Fasolakia- recept på grekisk gryta med bönor och fetaost

Medan grekerna firar den ortodoxa påsken med parader, fest och god mat så gottar jag mig åt att laga Fasolakia med ena handen och förse mig med Retsina med den andra. En oslagbar kombination och vem vill inte njuta av både grekisk mat och grekiskt vin?

Faslolakia är en vegetarisk böngryta med potatis, krossade tomater och en massa god fetaost. Riktigt enkel att göra.

Fasolakia

Ingredienser

(4-6 port)

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
450 gr Haricots Vertes
500 gr potatis
Olivolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1,5 dl vatten
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1 kruka persilja
2 st lagerblad
150 gr fetaost

Tillagning

Dela varje potatis i fyra delar och koka dem i saltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet. Hacka halva löken och två av vitlöksklyftorna och bryn det tillsammans med Haricots Vertes i olivolja i några minuter. Lägg över bönorna och löken i en skål. Hacka resten av löken och vitlöken och stek det i olivolja tillsammans med potatisen tills det har fått en gyllenbrun färg. Tillsätt bön- och lökröran, vatten, krossade tomter, tomatpuré, lagerblad, buljongtärningar, salt, vitpeppar och persilja och koka i fem minuter.

Smula över fetaosten, rör om och servera med en brödbit.

Rulla till toppen