inspiration

Weekend i Aten- 26 förslag på sevärdheter, underbar strand och öar

Otaliga är de gånger som jag har varit i Aten/ weekend i Aten och otaliga är de gånger som jag kommer att besöka denna kontrasternas stad. Levande, utmattad. Vacker, rå. Varm, kall. Antik, modern. Inbjudande, avvaktande. Ordnad, kaotisk. Blomstrande, karg. Ljud, tystnad. Asfalt, sand.

Tänk er att mer eller mindre Greklands halva befolkning har sitt viste i denna kokande kittel. För det är precis vad hon är där hon ligger med bergssluttningarna runt omkring sig med kittelns pip riktad mot Pireus, där hav möter land.

Ofta efterlämnar hon starka känslor hos sina besökare, kritiserad eller fullkomligt älskad. Själv tillhör jag skaran som fullständigt har kapitulerat för hennes olika sidor och som dyrkar hennes starka vilja att överleva. Hon får mig att känna mig levande, hon får mig att känna ödmjukhet, hon får mig att vilja upptäcka. Och jag lovar, det finns så mycket att upptäcka i denna anrika metropol både under en weekend i Aten eller som en längre resa.

Från traditionellt grekiskt kök till modern, nyfiken matlagning. Från otaliga antika lämningar till moderna komplex. Från lugna kaféer till otyglade klubbar. Från brännande heta torg till svalkande stränder.

Att lägga en weekend i Aten ger dig möjlighet att provsmaka hennes buffé av rariteter men även en möjlighet att njuta av Greklands gående bord av sevärdheter och upplevelser runt omkring.

För att ta dig till en weekend i Aten kan du ta dig med flera olika flygbolag men även med charterbolag som ordnar resor till republikens främsta stad. Det finns till och med arrangörer som har ”sista minuten” i form av paket för en weekend i Aten. Själv föredrar jag att plocka ihop min egen resa genom att boka flygbiljett direkt hos bolaget och hotell via till exempel booking.com.

När flyg och hotell väl är bokat är det bara att börja fundera på vad din weekend i Aten ska innehålla.

Här är några av mina förslag på hur du kan lägga upp din weekend i Aten:

Weekend i Aten med klassikerna

Det är få huvudstäder som har en sådan rikedom av klassiska sevärdheter som Aten har. Vart du än dig vänder så finns tydliga kännemärken från antiken och Atens långa rika historia. Vid ett första besök och framför allt vid ett enda besök i Greklands huvudstad finns det en rad adekvata klassiker att bocka av. Att inte besöka Akropolis under din weekend i Aten när du har den majestätiska klippan framför dig är nästan en förolämpning mot hennes välbeställda förflutna.

Akropolis

weekend i aten parthenon
Parthenon på Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Klipphöjden mitt i Aten är en majestätisk och trollbindande företeelse. Oräkneliga är de gånger då jag och mitt resesällskap bara har suttit och betraktat denna storslagna vy i skymningen. Ett självklart besök under din weekedn i Aten.

Akropolis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Akropolis härstammar från 400- talet före Kristus och männen bakom den ståtliga arkitekturen och de praktfulla utsmyckningarna är Fidias, Iktinos och Kallikrates. Det viktigaste monumentet, templet Parthenon, byggdes som en hyllning till Pallas Athena som en hyllning för hennes beskyddande av Aten. Parthenon är dock bara en del (om en än mäktig del) av Akropolis och inne på området kan du se flera lämningar av bland annat tempel, byggnader och teatrar. Akropolis upptogs på UNESCO’s världsarvslista 1987 vilket känns självklart utifrån dess unika betydelse i historien.

Plaka

Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Stadsdelen Plaka, nedanför Akropolis östra sida, är en av Atens äldsta stadsdelar och är hennes historiska hjärta. Här myllrar det av tavernor, restauranger, kaféer och barer. En rad butiker kantar de delvis marmorbelagda gatorna och erbjuder allt ifrån hantverk till gnistrande juveler. Möjligtvis är utbudet en aning turistanpassat till skillnad mot andra stadsdelar i Aten men det är inte samma sak som att det är dåligt. Atens äldsta Ouzodestillerier, Brettos, ligger i Plaka och är väl värd ett besök under en weekend i Aten (läs mer nedan).

