som ger så på att räkna fönster och dörrar kommer troligen bara fram till 99 stycken. Den dagen den sista porten hittas så påstås det att Istanbul åter ska bli grekiskt. Kyrkan består egentligen av tre kyrkor som med tiden har byggts ihop där den äldsta delen faktiskt härstammar från 300-talet före Kristus . I anslutning till kyrkan finns även ett museum för den som vill lära sig lite mer om kyrkans historia.

Kastro i Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

På Paros finns bra bussförbindelser och busstationen ligger direkt till höger när du kliver av färjan och det är därmed lätt att direkt ta sig runt de olika byarna på ön.

Naoussa

Den mindre staden Naoussa (cirka 2000 invånare) ligger cirka en mil norr om Parikia och nås enkelt med buss från busstationen i hamnen. Bussen stannar nära hamnen i Naoussa, intill en slags bro, men om turen till Naoussa endast är en dagstur och bussen åter ska ta dig till Parikia så avgår bussen cirka 100 meter längre upp på samma gata som du klev av på (uppgift från 2012).

Gamla hamnen i Naoussa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Naoussa är ett gammalt fiskesamhälle och ger fortfarande staden en del av sin karaktär. Intill marinan ligger flera restauranger med fisk och skaldjur på menyn och i de små båtarna som guppar i vattnet sitter de väderbitna gubbarna och reder ut sina nät inför kommande fisketurer. Från den lilla hamnen går det även badbåtar till bland annat stränderna Monastiri och Lageri. Tempot i staden är lugnare än i Parikia och trafiken går på utsidan av centrum och märks knappt av. Här finns de klassiska vitrappade husen och de stenbelagda gränderna kantade med butiker och restauranger. Den kyklad-entusiastiske turisten blir inte besviken. Även om grändernas primära uppgift inte är att förvirra dig, så bli inte förvånad när du ovetandes plötsligt kommer fram bland ett hav av stolar och bord som utgör en del av restaurangutbudet i den lilla hamnen.

Naoussa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

I början på juli och i slutet av augusti pågår två små lokala festivaler som kan krydda upplevelsen på Paros lite extra.

Stranden Pipéri ligger bara några minuters gångväg västerut från centrum. Stranden är en del av en naturlig bukt och pinjeträd skänker skugga för den som behöver det. Intill stranden ligger ett par större hotellkomplex men utgör inget hot mot strandlugnet.

Går du istället österut hittar du stranden Agii Anargiri som i mitt tycke är en bättre strand med mjuk gyllengul sand och härligt blått vatten. Här finns solstolar och parasoller att hyra och en bit upp på vägen finns även flera tavernor och kaféer.

Fjärilsdalen, Petaloudes

En ovanlig upplevelse och kanske inte det första man tänker på när man öluffar, är att besöka fjärilsdalen som ligger cirka en mil söder om Parikia. Jag kan inte säga att jag sett en enda fjäril under mina öluffarresor, inte förrän efter ett besök i fjärilsdalen vill säga. I denna gröna, lummiga lund, bor hundratals fjärilar under framför allt juli och augusti. De söker sig till det vatten som kan erbjudas här när torkan börjar sprida sig på resten av ön. Vid en första anblick kan du känna dig lurad när du faktiskt inte ser ett enda flygfä bland murgrönorna, men plötsligt flyger stora sjok iväg för att sätta sig någon annanstans. När de kamouflerade vingarna vecklas ut lyser de upp i klaraste rött.

Lefkes

Paros gamla Chora (huvudstad), Lefkes, ligger ungefär en mil sydöst om Parikia, stilla omstoppad i bergen 200 meter över havet. Byn inhyser idag runt 600 invånare som bor i de ytterst smala gränderna som dessutom ofta utgörs av hundratals trappsteg. Har du hittills inte lyckats irra dig bort i en grekisk gränd så är det troligtvis här du gör det första gången. Varken mopeder eller bilar kan köra i Lefkes vilket ger ett härligt lugn när du strosar och klättrar i gränderna eller sitter och njuter av en kaffe på något av kaféerna och blickar ner mot havet.

Lefkes, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Lefkes mest kända kyrka, Agias Trias, är byggd i vit marmor och huserar några ovanliga bysantinska ikoner som kan vara värda ett besök. I övrigt finns även ett litet hembygdsmuseum med exemplar av gamla verktyg och kläder från trakten.

Lefkes, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Från Lefkes finns en gammal vandringsled ner mot havet, ”den bysantinska vägen”. Leden är märkt med gula markeringar, är relativt lättillgänglig och bjuder på härliga dofter, vacker natur och en stunds avkoppling. Räkna med att vandringen tar ett par timmar, stressa inte utan njut av medhavd matsäck och utsikten en stilla vanring kan erbjuda. Framme i byn Promodos kan du välja att ta bussen tillbaka till Lefkes eller till Parikia men om du är sugen på att vandra vidare fortsätter en stig ner till Marpissa och ner till Piso Livadi vid havet.

Marathi

Strax öster om Parikia ligger det antika marmorbrottet Marathi. Det var här man bröt marmor till tempel som Parthenon på Akropolis och Apollontemplet på Delos. En ficklampa kan underlätta för den som vill utmana ödet och ge sig in i någon av de två ingångarna i berget och vidare in i tunnlarna. Tunnlarna går ihop med varandra så du kan gå in i den ena och komma ut ur den andra utan att gå vilse.

Marpissa

En bit inåt land på Paros ostkust ligger byn Marpissa som likt Lefkes är en kykladisk dröm i vitt med prunkande bougainvillea. Marpissa är snäppet sömnigare än Lefkes och det är inte mycket mer än vindens sus i gränderna som hörs.

Marpissa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Vart du än går i den lilla byn dyker förvånansvärt nya gränder och prång upp och det tar liksom aldrig riktigt slut på nya intryck. I byn finns ett par tavernor och ett gyrosställe att avnjuta en stillsam lunch vid.

Marpissa, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Piso Livadi

På ostkusten ligger den lilla byn Piso Livadi, inte långt ifrån Marpissa. Stranden i byn är fin och ligger i en skyddad bukt med båtarna på rad en bit ut i vattnet. Här finns några tavernor samt barer att äta och dricka vid och kvällen blir lätt magisk med vågorna kluckande mot piren intill.

Piso Livadi, Paros. (Foto: Markus Olsson)

I Piso Livadi ligger en mindre hamn där utflyktsbåtar utgår ifrån och det finns flera boenden att välja mellan. Byn är en stilla, njutbar oas och ger ett harmoniskt intryck.

Rulla till toppen