Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Samos: Att göra/ sevärt

Vathi

Vathi, som också kallas Samos stad, har cirka 6000 invånare och ligger på Samos östra sida skyddad i Vathi-bukten. Vathi klättrar sakta upp på bergssluttningarna och i de övre delarna ligger Ano Vathi där de flesta av invånarna bor. Missa inte en promenad upp i de äldre partierna av staden och kanske till och med en bit ännu längre upp för att få en fantastik utsikt över staden och bukten.

Ano Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

De flesta färjorna lägger till i den nya hamnen i Vathi på den västra sidan av bukten. Det är på gränsen till för långt att gå hela vägen in till staden med bagage men det finns gott om taxibilar som står och väntar när färjorna lägger till. Om du har bokat boende i Vathi, se till att bli hämtade av ägaren så slipper du kostnaden för transporten.

Om du står med ryggen mot havet och tar till vänster i staden så kommer du till det område som har flest hotell, barer, restauranger och affärer; hamnpromenaden. Bakom hamnpromenaden går en affärsgata med blandat utbud, allt från klädaffärer och keramiker till souvenirbutiker. I anslutning till hamnpromenaden ligger Phytagorastorget med flera trevliga uteserveringar där du lätt kan låta tiden försvinna med en god drink i handen.

Arkeologiska museet i Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Vid Sankt Spyridon-platsen, ett kvarter bakom Phytagorastorget, ligger det arkeologiska museet som anses vara ett av de bättre museerna i den grekiska övärlden. I museet finns bland annat en rad olika fynd från Heraion men framför allt en fem meter höga kourosstaty till Apollons ära. Statyn är den största kourosstatyn som påträffats och det är en mäktig känsla att stå intill denna magnifika skapelse från antiken. Nedanför museet finns ett café bredvid en grön och blommande park som är perfekt för en stunds skugga och svalka.

Kourosstatyn på arkeologiska museet i Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Pythagorio

Pythagorio är Samos största turistort som domineras därmed av charterturister. Trots det är det rätt lugnt i Pythagorio med sin klassiska vita bebyggelse och en riktigt mysig hamnpromenad kantad av restauranger.

Pythagorio hamn, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Gränderna bakom hamnpromenaden känns äkta och genuina och massturismen har inte lyckats nagga på stadens gamla känsla. I utkanten av staden pågår fortfarande arkeologiska utgrävningar och det märks att Pythagorio en gång var huvudstaden på Samos. Från och till Vathi går det bussar som tar cirka 30 minuter.

Utgrävningar i Pythagorio, Samos. (Foto: Markus Olsson)
Pythagorio, Samos. (Foto: Markus Olsson)
Strand i Pythagorio, Samos (Foto: Markus Olsson)

I Pythagorio finns det två klapperstenstränder på varsin sida om hamnpromenaden att svalka sig vid. De tillhör inte Samos bästa stränder precis men funkar bra om du bor på orten och vill ha en lat dag.

Karlovassi

Karlovassi är Samos största stad belägen på den nordvästra kusten, cirka 32 kilometer från Vathi. Karlovassi saknar charmen som Vathi och Phytagorio har men är en bra utgångspunkt för en rad utflykter till de olika bergsbyarna runt omkring. Hamnkvarteren, Limani, är det område som flest turister hittar till och där finns det gott om boenden och restauranger.

Eupalinos tunnel

Eupalinos tunneln räknas som ett av antikens främsta byggnadsverk och mäter drygt 1000 meter in i berget Kastri. Tunneln byggdes på beställning av Polykrates i syfte att försörja Pythagorio med vatten som på 500-talet f. kr. var Samos huvudstad. Tunnelbygget påbörjades från två håll och endast en liten förskjutning av takhöjden vittnar om de två arbetslagens möte. Tunneln består egentligen av två tunnlar, en ”servicetunnel” och en vattentunnel som länkades ihop med Aghiadeskällan i Mytilinibergen. Tunneln konstruerades av Eupalinos och är utförd med enkla redskap och mätinstrument. Början av tunneln är trång med smala väggar och lågt i tak. Det går inte att mötas i början men efter en bit in så vidgar tunneln ut sig i större grottor. Endast en del av tunneln är öppen för besökare men den är väl värd ett besök. Om du vandrar hit så kommer du till tunneln smidigast via Lykourgou Logothei och om du tar bilvägen så är det skyltat från Phytagorio om du kommer bilvägen från Vathi.

Heraion

Gudinnan Hera föddes enligt den grekiska mytologin på Samos och var äktenskapets och fruktbarhetens gudinna. Hon ärades med ett tempel, Heraion, som var ett av de största i Grekland med sina 100 meter längs långsidan och 133 pelare varav en finns kvar idag. Tempelområdet som Heraion ligger på upptogs tillsammans med Pythagorio på världsarvslistan 1992. Heraion ligger cirka 17 kilometer väster om Pythagorio och du hittar enkelt hit om du följer vägen mot flygplatsen. På området finns ett café med enklare mat alldeles intill kustremsan, nära det lilla museet.

Heraion, Samos. (Foto: Markus Olsson)
Heraion, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Vandra

Många åker till Samos för att vandra i de gröna omgivningarna, de svala bergen och de purknande dalarna. Vathi är en bra stad att utgå ifrån om du vill ta dig till de mest grönskande delarna av ön. Näktergalarnas dal är ett populärt vandringsområde med vattendrag, hög växtlighet och som namnet avslöjar, även ett eldorado för fågelskådare.

Om du utgår från Vathi och åker västerut kommer du till en liten fiskeby som heter Kokkari (Koukari) som också är en bra utgångspunkt för vandring. I Kokkari finns även en klapperstensstrand där du kan prova på olika vattensporter. Strax efter Kokkari blir vegetationen lummig och frodig och inte långt ifrån byn kan du ta vägen upp mot vänster till byn Vourliotes på 320 meters höjd. I Vourliotes vilar Samos äldsta kloster, Moni Vrondianis, som ligger en bit upp i bergen. En skylt ifrån parkeringen i byn visar vägen.

För dig som åker till Samos för att vandra är Dieter Grafs bok ”Walking on Samos” perfekt läsning. Den beskriver 25 olika vandringsleder med detaljerade kartor över ön. Boken finns att köpa på Bokus och kostar runt 125 kr (juli 2014).

Rulla till toppen