Plaka, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Monastiraki

Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

I Monastiraki finns tydliga influenser ifrån både öst samt väst och stadsdelen bjuder på en blandning av folkmyller, gamla nedgångna hus, kaféer och barer. Här säljs allt från antikviteter till bootleg-DVD’s blandat med butiker som gömmer små skatter. Har du dessutom fallenheten att kunna pruta kan du komma ned rejält i pris. Det är här du även hittar det ”bästa” hantverket när det gäller skinn och keramik.

Loppmarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Monastiraki benämns ofta i samband med ”flea market” och till vardags kanske det inte är så mycket av den varan utan området känns mer som en klassisk bazar. På söndagar är det dock ett annat Monastiraki som uppstår. Då kantas flera gator av loppmarknaden och det gäller att vara ute tidigt om du inte vill åla dig fram i ett folkhav utan dess like.

Till Monastiraki är det lätt att åka med tunnelbanans gröna linje och till just stationen Monastiraki.

National Garden

National Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Det är inte alltid man förknippar Aten med stora lummiga grönområden men sanningen är att de också finns. Parkernas ”creme de la creme” i Aten är National Garden (tidigare The Royal Garden) intill parlamentet vid Syntagmatorget. Parken beställdes av drottning Amalia 1838 och det sägs att drottningen själv var engagerad i parken och lade flera timmar om dagen med att arbeta i den. Till exempel var det kungafrun själv som planterade de ikoniska palmträden som välkomnar dig vid ingången du når från Vasilissis Amalias Avenue.

National Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

När parken anlades fanns upp emot 500 olika växtsorter, flera importerade från det betydligt mer svala och regnrika norra Europa. Med tiden har antalet växtsorter blivit betydligt färre då många av dem hade svårt att klara det varma medelhavsklimatet. Parken är ändå en sval och stillsam oas i det annars så intensiva och surrande Aten och det finns mycket att upptäcka för den växtintresserade. En skön avkoppling under en weekend i Aten.

National Garden, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Syntagma/ Parlamentet

Syntagma, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Syntagmatorget framför Parlamentet är ett folkrikt, pulserande torg som ofta är platsen där invånarna ger uttryck för sina åsikter. Torgmöten och demonstrationer kan periodvis avlösa varandra medan andra dagar är platsen bara ett rum för genomfart, musicerande och umgänge. Syntagmatorget är en del av det moderna Greklands historia där missnöjet mot politiker och rådande politik framförs. En plats som kommer att gå till historieböckerna.

Parlamentet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

På ena sidan av Syntagmatorget blickar parlamentet, det gamla kungliga palatset, ut mot torget i skydd av vakter. Parlamentet i sig kanske inte är den hetaste sevärdheten i fyramiljonersstaden men att se det officiella vaktombytet (söndagar kl. 11.00) med vakter i sina traditionella dräkter är något som lockar många. Om du inte har möjlighet att pricka in själva bytet under din weekend i Aten så skiftar vakterna även plats varje heltimme. Platsbytet är ett skådespel som påminner om två hästar som i slowmotion växlar plats med varandra. De långsamma rörelserna sägs komma ifrån att vakterna i övrig tid står helt blickstilla utan att röra en fena och att det är det bästa sättet att få igång cirkulationen på.

Vaktbyte vid parlamentet, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Zeus tempel

Zeus tempel, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Zeus tempel började byggas i början av 500-talet före Kristus men stod klart först på 100-talet efter Kristus och var under en period Greklands största och mest imponerande tempel. Templet hade då 104 kolonner som var 17 meter höga men idag finns bara 15 av dessa kvar. Det är dock 15 stycken förstummande kolonner som verkligen inger respekt hos beskådaren.

Zeus tempel, likt många av de andra antika kvarlämningarna i Aten, är imponerande och bombastiskt. Vissa av dem, som Zeus tempel, kanske också får lämna lite åt fantasin när endast 15 av 104 kolonner fortfarande står upprätta. Att använda sin kreativitet när man besöker fornlämningar är för mig en självklarhet och ger helt enkelt besöket under en weekend i Aten mer mystik.

Weekend i Aten bortom stråken

Om du mot all förmodan skulle bli mätt på de klassiska sevärdheterna finns det förstås en rad andra saker att hungra efter i Aten. En weekend i Aten behöver inte bara innehålla de kända klassikerna utan kan berikas med mindre omtalade sevärdheter.

Lycabettus

Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Lycabettus är Atens högsta punkt och mäter 273 meter över havet. Här får du den bästa utsikten över staden och över Akropolis. Om du, liksom jag, gärna ser platsen jag besöker lite från ovan för att förstå dess uppbyggnad och var platser och monument ligger så rekommenderar jag en svettig tur upp på Lycabettus. På toppen av berget ligger Agios Giorgios- kapellet som är byggt på 1800-talet men det finns även ett kafé, en restaurang och en amfiteater att besöka.

