Recept på Pastitsada- köttgryta från Korfu

Pastitsada är en mustig, varm (och lite het) köttgryta som har sitt ursprung från Korfu. Pastitsada tillagas ofta även med kyckling och serveras flitigt med pasta och riven ost.

Okej, det var ingen lätt match att få ihop en Pastitsada. Och då menar jag inte en dust med själva tillagningen utan snarare att det var en kamp med att hitta ett recept på rätten och själva kryddblandningen som ger grytan dess karaktär.

Vid en webbsökning kommer ett antal recept upp men alla är olika och alla är det så kallade ”originalet”. Lösningen blev att skapa ett eget original med utgångspunkt från det ologiska receptet på atcorfu.com.

Kryddblandningen som heter Spetseriko innehåller flera varianter av paprikapulver kallat Bukovo där den ena sorten tydligen ska vara ganska het. Detta gick dock inte att hitta på en butik i närheten så jag tillsatte cayennepeppar i min kryddblandning.

Oavsett vad och hur så blev gryta riktigt god och påminner om Stifado men med en viss hetta.

Pastitsada

Ingredienser

(4-5 port)

1 kg nötkött (rostbiff)
3 stora gula lökar
200 gr tomatpuré
1 dl rödvinsvinäger
2 dl rödvin
1 dl vatten
2 tsk socker
1 msk Spetseriko*
Olivoilja
Salt & peppar

Tillagning

Börja med att rensa köttet och skär det i bitar efter eget tycke. Stek köttet i olivolja tills det har fått fin färg. Ställ åt sidan.

Hacka löken fint och stek den mjukt och glansig i rikligt med olivolja i en gryta. Lägg ner köttet och tillsätt vinägern. Låt kött- och lökblandningen koka tills vinägern har reducerats till att nästan all vätska är borta. Tillsätt rödvin, vatten, socker, tomatpuré samt Spetseriko och låt grytan koka i tre timmar tills köttet faller isär. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och riven ost.

Spetseriko (2 dl kryddblandning som räcker läääääänge)

Ingredienser

30 gr paprikapulver (stark)
23 gr paprikapulver (mild)
23 gr spiskummin
17 gr kanel
17 gr malen muskot
10 gr cayennepeppar
8 gr malen svartpeppar
3 gr malen nejlika
10 lagerblad

Tillagning

Jag använde en köksvåg för att få ihop proportionerna som är en tredjedel av recept på atcorfu.com.

Lagerbladen ska krossas så att de blir så nära ett pulver som det bara går. Lite knepigt men om du lägger dem i en ren kökshandduk och liksom bildar en liten påse, kramar om påsen gång på gång med handen och använder fingrarna att försöka finfördela det som finns på insidan av tygpåsen så blir det i alla fall väldigt små delar.

Rulla till toppen