Dakos- grekisk bruschetta

Ikväll blev det grekiskt. Dakos och ett glas Retsina, eller två. Dakos är en kretansk meze-rätt och kallas ofta för grekisk bruschetta eller ”koukouvayia” som den också kan heta i Grekland. Dakos är enkel att göra och funkar som förrätt eller som meze-rätt. Med detta väder, lite grekisk musik, ett grekiskt vin och ett par Dakos så är det inte mycket som saknas för att få en perfekt greklandskänsla. Ja, förutom att vara i Grekland då förstås. Det finns varianter av Dakos men här kommer ett recept på den jag tror är den vanligaste.

Ingredienser

Cretan Rusk eller mjukt bröd (sort efter smak, jag använde ett vitt surdegsbröd)
Tomater
Fetaost
Olivolja
Oregano

Tillagning

Lägg upp önskad mängd skivor av Cretan rusk eller rosta bröd en till två gånger i brödrosten så att det blir riktigt krispigt. Låt det svalna. Hacka tomater och lägg dem ovanpå rusken/brödskivorna. Smula över fetaosten och ringla över olivolja. Strö till sist över torkad oregano. Om du använder rusk låt Dakosen stå i minst 20-30 minuter för att mjuka till sig innan du äter dem. Enkelt och supergott.

Rulla till toppen