Vy mot Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

För att nå toppen och dess utsikt kan fotriktiga skor vara ett gott stöd (det tar ca 20 minuter att knalla hela vägen upp) eller så bjuder det som närmast kan liknas vid en bergbana på en smidig tur upp från Kolonaki. Tåget avgår varje halvtimme 09.00– 23.45 (dagligen) och det kostar runt fyra euro att åka enkel väg. Missa inte denna utsikt under din weekend i Aten.

Gazi

Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett av Atens nya heta områden är Gazi som ligger väster om Monastiraki. Området har fått sitt namn från de gamla gasklockorna som en gång i tiden låg här och som det än idag finns tydliga spår av i form av klockornas gamla skelett, järnställningarna. Gasklockorna byggdes 1857 och ligger i delen som kallas Technopolis. Technopolis inhyser idag ett museum över den gamla industrin och flera kongresshallar samt erbjuder flera utställningar och festivaler i området.

Gazi, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Runt om Technopolis ligger kaféer, barer och restauranger och utbudet är stort för den som vill hitta ett schysst ställe att spendera kvällen vid och sudda vidare i den sena natten. Om du tycker att en middag inte nödvändigtvis måste intas på fast mark kan du avnjuta den 50 meter upp i luften där en kran hissar upp hela sällskapet för en 5-rätters middag inne i Technopolis. Om du nödgas gå på hemlighuset måste dock hela sällskapet hissas ner till marken igen innan middagen kan fortsätta uppe i det blå. Läs mer här: Dinner In The Sky

Psiri

Psiri, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Området Psiri växte från en ganska brokig barndom till en fullt blommande vuxen under olympiaden 2004. Nu är området känt för sina restauranger, tavernor och barer. Vart du än styr näsan och går in i en gränd dyker nya uteställen upp och Psiri erbjuder ett Aten som inte bara bygger sin verksamhet på turismen. Här hänger både atenbor och turister, backpackers och rullväskeresenärer.

Psiri, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Rivieran

Bolivar Beach Club, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Långt ifrån alla atenbesökande själar förknippar staden med härliga medelhavsbad men Atens Riviera erbjuder faktiskt just det. Längs kusten ligger flera beachklubbar som mot inträde (cirka 8-10 Euro för en dag) erbjuder solstolar, parasoller, servering och fin strand. Om du vill snåla lite grann kan du nyttja den kommunala delen eller den mer steniga delen som ligger utanför de anordnade stränderna. Det är fascinerande hur man kan hitta sin lilla magiska plats oavsett placering, hyrd solstol eller solvarm sten.

Den kommunala stranden vid Rivieran, Aten. (Foto: Markus Olsson)

För att nå stränderna tar du spårvagnen från Syntagma med riktning mot Asklipiio Voulas och hoppa av vid den strandklubb du i förväg har tittat ut. Själv har jag varit vid Bolivar Beach Club och South Beach, båda bra ställen där South Beach nog lockar fler av de små krabaterna.

Athens Mall

Athens Mall. (Foto: Markus Olsson)

Atens största galleria ligger inte inne i centrala Aten utan denna shopping-eufori når du genom att ta den gröna tunnelbanelinjen till Nerantziotissa station. Ett hundratal butiker och en food court ger dig några timmars härlig shopping i Europas största olagliga byggnadsverk.

Om du samtidigt vill bevista 2004 års olympiska arena når du den med samma tunnelbanelinje. Olympiastadion är en fantastisk studie i arkitektur och en prakt i hur man kan leka med former och skuggor.

Dromeas

Dromeas, Aten. (Foto: Markus Olsson)

I samband med olympiaden 2004 byggdes den stora glasstatyn, Droemas- the running man, som placerades mitt på Omonia-torget. Där stod han praktfull och sylvass tills vibrationerna från tunnelbanan hotade att krossa honom. Han flyttades då till Megalis tou Genous Sholi Square där han nu står, tolv meter hög, enbart gjord av glasskärvor, redo att skära itu vilken närgången turist som helst. En mäktig syn och tyvärr lite bortglömd i Atens rika antika historia.

