Semla med grekisk sallad och fetaostkräm

Okej, det här är ingen semla i dess rätta bemärkelse utan snarare ett sätt att servera en grekisk sallad på. Förslagsvis om förrätt. Lite småroligt om inte annat men det blev också riktigt gott. Och okej, det är ett tag kvar till fettisdagen men vad gör man inte för att fylla sina depåer?

Ingredienser

Grekiskt lantbröd (12 st frallor)

50 gr jäst
3,2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl

Grekisk sallad

Gurka
Tomat
Paprika
Röd lök
Oliver
Fetaost
Oregano
Olivolja

Fetoastkräm (till 3-4 semlor)

50 gr Fetaost
1 dl grekisk yoghurt
1 msk majonnäs
Salt & peppar

Garnering

Frusen fetaost (riven)

Tillagning

Starta med bröddegen.

Smula jästen i en bunke, häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen har lösts upp. Blanda ner grekisk yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet. Degen ska var ganska kletig. Knåda i maskin i cirka åtta minuter eller för hand i cirka tio minuter. Låt degen jäsa i 45 minuter.

När degen har jäst till sin dubbla storlek delar du degen i tolv delar (mina delar vägde cirka 110 gram styck). Snurra varje del mot bakbordet i en cirkelrörelse med ena handen så att du får en jämn fralla. Låt frallorna jäsa övertäckta på en plåt i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader. Under tiden ugnen blir varm kan du göra grekisk sallad och fetaostkräm. När du gör grekisk sallad, tänk på att skära grönsakerna i mindre bitar och smula ner fetaosten ni salladen. Ringa över olivolja och rör om. Fortsätt med fetaostkrämen. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt grekisk yoghurt samt majonnäs och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ställ salladen och krämen i kylen.

När frallorna har jäst klart gräddar du dem i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt frallorna svalna på ett galler. Skär sedan försiktigt av toppen av frallorna, gröp ur bullen och fyll dem med grekisk sallad. Toppa med fetaostkräm, lägg på locken och riv över frusen fetaost.

Rulla till toppen