Vodino salata- grekisk sallad med nötkött

En grekisk sallad, eller en sallad från Grekland kanske är bättre att skriva, som jag har fastnat för är Vodino salata (oxköttssallad). Jag har aldrig ätit den på plats i Grekland utan enbart här hemma efter det att jag hittade ett recept i en grekisk kokbok. En utmaning för 2014 års resa till Grekland kanske är att prova att äta rätten i det land där den har skapats.

Denna sallad med potatis, gröna bönor, tomater och ett nötkött som faller isär är god som både förrätt och som huvudrätt en varm sommardag.

Ingredienser

(6 portioner)

1 kg nötkött
1 lagerblad
1 gullök
1 morot
Kryddpeppar
Salt

3 kokta potatisar
250 gr gröna bönor (haricot verts)
1 rödlök
2 tomater
Inlagda smågurkor (cornichons)
Hackad persilja (kan uteslutas)

0,5 dl olivolja
1 citron (saften)
0,5 tsk senap
Salt och peppar

Tillagning

Starta med köttet. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet tillsammans med lagerblad, gul lök, morot, kryddpeppar och salt. Låt det koka under lock i upp till 2,5 timmar tills köttet har blivit riktigt mört.

Skiva den kokat potatisen, röd lök och tomater och blanda det tillsammans med Haricots Verts, smågurkorna och persiljan. Bland ner små bitar av det kokta, möra köttet.

Blanda dressing av olivolja, citron, senat, salt och peppar och häll den över salladen. Blanda allt ordentligt.

Rulla till toppen