Matmarknad/ Aghia Fotinis

Matmarknad, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Om du under en weekend i Aten värdesätter att botanisera i lokala matmarknader så är Aten inget undantag när det kommer till ett rikt utbud av sådana. Många kvarter har sina egna marknader som tar över gatunäten under vissa veckodagar. På Mitrou Sarkoudinou är lördagar den dag då du kan frossa i frukt, grönt, fisk, kött och textilier i flera kilometer. Och tar du både höger- samt vänstersidan så blir det några kilometer till att frossa i.

Aghia Fotinis, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Inte långt ifrån Mitrou Sarkoudinou ligger Aghia Fotinis, ett stort torg med en rad olika restauranger, barer, kaféer, glasskaféer med mera. Området är till skillnad mot stora delar av de mest centrala delarna av Aten en modern stadsdel och du når torget enkelt med spårvagnen som går från Syntagmatorget. Här kan du spendera kvällen med god mat och dryck till långt in på småtimmarna. Andelen turister som hittar hit är minimal och platsen är ett perfekt ställe att prova på det moderna grekiska köket och barlivet.

Weekend i Aten med öar och/eller utflykt

En weekend i Aten går utmärkt att kombinera med en dagsutflykt eller med en natt på någon av de närliggande öarna. Endast en timme ut i arkipelagen hittar du de Saroniska öarna Egina, Poros, Spetses, Agistri och Hydra. Alla öar har sin unika karaktär och historia och är garanterat ett skönt avbrott mot myllret i Aten.

För att ta dig ut till dessa öar tar du den gröna tunnelbanelinjen ner till hamnen i Pireus. En nätt liten tur på cirka 20 minuter. Biljetter till båtarna köper du smidigast vid biljettkontoren som ligger nere vid kajen, se bara till att hitta rätt gate. Båtarna till de Saroniska öarna går från gate E8. I regel är det inga problem att få tag på biljetter men under högsäsong (juli- augusti) kan det vara bra att köpa biljetter i förväg, framför allt om du vill åka ut över helgen.

Många Atenbor längtar ut till öarna och till sina sommarhus. Om du vill köpa din båtbiljett inne i Aten finns det ett biljettkontor vid Monastiraki. För att planera din resa kan du söka efter båtarnas avresetider här: Boka färja

Agistri

Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Avskalade Agistri är en av mina favoriter i ögruppen med en bra variation av stränder, superhärligt vatten och gröna frodiga pinjeskogar. Eftersom Agistri är så pass liten är det lätt att vandra till de olika byarna på ön eller hyra en cykel för att ta sig runt. Läs mer om Agistri här: Agistri

Egina

Afeas tempel, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Enastående Egina som också kallas pistagenötternas ö har en stor livfull huvudby men har även flera mindre byar både mitt på ön och längs kusterna. Genom sin rika historia finns det fler intressanta historiska lämningar på ön, bland annat Afeas tempel som sägs vara modellen för Parthenon på Akropolis i Aten. Afeas tempel är min ögonsten bland de antika lämningarna och är ett måste när du är på Egina. Läs mer om Egina här: Egina

Hydra

Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Härliga Hydra där all motortrafik är förbjuden är verkligen den totala kontrasten mot den bilspäckade huvudstaden. Hydra lockar både kändisar, konstnärer, lyxturister och backpackers. Här samsas alla i den hästskoformade bukten som utgör Hydra stad för någon annan by finns inte på Hydra.

Längs sluttningarna klättrar vita och pastellfärgade hus med röda tegeltak och bougainvillean hänger tungt i de flesta gatuhörn. Här finns både lyxhotell och familjeägda boende, restauranger med exklusiva menyer och hål-i-väggen-serveringar. Hydra är något extra, något magiskt och samtidigt en riktig turistmagnet. Läs mer om Hydra här: Hydra

Poros

Poros. (Foto: Markus Olsson)

Prydliga Poros med sin fina huvudby och närliggande strand ger den optimala dagsutflykten. Poros är en grön ö med stora pinjeskogar som växer ända ner till vattnet och skapar naturlig skugga från den heta solen vilket kan vara skönt de dagar temperaturen når över 40 grader inne i Aten. Läs mer om Poros här: Poros

Spetses

Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Sympatiska Spetses med sitt otroligt klara och turkosblå vatten är en fröjd för alla badälskare. Likt Hydra är biltrafiken förbjuden på Spetses men olikt Hydra är ändå brukstrafik tillåten som taxibilar, bussar och framför allt mopeder som surrar omkring som tjänstgörande arbetsbin. Bofasta får även köra bil utanför Spetses stad. Spetses stad breder ut sig längs kusten och erbjuder flera stränder med ett bra utbud av tavernor, kaféer, barer och restauranger. Läs mer om Spetses här: Spetses

Delfi

Delfi. (Foto: Markus Olsson)

Arkipelagen i all ära men det finns förstås mängder av andra utflyktsmål att göra från Aten. Kanske ett av det mest spektakulära utflyktsmålet är en dagstur till Delfi. Det finns en rad aktörer som anordnar turer dit och fråga helt enkelt på hotellet efter den arrangör de rekommenderar.

I regel finns det både turer där lunch ingår och där det inte ingår och turer där man gör olika stopp längs vägen. Ofta hämtar bussen upp dig vid hotellet annars har de tydlig information var i Aten bussen avgår från.

Delfi. (Foto: Markus Olsson)

Jag kan lätt säga att Delfi är en av den mest magiska platser jag har varit på i mitt liv. Det handlar både om omgivningarna men även om historian och jag kan verkligen rekommendera att ta en guidad tur för att få höra den nervkittlande legenden. Läs mer om en dagstur till Delfi här: Delfi

Aten är helt klart variationernas stad. Punkt. Vad du gör med din weekend i Aten är förstås upp till dig men du kan skapa helt nya weekends gång på gång. Det är en stad och med omgivningar som inte går att tröttna på och växlingarna mellan klenoderna är oändliga. Samla godbitarna, skapa din unika resa och passa på att upplev denna pärla, ja eller snarare diamant, på resehimlen.

Mat och dryck i Aten

Brettos- ouzo

Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Atens äldsta ouzodestilleri, Brettos, i området Plaka är en given upplevelse när jag är i Aten. Jag har kommit att fastna för deras ouzo och än har jag inte konfronterats med någon sort som är lika delikat. Brettos serverar inte bara ljuvlig ouzo utan har ett bra utbud av drinkar, vin och övrig spirituosa. Läs mer om Brettos här: Brettos

Beertime- öl

Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Atens största utbud av öl hittar du vid Beertime i området Psiri. Listan av inhemsk öl är lång och skulle du hinna igenom alla sorter har de även ett stort utbud av utländsk öl. Har du svårt att bestämma dig kan du beställa in ölprovarbrickor och är du bestämd kan du ta in en treliters tillbringare av utvalda sorter. Missa inte detta ställe under din weekend i Aten!

Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

360- takterrass

Utsikt från 360, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett enastående sätt att uppleva Aten är genom att framleva kvällen på någon av de otaliga takterrasserna runt Monastiraki. Min gullegris när det kommer till takterrasser är 360 Cocktail Bar som erbjuder fenomenala drinkar och utsökt mat tillika service.

360, Aten. (Foto: Markus Olsson)

A for Atens är en annan förtrollande plats där utsikten må vara än mer superb. Jag har dock inte provat deras anrättningar varför jag låter det fragmentet vara osagt.

Falafell

Falafellas, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En av de bästa falaflar jag någonsin ätit är på Falafellas i Aten. Inte mer än en lucka i väggen, men mer behövs heller inte. På bänkarna runt omkring sitter folk och äter sina rätter i stillhet. Magiskt på något sätt.

Gyros

Gyros, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En resa till Grekland utan att äta Gyros är som att inte resa till Grekland. Ja, eller nästan i alla fall. I Aten myllrar det av Gyros-ställen och jag har tre favoriter där jag njuter av den förhållandevis överkomliga maträtten. Alla tre matställen ligger inom gångavstånd från Monastiraki; O Thanasis, Gyristroula och Ωραία Πεντέλη.

Kokkion- glass

Kokkion, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Kokkion är en av Atens små oaser som gör underbar handgjord glass. Kokkion ligger gömd på en liten sidogata till den stora leden Athinas, nära Monastiraki. Kvällen som jag var där bestod njutningen av salted caramel och stracciatella.

Kokkion, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Little Kook- kafé och bar

Little Kook, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En weekend i Aten kräver ett besök på totalt urflippade Little Kook som erbjuder totalt urflippade bakverk, glassar och drinkar. Hjärnan bakom dessa kreationer är nästan föremål för en datortomografi. Här kan du vältra dig i socker och söta drinkar och vilket tema som gäller just när du är där vet bara Little Kook.

Little Kook vid Halloween, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till alla platser och sevärdheter under en weekend i Aten:

Vill du läsa mer om Aten hittar du information här: Aten (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland för en weekend i Aten (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen