Grekland

Öluffa

FAQ - Öluff

Det är egentligen en smaksak. Det finns något kittlande i att förhandla om ett pris på plats när du kliver av färjan och inte riktigt vet var du ska hamna. Men, det kan också vara skönt att veta att du faktiskt får ett boende ungefär där du har tänkt dig.

 

Öluffandet idag ser lite annorlunda ut än vad det gjorde för några år sedan. Det står inte längre lika många rumsuthyrare i hamnen när du kliver iland och de flesta boenden finns numera via de vanliga hotellsajterna, men inte alla. Ofta går det även att pruta ner priset på plats vilket inte går via webben. Du kan även kontakta boendet du hittar på en hotellsajt för att se om de kan erbjuda ett bättre pris vilket är fullt möjligt, men inte alltid.

Jag brukar i alla fall boka de första nätterna i förväg för att enkelt kunna landa efter en lång resa, men när det sedan är dags att förflytta sig till näsa ö så är det mer ödet som får avgöra var jag bor.

 

Under högsäsong kan det vara bra att boka boende i förväg, framför allt på de små öarna där rummen faktiskt kan ta slut. Jag har varit med om när öborna har erbjudit sina egna hem till de som klivit i land och saknat boende. Det löser sig allt som oftast, men ibland kan tryggheten vara viktigare. /Markus

De perioder då det är billigare och färre turister är mellan maj-början av juni samt  september-oktober. Är det det du är ute efter så är det under den tiden du får ut mest av att öluffa.

 

Temperaturen och vädret under dessa tider är som en bra svensk sommar  och det finns gott om prisvärda och bra boenden samt gott om plats på färjor. Under juli och augusti är det högsäsong med höga temperaturer och med många turister som reser i Grekland då även länderna runt Medelhavet har sommarledigt. Priserna brukar stiga kraftigt under denna period och det kan ibland vara svårt att hitta boende på de mindre öarna. /Markus

Ja, hur långt är ett snöre? Den här frågan är svår att svara på för det beror förstås helt och hållet på när under säsongen du reser, om du lyckats få tag på billiga flygbiljetter och om du är duktig på att pruta på boende. Priserna de senaste åren har ökat i Grekland, framför allt vad gäller färjebiljetter.

 

Kostnader för resan 2023

Flyg

Jag har rest under olika tider på året genom åren men det lägsta priset för en tur och retur Stockholm- Aten fick jag för 3300:- (inkl. incheckat bagage) nu i maj 2023. 

 

Båt

De långsamma färjorna är billigare än de snabba katamaranerna och beroende på var du vill åka så kostar resan med båt allt ifrån 11- 100 Euro. På den här resan kostade färjebiljetterna Rafina (Aten)- Marmari (Evia) totalt 22 Euro tur och retur. Färjebiljetterna Pireus (Aten)- Sifnos kostade totalt 130 Euro tur och retur med snabbåt.

 

Boende

Boende under lågsäsong kostar inte mer än runt 30- 40 Euro per natt om du väljer bland de billigaste boendena. Jag har dock valt att lägga lite mer pengar på boendena på denna resa och ligger mellan 50- 60 Euro/ natt och rum. Årets resa i 2,5 veckor med besök på två öar och fem nätter i Aten landar då på cirka 1000 Euro. Är ni två i sällskapet delar ni på den pengen.

 

Totalsumma

Totalt landar kostnaden för 2,5 veckor med flyg, båt och boende på 1 488 Euro. Till det kommer transporter till och från flygplatsen samt hamnar, mat & dryck och annat som man vill unna sig på en resa.

 

Ett sätt att få ned kostnaderna är att ta billigare boenden, ta fler långsamma färjor och att flyga ut när priserna på flygresor är som billigast. Kolla även upp alternativet att flyga direkt till en ö så kortar du ner restiden med färjorna och får på så sätt billigare färjebiljetter. /Markus

Rulla till toppen