inspiration

Until then: visit #greecefromhome- om att resa med hjälp av sina sinnen

Until then: visit #greecefromhome- om att resa med hjälp av sina sinnen

  • Skriv ut

Jag reser oavbrutet till Grekland. Dagligen. Morgon, middag och kväll. Och det finns ingen, eller snarare inget, som kan hindra mig från att korsa gränserna till landet jag håller så nära. Och det hela är ganska okomplicerat. Jag använder helt enkelt de fem sinnena jag har för att ta mig 330 mil söderut.

Ofta handlar det om att uppleva tidigare resor men även om att kunna resa till helt nya platser, platser som även dem kommer att kunna sorteras in i upplevda resor längre fram.

greecefromhome

Synen

Mount Lycabettus Aten syn
Utsikt från Mount Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Tusentals är de foton och filmer som tekniken har utmanat mig att skapa. En systemkamera, en gimbal, en pocket cam och en mobil har samlat otaliga synintryck från platser jag knappt trodde fanns i Grekland. Tusentals är de timmar som jag skulle kunna tillbringa genom att gå igenom dem för att återigen få uppleva dessa fantastiska platser. De timmar jag lägger ner på att göra det lägger jag även på att resa till nya platser med hjälp av andras teknikutmaningar. Det är bara att fråga Google så reser jag iväg inom loppet av några sekunder. Närmare bestämt 0,62 sekunder.

Filmer som spelats in i grekisk miljö ska inte heller förringas. Jag menar, vem reser inte för en stund iväg när ögonen vilar på filmer som Mamma Mia, Min stora feta grekiska semester, Det stora blå, Kapten Corellis Mandolin, Tzatziki-filmerna, Sune i Grekland, Min grekiska sommar, Systrar i jeans med flera. Det handlar inte alltid om att det ska vara de mest välspelade filmerna utan det handlar om att få följa med till Grekland och till de fantastiska miljöer som filmerna utspelar sig i.

Här är några av de digitala resor till Grekland jag älskar att göra hemifrån:

Lukten

Kimolos lukt
Kimolos. (Foto: Markus Olsson

Förmågan hos lukter att aktivera svunna minnen är stark. Det ljuva förflutna framkommer allt som oftast vid matlagning men det räcker även med en lätt beröring av kryddor i en plantering för att minnas den där varma dagen när jag lurade mig själv in på en alltför smal getstig längs bergets sluttning. Ju längre bort jag lurade mig själv, desto närmare kröp växtligheten benföringen och plantornas rörelser skapade ljuva dofter av timjan och sideritis i den vibrerande luften.

Att koka en kopp grekiskt bergste, att bryta kvistar från den torkade sideritisen till det kokande vattnet, är en magisk ritual i mitt kök. Sanningen är att jag bryter kvistarna på gränsen till allt för nära näsan för att kunna dra in det ljuva förflutna. Jag är på berget.

Så här tillagar du en kopp grekiskt bergste:

Greek Mountain Tea
Grekiskt bergste. (Foto: Markus Olsson)

Koka upp vatten.
Bryt av en- två kvistar och lägg ner dem i vattnet och låt vattnet sjuda i två- tre minuter. Servera. Ju fler kvistar du lägger i och ju längre du låter dem koka, desto starkare blir teet.

Smaken

Mythos Antipaxos
Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle nog kunna påstå att 70 procent av den mat jag lagar har en stark koppling till det grekiska köket. Jag tröttnar aldrig på de mogna smakerna som saknar snabba tillagningslösningar. Hos mig får beredningen ofta ta tid. Tid som fyller köket med svävande aromer och som lockar fram minnen från den senaste öluffen.

Ena, dio, tria så är jag tillbaka i byn efter en dagstur i bergen och går förbi tavernan där Yiayias slevrörelser i de stora metallgrytorna sprider dofter ut på den dammiga grusvägen. Jag ser en glimt av tavernans skarpt upplysta kök där den korta, livsstarka kvinnan klädd i svart knappt når upp till grytans övre kant. På bänken står en gammal transistorradio som sänder ut en röst sjunger om ett tufft liv medan Yiayia i en påtaglig högre tonart nynnar med.

Jag har mina favoriträtter när det kommer till det grekiska köket. Rätter som jag ofta lagar och njuter av en vecka i sträck. Som sagt, jag tröttnar aldrig på de mogna smakerna. Här är recept på tre av mina grekiska kelgrisar:

Moussaka

Moussaka
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Här hittar du recept på Moussaka: Moussaka (länk)

Stifado

Stifado Grekisk köttgryta
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Stifado: Stifado (länk)

Gyros

Recept på egen Gyros 2020
Gyros. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Gyros: Gyros (länk)

Hörseln

Fix Paxos
Taverna på Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Det är få saker som får mina känslor för Grekland att blomma ut så starkt som grekisk musik. Dels handlar det om rena minnen från ljumma sommarkvällar från en taverna, dels handlar det om det underliggande vemodet i melodin. Jag går helt enkelt igång på den mentala souveniren samt lidelsen och sitter omgående vid det kvadratiska bordet med blå- och vitrutig duk med en kanna bordsvin till den sötkryddiga stifadon.

Jag har en Spotifylista med grekisk musik som går varm här hemma. Nya låtar läggs till men inga tas bort. Varje låt låter mig resa tillbaka till Grekland, solvarma gator och sorlet på en taverna.

Känseln

Landstigning Sikinos
Landstigning på Sikinos. (Foto: Markus Olsson

Känseln är det sinne som jag kanske reser minst med men det händer att jag även ger mig av med hjälp av till exempel beröringar och värme. Det kan vara en tung ryggsäck som tar mig åter till en hamn där jag precis lyckats få fram min ryggsäck i väskkaoset på bildäckets gallerhyllor. Motorerna frustar, skarpa röster uppmanar och förväntningarna vibrerar tillsammans med dieselångorna. Det är dags att kliva av och jag trär på mig ryggsäcken som vilar tungt men samtidigt lätt på mina axlar. Vibrationerna i fartygets golv känns i varenda cell och det händer även att skakningarna i en äldre tunnelbanevagn på röda linjen kan förflytta mig till Kykladerna en stund.

Det finns vissa sommardagar här hemma som kan få huden att kännas precis så som en dos för mycket sol i Grekland kan skapa. Framför allt när solens strålar mjuknar under tidig kväll medan huden fortsätter att utstråla värme. En däckstol under äppelträdet på Öland eller en vit plaststol på en balkong på Sifnos? För en stund vet jag inte var jag är.

Just nu är jag hemma i Västerås men på kvällens meny står bifteki, citronpotatis och tzatziki så min resa söderut avgår alldeles strax. Först blir det en ouzo i loungen där foton från älskade Grekland pryder väggarna. Grekisk musik ljuder i högtalarna. Ouzoglasets form känns välbekant i handen. Syn, lukt, smak, hörsel och känsel.

Until then: visit #greecefromhome

Om du vill hålla dig uppdaterad om COVID-19-situationen i Grekland hittar du en uppdaterad sammanfattning vad som gäller i Grekland på VisitGreece hemsida: http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19 (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen