Chios

Chios-startChios.(Foto: Markus Olsson)

På Chios bodde vi i en liten by som heter Daskalopetra, cirka sju kilometer norr om Chios stad. Den lilla byn ligger längs kusten och har en liten klapperstensstrand, ett par tavernor, en minimarket och ett bageri. Bebyggelsen ligger som en liten remsa längs vattnet och bakom husen tornar berget upp sig som ett par vita kamelpucklar. Det var nästan så att vi förväntade oss att kamelen skulle resa sig upp och ruska av sig alla små hus innan hon strosade vidare på sin färd. Det hände dock inte.

Eftersom vi anlände till Chios vid midnatt fick vi bara en dag att upptäcka omgivningen på vilket inte har givit oss en rättvis bild av ön skulle jag tro. Utav de vakna timmar vi tillbringade längs kustremsan gick tre timmar åt att leta efter en öppen taverna som kunde skänka lite mättnad åt hungriga magar med tillhörande kroppar och svaga sinnen. Det visade sig att den enda öppna restaurangen låg runt hörnet där vi bodde, Taverna Temptation. Det upptäckte vi efter 180 minuter. Etthundraåttiominuter av brist på föda, ständigt vandrande längs den blåsiga kusten där inte ens solen ville visa oss lite medlidande. Maten var i alla fall utmärkt och den blyga lilla tanten hade lagat alla rätter alldeles själv. Det märktes väl på den njutningsfulla, oformliga pastan jag valde. (Markus Olsson)

Chios är Greklands femte största ö men ändå en av de mindre kända öarna, i alla fall för turister. Chios ligger nära Turkiets kust mellan Lesbos och Samos och härbärgerar drygt 53 000 bofasta invånare på cirka 842 kvadratkilometer. Chios lockar av någon anledning inte till sig de stora turistmassorna och en resa hit är en resa till det genuina grekiska vardagslivet.

Landskapet är varierande med både karga berg, gröna dalar och bördig mark som vid Mastihohoria på södra Chios där Masticbuskarna växer. Masticbuskar växer på flera ställen runt om i Medelhavet men det är faktiskt bara de buskar som växer på södra Chios som producerar den unika kådan som man menar har läkande egenskaper. Kådan finns i en rad produkter, allt ifrån kosmetika till livsmedel, och säljs bland annat inne i Chios stad.

På Chios finns fler intressanta medeltidsbyar som Mesta, Olympi och Pyrgi, arkeologiska platser och en rad kloster varav Nea Moni är upptagen på FN's världsarvslista. Det finns mycket att se och upptäcka på Chios, inte minst den vällagade maten. Passa även på att prova Chios egen öl, Fresh Chios Beer, när du är här. En riktigt god färsköl/ale som bryggs på Chios Microbrewery strax söder om Chios stad.

Chios Fresh Beer
Chios Fresh Beer. (Foto: Markus Olsson)

Mer information om Chios hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb